15. a 16. etapa Tour de France 2017 - bikepoint.sk

15. a 16. etapa Tour de France 2017

vložené 18. 07. 2017 o 22:06

Nedeľná 15. etapa začínala v Laissac-Severac L'Eglise a po 189. kilometroch končila v Le Puy-en-Velay. V kopcovitej etape v Centrálnom masíve musel pelotón zdolať štyri hodnotené stúpania. Dve prvej kategórie Montée de Naves d'Aubrac a Col de Peyra Taillade, a po jednom tretej a štvrtej kategórie. Na 96. kilometri čakala špurtérska prémia.

Do čela sa po štarte dostala deväť členná skupina za ktorou vyrazilo ďalších 19. cyklistov. Šesťdesiat kilometrov po štarte sa obe skupiny spojili.

Pelotón dovolil 28 člennej skupine maximálnych 8 minút náskoku. Z vedúcej skupiny zaútočil vo dvoch tretinách trate Nemec Tony Martin (Kaťuša - Alpecin), ale neúspešne.

Vo chvíli, keď zaútočil tím AG2R La Mondiale, mal žltý Brit Chris Froome (Team Sky), technické problémy a musel meniť zadné koleso. Ale svoju skupinu aj pomocou svojho tímového španielskeho kolegu Mikela Landu dostihol.

Tridsať kilometrov pred cieľom zaútočil z vedúcej skupiny Holanďan Bauke Mollema (Trek - Segafredo) a zvíťazil. Devätnásť sekúnd stratil druhý Talian Diego Ulissi (UAE Team Emirates) aj tretí Francúz Tony Gallopin (Lotto Soudal).

Bauke Mollema sa radoval zo svojej prvej víťaznej etapy pri siedmej účasti na Tour de France.

 

Priebežné poradie po 15. etape:

1. Christopher Froome.....Team Sky.....64:40:21

2. Fabio Aru.....Astana Pro Team.....+ 18

3. Romain Bardet.....Ag2r La Mondiale.....+23

 

 

Po včerajšom dni voľna, čakala dnes na cyklistov rovinatá etapa. Šestnásta etapa zo začiatkom v Le Puy-En-Velay a cieľom v Romans-sur-Isere mala 165. kilometrov. Na trase bolo len stúpanie tretej a štvrtej kategórie a jedna špurtérska prémia.

Pre žalúdočné problémy nenastúpil na dnešnú etapu Philippe Gilbert (Quick - Step Floors).

Aj vďaka Teamu Sunweb, v ktorom je druhý muž bodovacej súťaže Michael Matthews, stratil kontakt s pelotónom v prvom dnešnom stúpaní zelený Nemec Marcel Kittel (Quick - Step Floors). Austrálčan Michael Matthew vyhral špurtérsku prémiu a v skupine necelých štyridsiatich cyklistov sa blížil ku cieľu. O víťazovi rozhodol špurt a cieľová kamera, ktorá určila za víťaza Michaela Matthewsa (Team Sunweb). Druhý bol Nór Edvald Boasson Hagen (Dimension Data for Qhubeka), tretí Nemec John Degenkolb (Trek - Segafredo).

Po etape stráca Michael Matthew na druhom mieste v bodovacej súťaži na Marcela Kittela už len 29 bodov. Dnes stiahol Austrálčan z náskoku Nemca 50 bodov. Matthews na tohtoročnej TdF vyhral druhú etapu.

Na prvej troje priebežného poradia zmeny nenastali.

 

Priebežné poradie po 16. etape:

1. Christopher Froome.....Team Sky.....68:18:36

2. Fabio Aru.....Astana Pro Team.....+ 18

3. Romain Bardet.....Ag2r La Mondiale.....+23

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia