19. etapa TdF 2016 - bikepoint.sk

19. etapa TdF 2016

vložené 22. 07. 2016 o 20:25

Dnes čakala na pretekárov ďalšia etapa v Alpách. Horská etapa číslo 19. začínala v Albertville a končila na Saint-Gervais (Mont-Blanc). V 146 kilometrovej etape museli cyklisti zdolať štyri hodnotené stúpania a jednu šprintérsku prémiu. Ako prvým prešiel pelotón stúpaním prvej kategórie, nasledovalo dvojkové stúpanie, stúpanie HC na Montée de Bisanne a cieľové stúpanie prvej kategórie.

Hneď po štarte, v nehodnotenom prvom stúpaní, sa do čela dostala 20 členná skupina, v ktorej bol aj bodkovaný Poliak Rafal Majka (Tinkoff), ktorý si chcel poistiť vzácny dres pre najlepšieho vrchára.

S blížiacim sa cieľom sa skupina vpredu postupne zmenšovala a na vrchole stúpania HC kategórie Montée de Bisanne (dĺžka 12,4 km s priemerom 8,2 %), bolo v čele už len 12 cyklistov.

Štyridsať kilometrov pred cieľom začalo pršať a pri zjazdoch na mokrej ceste spadlo viacero pretekárov. Jedenásť kilometrov pred cieľom pri zjazde spadol aj žltý Chris Froome (Team Sky), keď mu podkĺzlo na deliacej čiare predné koleso. Spolu s Britom spadol aj Talian Vincenzo Nibali (Astana Pro Team). Froome zobral bicykel kolegovi Geraintovi Thomasovi a bez straty pokračoval ďalej. Na požičanom bicykli prišiel až do cieľa.

 

V polovičke cieľového stúpania zaútočil Francúz Romain Bardet (AG2R La Mondiale) a zvíťazil. Na druhom a treťom mieste so stratou 23. sekúnd skončili dvaja španielsky cyklisti. Druhý bol Joaquim Rodriguez, tretí Alejandro Valverde.

Zelený PETER SAGAN (Tinkoff) dnes prešiel cieľom na 172. mieste so stratou 31:44 min.

Romain Bardet (AG2R La Mondiale) sa stal prvým domácim cyklistom, ktorý tento rok vyhral etapu na TdF.

V priebežnom vedení zostal Chris Froome. Na druhé miesto sa posunul dnešný víťaz Romain Bardet, tretie miesto patrí Nairovi Quintanovi (Movistar Team).

 

 

Priebežné poradie po 19. etape:

1. Christopher Froome.....Team Sky.....77:55:53

2. Romain Bardet.....AG2R La Mondiale.....+ 04:11

2. Nairo Quintana.....Movistar Team.....+ 04:27

94. PETER SAGAN.....Tinkoff.....+ 3:03:16

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia