Ako vidí prípravu Majstrovstiev Európy v XCM riaditeľ akcie Ivan Zima? - bikepoint.sk

Ako vidí prípravu Majstrovstiev Európy v XCM riaditeľ akcie Ivan Zima?

vložené 17. 01. 2017 o 18:35

Keďže sa tento rok v auguste na Slovensku vo Svite uskutočnia majstrovstvá Európy v maratóne (ME XCM), požiadali sme o krátky rozhovor šéfa maratónu HORAL Ivana Zimu o krátky rozhovor.

Ktorý ročník HORALa sa uskutoční na budúci rok?

Horal dosiahne tento rok vek dospelosti. Bude mať 18 rokov.

Ktorý ročník Horala sa ti vryl do pamäte na dlhú dobu a prečo?

Nezabudnuteľný je pre mňa 2. ročník, ktorý sa uskutočnil v roku 2001. Vtedy som si ešte myslel, že maratón sa dá súčasne organizovať aj absolvovať. Išiel som vtedy trať HORAL KREJZI. Na Kráľovej holi bolo +3oC. Bol som dosť dobre pripravený - mal som náhradné oblečenie, vetrovku, dlhoprsté rukavice aj čiapku. Napriek tomu to v zjazde z Kráľovej hole so mnou triaslo a zuby mi neovládateľne cvakali. Videl som však nešťastníka, ktorý sedel v priekope a snažil sa natiahnuť si dres cez kolená, aby si ich trocha zahrial. Nakoniec som to absolvoval s výsledným časom 11 hodín a s množstvom telefonátov počas jazdy, takže som pochopil, že môžem Horala buď jazdiť, alebo organizovať.
Druhým nezabudnuteľným bol pre mňa Horal v roku 2008. Vtedy pršalo od rána až do večernej tomboly. Trať bola neskutočne rozbahnená a bajkerom odchádzala nielen technika (hlavne brzdy), ale aj morálne sily. Viac ako 50% účastníkov muselo vtedy preteky vzdať. Zážitky z takýchto ťažkých ročníkov asi najlepšie zhrnul vo svojom reporte bajker Miloš:

Horal Krejzi znamená:
- 8 až 10 hodín šliapať ako pako do pedálov
- poriadne zmoknúť
- byt zablatený, mať kamienky a piesok v očiach, zuboch, ušiach, nose a riti
- premrznúť na Kráľovej Holi, nič tam nevidieť, zj...ť sa v zjazde
- jazdiť po potokoch a kameňoch a padať na ne
- byť terčom pohľadov, mentálne zdravie spochybňujúcich okoloidúcich
- bojovať o život a majetok s hordami počerných lúpežníkov v cigánskej osade v Telgárte
- zažiť prudkú depresiu, keď na treťom kilometri výšľapu na Kráľovej holi vidíš rútiť sa oproti tebe tých, ktorí to naozaj vedia a sú dve hodiny pred tebou
- celý deň do seba tlačiť odporné müsli tyčinky, carbogely, energetické cukríky a hnusný ionťák
- znášať riziko odvozu v pojazdnej plynovej komore značky AVIA
- skončiť hlboko v poli porazených, alebo vzdať počas preteku
- mať otlačenú riť od sedla
- zničiť si bike a minúť hriešne peniaze na opravu, prípadne výmenu brzdových špalkov, reťaze,
prevodníkov, pastorkov, vidly, bowdenov a podobne
- po skončení akcie písať reportáže a rozprávať príhody, ktoré okrem úzkeho okruhu
zainteresovaných nikomu nič nehovoria
- byť terčom všeobecného nepochopenia, že čo môže viesť mladého, zdravého človeka k takej
zrejmej blbosti, ako je podstupovanie všetkého vyššie uvedeného.

 

Akú dlhú dobu ste sa snažili získať do Svitu na HORALa ME XCM?

Prvýkrát som sa s touto myšlienkou zveril Petrovi Privarovi (prezident SZC) v roku 2014, keď sa bol pozrieť na Horala. Hneď sme sa prostredníctvom SZC začali zaujímať na UEC aké sú možnosti. Zistili sme, že prvý voľný termín je v roku 2017. Podali sme prihlášku a na jeseň 2015 sme dostali potvrdenie, že UEC ME XCM 2017 boli pridelené nám. Mali sme dosť silných konkurentov z Talianska a Francúzska. Nakoniec sa UEC priklonila na našu stranu, čo nás teší a súčasne zaväzuje .

Na akej trati budú bikeri a bikerky bojovať o tituly majstrov Európy?

Budú to prvé ME, na ktorých budú spolu kategórie ELITE a zároveň aj všetky vekové kategórie MASTERS. Doteraz sa konali pre tieto vekové kategórie samostatné šampionáty. O tituly sa bude bojovať na dvoch najdlhších trasách. Pre kategóriu Muži Elite to bude 134 km a pre Ženy Elite 74 km. Ešte sa musíme rozhodnúť, na ktoré trasy pošleme jednotlivé Masters kategórie. Ja osobne si myslím, že do veku 45 rokov by sme im mohli dať KREJZI, t. j. 134 km.

Povedie trať aj cez Kráľovú Hoľu?

Najdlhšia trať HORAL KREJZI, čiže majstrovská pre Mužov Elite povedie aj cez Kráľovu hoľu. Bol by som veľmi rád, keby sme mali šťastie na počasie a eliťáci by videli z vrcholu Kráľovej hole aj kus Slovenska.


Stretnú sa v jeden deň na jednej trati amatéri s profesionálmi?

