12. etapa Tour de France 2017 - bikepoint.sk

12. etapa Tour de France 2017

vložené 13. 07. 2017 o 20:02

Dnes navštívil pelotón Pyreneje, tretie francúzske pohorie z piatich naplánovaných, v ktorých sa bude konať aj zajtrajšia etapa.

V tretej najdlhšej etape na tohtoročnej TdF, dlhej 214 kilometrov, čakalo šesť hodnotených stúpaní. Jedno štvrtej kategórie, dve druhej kategórie, dve prvej kategórie (Col de Menté s dĺžkou 6,9 kilometra s priemerom 8,1 %, Col de Peyresourde s dĺžkou 9,7 kilometra s priemerom 7,8 %) a jedno kategórie HC (Port de Balès dlhé 11,7 kilometrov s priemerom 7,7 %).

V dlhej horskej etape sa rozhodlo o víťazovi v záverečných 250. metroch....

Dnešná etapa začínala v Pau a končila na Peyragudes. Cyklistov na štarte privítal dážď. Do úniku sa dnes dostalo dvanásť cyklistov, aj so zeleným Marcelom Kittelom (Quick - Step Floors), ktorý bojoval na jedinej špurtérskej prémii o body. Po prémii sa vrátil späť do pelotónu.

Neskôr, 30 kilometrov pred cieľom, zaútočil z vedúceho tuctu pretekárov Brit Steve Cummings (Dimension Data for Qhubeka). Na začiatku predposledného stúpania dňa na jednotkový Col de Peyresourde stratil kontakt so skupinou favoritov najskôr Nairo Quintana (Movistar Team) a tesne pred vrcholom aj Alberto Contador (Trek - Segafredo). Skupina favoritov dostihla v stúpaní aj Steva Cummingsa.

Do posledného cieľového stúpania na Peyragudes s dĺžkou 2,4 kilometra s priemerom 8,4 % stúpala deviatka favoritov pekne spolu a keď sa zdalo, že nič vážneho sa nestane, zaútočil v najprudších pasážach s maximom 20 % Fabio Aru (Astana Pro Team), na čo najlepšie zareagoval domáci Romain Bardet (AG2R La Mondiale) a etapu vyhral. Druhý skončil Rigoberto Urán (Cannondale-Drapac Pro Team) z Kolumbie, tretí bol napokon Talian Fabio Aru, ktorý v cieli sledoval stratu trápiaceho sa žltého Brita Chrisa Frooma (Team Sky), ktorá bola napokon 22 sekúnd na víťaza.

Fabio Aru sa aj vďaka bonifikačným sekundám dostal dnes pred Chrisa Frooma a obliekol si po etape žltý dres.

 

Priebežné poradie po 12. etape:

1. Fabio Aru.....Astana Pro Team.....52:51:49

2. Chris Froome.....Team Sky.....+ 6

3. Romain Bardet.....Ag2r La Mondiale.....+25

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia