UEC Majstrovstvá Európy 2017 zavítajú do Svitu už tento víkend! - bikepoint.sk

UEC Majstrovstvá Európy 2017 zavítajú do Svitu už tento víkend!

vložené 09. 08. 2017 o 12:14

Tlačová správa.

Od 11. do 13. augusta 2017 prídu pod Tatry tí najlepší horskí cyklisti z celej Európy. Tohtoročné oficiálne UEC Majstrovstvá Európy 2017 zavítali do Svitu a Popradu. Po prvýkrát v histórii tak bude Slovensko hostiť najlepších horských cyklistov Európy.

Pre elitných jazdcov, ktorí budú bojovať v nedeľu v rámci ME, je pripravená najťažšia trasa s dĺžkou 134 km a s celkovým prevýšením 4800 m s názvom Krejzi, ktorej najvyšším bodom je Kráľová hoľa (1948 m.n.m.). Ženy a kategórie MASTERS od 40 rokov budú súťažiť na trati dlhej 78 km a s prevýšením 1800m s názvom Lejzi.

Očakáva sa viac ako 900 amatérov, 250 profesionálov, 500 detských pretekárov a tisícky divákov. Pripravených je 5 pretekárskych tratí s celkovou dĺžkou viac ako 350 kilometrov. Vrcholom bude pretekárska trať pre Majstrovstvá Európy, ktorá bude mať dĺžku 134 km a celkové prevýšenie 4800 m. Na štart sa postaví viac ako 250 reprezentantov z 23 európskych krajín. Medzi súťažiacimi je prihlasený trojnásobný majster sveta v horskom cyklistickom maratóne Alban Lakata z Rakúska, či predminuloročného vicemajstra Kristiána Hyneka z Česka. Bokom určite nezostane stáť ani slovenský reprezentant Tomáš Višňovský, ktorý určite bude chcieť využiť výhodu znalosti trate, na ktorej vybojoval titul Majstra Slovenska. Očakávame aj účasť olympijského víťaza XCO z Londýna a druhého z Ria, čecha Jaroslava Kulhavého.

UEC Majstrovstvá Európy 2017 sú tohtoročnou súčasťou už 18. ročníika tradičného HORAL víkendu, ktorý je súčasťou seriálov: SLOVAK XCM TOUR, ŠKODA BIKE OPEN TOUR aj medzinárodného seriálu INTERSPORT MARATHON SERIE.  Svitský HORAL patrí dnes už k legendárnym pretekom v horskej cyklistike, ktoré tohto roku dovŕšili svoju „dospelosť“.  Po prvý krát sa tento rok stanú aj hostiteľom Majstrovstiev Európy v horskej cyklistike a pribudne aj úplne nová disciplína ELIMINATOR.

ELIMINATOR je už bežnou súčasťou špičkových svetových a európskych pretekov. Aj v rámci Majstrovstiev Európy pod Tatrami sa v piatok 11. augusta v Poprade, na námestí sv. Egídia, uskutočnia tieto atraktívne preteky v horskej cyklistike. Šprintérska trať bude mať dĺžku 700m a je koncipovaná ako vzrušujúce mestské preteky. Autorom trate je dvojnásobný majster sveta v cyklokrose Ondrej Glajza. Preteky príde podporiť aj slovenská hokejová ikona Peter Bondra, ktorý spolu s ďalšími osobnosťami významne prispieva k rozvoju športu v regióne.

Pýchou Horal víkendu je však najvyšší bod trasy, ktorým je 1948 m vysoká legendárna Kráľova Hoľa. Je výzvou pre každého nadšenca horskej cyklistiky. Niektorí zahraniční účastníci tento vrchol nazývajú aj Mont Ventoux Slovenska.

Príprava tohto špičkového európskeho športového podujatia je vo finále a na jeho realizácií sa podieľajú desiatky ľudí. Počet dobrovoľníkov stúpne v deň konania podujatia  až na 250.  Prípravu majstrovstiev dozorovali a koordinovali aj zástupcovia Európskej cyklistickej federácie (UEC). Svit  navštívil aj generálny sekretár UEC p. Enrico Della Casa, ktorého doprevádzal Peter Privara, prezident Slovenského zväzu cyklistiky a riaditeľ pretekov Ivan Zima.

V sobotu 12. augusta sa pôjde vo Svite, klasický maratón Horal. Na výber bude opäť klasický mix tratí vrátane najdlhšej elitnej s tradičným názvom Krejzi. Ide o 134 km dlhú náročnú traťs celkovým prevýšením 4800 m a najvyšším bodom trate na vrchole Kráľovej hole. Ostatné trasy sú odstupňované podľa ich náročnosti. Variant Lejzi meria 78 km, celkové prevýšenie dosahuje 1800m a je primárne určená pre ženy a kategóriu Masters nad 40 rokov. Kratší variant s názvom Senzi meria 43 km, a celkové prevýšenie tejto trate dosahuje 1300 m. Pripravená je aj 20 km dlhá trať s názvom Ízi  a  rovnako aj 17 kilometrová trať pre rodiny s deťmi s názvom Dejzi. Nebudú chýbať ani preteky pre najmenších cyklistov v rámci seriálu pretekov Detská Tour Petra Sagana, ktorú organizuje Peter Zanický bývalý dorastenecký tréner Petra Sagana.

Stručná história ME MTB

O tituly majstrov Európy sa na maratónskych MTB trasách bojuje od roku 2002. Medzi doteraz najúspešnejšie krajiny patria hlavne: Veľká Británia, Nemecko, Švajčiarsko, Nórsko, Francúzsko. Medzi víťazmi zaznamenávame legendárne mená ako Thomas Dietsch (FRA), Christoph Sauser (SUI), Gunn Rita Dahle Flejsa (NOR), Esther Suss (SUI), Sabine Spitz (GER)...  V posledných troch ročníkoch na európskych šampionátoch, ktoré sa konali v Írsku, Nemecku a Lotyšsku na stupňoch víťazov stáli:

 

Muži ELITE

2014  Christoph Sauser (SUI)      Jaroslav Kulhavý (CZE)  Christoph Soukup (AUT)

2015  Jaroslav Kulhavý (CZE)  Sascha Weber (GER)      Alban Lakata (AUT)

2016  Peeter Pruus (EST)         Tiago Ferreira (POR)          Kristián Hynek (CZE)

 

Ženy ELITE

2014  Tereza Huříková (CZE)  Sally Bigham (GBR)           Borghild Løvset (NOR)

2015  Sabine Spitz (GER)        Jolanda Neff (SUI)                Esther Süss (SUI)

2016  Sally Bigham (GBR)       Jennie Stenerhag (SWE)  Kataržina Sosna (LTU)

História pretekov Horal

Prvý ročník maratónu, sa konal v roku 2000. Keďže išlo o „pokusný ročník“ bol maximálny počet účastníkov stanovený správou Národného Parku Nízke Tatry na 50. Pri druhom ročníku sa počet účastníkov zastavil na čísle 220 a po prvýkrát bola použitá myšlienka rodinnej trasy DEJZI. Počasie HORALOVI v roku 2001 neprialo a rozbahnené trate dali cyklistom poriadne zabrať.

Ak si niekto v predchádzajúcom ročníku myslel, že horšie počasie už nemôže byť, tak sa veľmi mýlil. Pred tretím ročníkom začalo intenzívne prašť už týždeň pred štartom a prestalo až večer po maratóne. Bahno a potoky vody zmenili maratón pre 190 statočných na cyklistické galeje. Napriek tomu, že sa o HORALOVI začalo medzi cyklistami hovoriť ako o maratóne, na ktorom stále prší, získal aj povesť jedného z najkvalitnejších a najkrajších maratónov u nás.