Nie, nestretnú! Účastníci ME budú mať trasy k dispozícii na tréning v piatok 11.8. Hobbíci budú mať svoje preteky v sobotu. Aby to bolo zrejmé, budeme sobotňajšie preteky nazývať HORAL OPEN. Zúčastniť sa môže ktokoľvek, kto si trúfa, má natrénované, je zdravý a vie si vybrať z ponúkaných piatich trás. Nezáleží na tom, či účastník má alebo nemá licenciu. Naopak, v nedeľu bude Európsky šampionát pre bajkerov s licenciou, ktorých vyšle buď ich národný zväz, alebo klub. Trasy v sobotu budú vyznačené a zabezpečené rovnako ako pre majstrák, takže aj bežní cyklisti si budú môcť vyskúšať majstrovskú trať a atmosféru.

Bude sa aj tento rok konať trojdňový etapák HORAL TOUR?

HORAL TOUR tento rok nebude. Už by toho na nás bolo naozaj veľmi veľa a nedeľňajšia etapa by sa asi nedala skĺbiť s Majstrovstami Európy.

V sobotu sú pre amatérov pripravené známe trate maratónu HORAL Krejzi, Lejzi, Senzi, Ízi a Dejzi?

Áno, bude to tak. Ako som už spomínal, pre hobbíkov bude v sobotu k dispozícii 5 známych trás vrátane jednej rodinnej. Určite by si mal spomedzi nich vybrať cyklista každej výkonnostnej kategórie.

Budú štartovať pretekári v sobotu aj v nedeľu zo Svitu, alebo budú nejaké rozdiely?

Miesto štartu bude rovnaké v sobotu aj v nedeľu. Rozdiely budú v časoch štartu a pretože niektorí hobbíci potrebujú na absolvovanie 134 km až 12 hodín, bude štart kategórie KREJZI už o 07:00, ako to býva na Horalovi obvyklé. Profíkom by malo stačiť 6-7 hodín, takže štart kategórie Muži Elite bude v nedeľu až o 09:00.

Plánujete na sobotný večer aj nejaký sprievodný program pre bikerov, ktorí zostanú povzbudzovať na nedeľné preteky ME?

Majstrovstvá Európy nie sú na Slovensku každý rok a špičkových európskych bajkerov tiež nemáme možnosť stretávať často. Takže zámer máme taký, aby si cyklistická verejnosť absolvovala svojho Horala, aby si niektorí vyskúšali majstrovské trate a aby zostali vo Svite do nasledujúceho dňa, kedy sa budú môcť pozrieť ako jazdí európska špička. Na spríjemnenie sobotňajšieho večera chystáme koncert. Dúfame, že sa nám podarí zabezpečiť zaujímavú kapelu.

Na čo sa okrem tratí a maratónu môžu tešiť diváci?

V nedeľu sa budú konať okrem Európskeho šampionátu aj preteky pre deti pod názvom HORAL JUNIOR, ktoré sú súčasťou populárnej Detskej Tour Petra Sagana. Bude to už štvrtýkrát v rade, čo zavíta DTPS do Svitu, a to napriek tomu, že tento detský seriál má zásadu menenia miest pretekov. Hlavným motívom je, aby deti mali možnosť vidieť a zažiť atmosféru veľkých pretekov.

Tento rok vstupujeme do spolupráce s našim okresným mestom Poprad. Chceme preto pripraviť niečo atraktívne aj v Poprade. V tejto chvíli je však predčasné zverejňovať podrobnosti o tom, čo to bude.

Ktorého bikera by si rád videl na ME XCM vo Svite?

Mohli by ste prehovoriť Vášho rodáka. /rozumej Petra Sagana :-)/ Čo Ty na to? … Ja viem, že je to viac zbožné prianie ako realita, ale potešilo by to. Budeme sa však tešiť na všetkých výborných bajkerov. Spomeniem ich iba zopár: Nino Schurter, Carlos Coloma, José Hermida, Joaquim Rodriguez, Jaroslav Kulhavý, Jenny Rissveds... My však budeme najviac fandiť našej Janke Števkovej a Tomášovi Višňovskému. Verím tomu, že vo svojej kategórii Masters bude mať čo povedať aj Milan Barényi.

S akým počtom pretekárov počítate na ME a koľko sa postaví na štart slovenských bikerov?

Vzhľadom k tomu, že to bude prvý spojený šampionát pre kategórie ELITE aj MASTERS a že sme prakticky v strede Európy, mohla by byť účasť dosť vysoká. Môj odhad je 200 – 250. Slovákov by mohlo byť podľa mňa 10, možno aj viac.

Čo ťa prekvapilo pri organizácii ME najviac z hľadiska organizácie či finančnej náročnosti.

Ak mám byť úprimný, najviac ma prekvapila obrovská čiastka, ktorú je potrebné zaplatiť UEC ako licenčný poplatok za šampionát.

Aké ocenenie čaká majstra /majsterku/ Európy?

Bude to samozrejme majstrovský dres, ktorý si bude môcť víťaz obliekať celý rok + pekný pohár a pre ženy samozrejme aj kytica. V kategórii Elite to bude aj finančná odmena - víťaz v ženskej a mužskej kategórii bude zároveň bohatší o 700.-€.

Sú nejaké špeciálne požiadavky TOP pretekárov o ktorých ste už boli informovaní?

Zatiaľ sa nikto s hviezdnymi maniermi a požiadavkami neozval :-).

S koľkými usporiadateľmi počas akcie počítate?

V minulých ročníkoch sme mali 250 organizátorov. Tento rok určite dosiahneme počet 300.

Čo je najväčším želaním riaditeľa takejto veľkej akcie?

Aby to dopadlo tak, že účastníci budú hovoriť o Slovensku ako o krásnej krajine s úžasnými horami a schopnými organizátormi.

Ďakujem za odpovede a želáme aby ME XCM dopadli na jednotku!

Zdroj: Ivan Zima

Autor: Luboš Dupkala

Diskusia