Štvrtý ročník ako keby chcel všetkým vynahradiť predchádzajúce trápenia. Ideálne počasie, rekordná účasť ( 430 cyklistov), podarená voľba nového centra preteku, skvelá atmosféra. To všetko a mnoho ďalších drobností urobilo z HORALa skutočný sviatok horskej cyklistiky na Slovensku.

V rámci piateho ročníka „HORALA“ v roku 2004 sme dostali od Slovenského zväzu cyklistiky dôveru na usporiadanie historicky prvých Majstrovstiev Slovenska v MTB maratóne. Rekordným počtom účastníkov, sa nám podarilo prekročiť hranicu 500 pretekárov a zároveň sme mali najvyššiu účasť zo všetkých maratónov konaných na Slovensku.

Počet účastníkov má z roka na rok stúpajúcu tendenciu. V poslednom ročníku bol počet dospelých účastníkov 845 z desiatich európskych krajín + Austrálie. Početná účasť domácich aj zahraničných cyklistov opäť potvrdila, že HORAL patrí medzi najobľúbenejšie cyklomaratóny na Slovensku.

Kontaktné osoby

Ing. Ivan Zima,         riaditeľ pretekov a predseda ŠK HORAL, riaditel@horal.sk

Alena Jakubcová,    vedúca kancelárie pretekov,1.00 office@horal.sk

Vyjadrenie prezidenta SZC Petra Prívaru

Slovensko v posledných rokoch veľmi intenzívne preniká na mapu svetovej a európskej cyklistiky. Nielen vďaka výsledkom našich celosvetovo veľmi úspešných pretekárov, ale aj zásluhou skvelých organizačných schopností a pohostinnosti funkcionárov a vďačnosti priaznivcov tohto športu v našej krásnej krajine pod Tatrami.

Aj Horal MTB maratón 2017 je toho jednoznačným dôkazom. Veď na podujatí, ktoré píše svoju zaujímavú históriu, sa bude tento rok premiérovo bojovať aj o najcennejšie európske medaily. Na Slovensko pricestuje celý rad impozantných osobností, mnohí s veľkými cieľmi, medailovými ambíciami, ašprintanti na titul majstrov Európy. Mnohí práve pre úspech na maratónskych tratiach urobili v príprave maximum a svoje úsilie budú chcieť úspešne zúročiť. Na tratiach v Nízkych Tatrách, na ktoré organizátori zaradili aj majestátnu Kráľovú hoľa, budú priaznivci cyklistiky určite svedkami zaujímavých súbojov na najdlhších tratiach v horskej cyklistike. V odvetví, v ktorom aj naši športovci tradične štartujú na najvýznamnejších svetových a európskych súťažiach.

Druhá augustová nedeľa sa teda stane vo Svite a okolí opäť oslavou cyklistického športu na Slovensku. Verím, že všetci návštevníci budú svedkami zaujímavých a dramatických súbojov v zápoleniach o najcennejšie európske medaily. Športovcom a jednotlivým tímom želám veľa úspechov, aby sa im v slovenskom teréne podarilo naplniť ich túžby a predsavzatia, s ktorými k nám pricestovali.

Peter Privara

prezident Slovenského zväzu cyklistiky

Vyjadrenie p. Enrico Della Casa (generálneho sekretára UEC)

S potešením môžem povedať, že som veľmi veľmi príjemne prekvapený úrovňou pripravenosti šampionátu. Kancelárie zázemia pretekov sú veľké a je ich dostatočný počet. Taktiež tlačové materiály, ako napríklad mapy či technická príručka sú už takmer hotové. A ak budeme hovoriť o trasách pretekov, tie sú veľmi zaujímavé. Sú veľmi dlhé a veľkým prevýšením. Ak porovnám tieto slovenské trasy s trasami dvoch predchádzajúcich európskych šampionátov, môžem povedať, že Európsky MTB šampionát sa vracia k svojim vlastným koreňom - do skutočných hôr. Som rád, že sme medzi silnými cyklistickými kandidujúcimi krajinami vybrali práve Slovensko.

 

Enrico Della Casa

Generálny sekretár UEC

Diskusia