Celokarbónové tretry MAMO carbon zo Slovenska - bikepoint.sk

Celokarbónové tretry MAMO carbon zo Slovenska

vložené 26. 08. 2017 o 14:04

Pred pár týždňami sme na internete zaregistrovali celokarbónové tretry MAMO carbon zo Slovenska. Aby sme zistili viac o týchto zaujímavých a unikátnych tretrách na mieru, položili sme niekoľko otázok ich výrobcovi, Ľubomírovi Malichovi.


Môžeš sa nám v krátkosti predstaviť?

Ahojte, volám sa Ľubomír Malich, ťahá mi na 21 a pred zhruba dvoma rokmi som sa začal zaujímať o celokarbónové tretry vyrábané na mieru.

 

Inšpiroval ťa svojimi celokarbónovými tretrami profi cyklista Adam Hansen?

Dá sa povedať, že áno. Adam je prvý človek, ktorý takéto niečo skúšal, pokiaľ viem. Takže určite ma inšpiroval, ale napriek tomu sú moje tretry vyrobené odlišne. Prakticky tak, ako to robím ja, to nerobí nikto na svete.

 

Mal si pred výrobou celokarbónových tretier nejaké pracovné skúsenosti s karbónom?

Áno samozrejme. Otec dlhé roky pracuje s týmito materiálmi, a tak som sa dosť popri ňom naučil. Inak by som určite nebol schopný niečo podobné vymyslieť. Je to veľmi náročná práca.

 

Ručná výroba celokarbónových tretier asi zaberie dosť času. Môžeš nám trocha popísať ich výrobu?

V prvom rade si človek musí prísť odformovať chodidlá ku mne. Následne 1-2 týždne vyrábam pár tretier. Vyžaduje si to cca 50 hodín „citlivej“ práce. Je to vždy individuálne, podľa chodidiel.

 

 

Poznáš iných výrobocov tretier?

Osobne nie, ľudia, čo robia niečo podobné sú v USA, Taiwan a Adam v Nemecku, ale mám naštudované ich výrobky. Trúfam si povedať, že čoskoro budem patriť s MAMO tretrami medzi špičku. Ale všetko si vyžaduje svoj čas a nejaký postupný vývoj.

 

Koľko párov tretier si už vyrobil? Predpokladám, že bicykluješ a osobne používať svoje MAMO carbon tretry... Obzerajú si tvoje tretry ostatný cyklisti, keď niekde stojíš?

Vyrobil som asi 30 kusov tretier. Prvé pokusy boli z môjho dnešného pohľadu až smiešne amatérske. Táto práca si vyžaduje more skúseností, preto spolupracujem s testovacími jazdcami. A čo sa týka záujmu ľudí o tretry, tak to je úplne úžasné. Kam prídem, tak ľudia sa zaujímajú, nielen cyklisti, často si všimnem že aj obyčajní „smrteľníci“ otočia hlavu Smile. Vždy rád prehodím pár slov s každým, kto ma osloví.

 

 

Na prvý pohľad sa zdá, že tretry majú nízku hmotnosť...

Majú veľmi nízku hmotnosť. Momentálne sme na tom technologicky tak, že tretry majú okolo 130-150 gramov. Samozrejme, môj cieľ je dotiahnuť to na hmotnosť 100-110 gramov. Vtedy je pocit z jazdy najdokonalejší a človek má pocit, že na nohe má iba kufor a vďaka tomu má z jazdy úplne iný pôžitok.

 

Sú takéto celokarbónové tretry pohodlné?

Ja sám v nich jazdím už viac ako pol roka a môžem povedať, že pohodlné sú. Náš testovací jazdec Samuel Šoška už v nich odjazdil aj preteky, kde sa umiestnil na slušnom mieste. A pripravuje sa na ďalšie preteky. Určite to ale neplánujem nechať len také „nedokončené“. Momentálne sa tretry jazdia bez vložky len s hrubšou ponožkou. Práve experimentujeme s rôznymi materiálmi a rôznymi výstelkami. Aby boli tretry ešte pohodlnejšie aj pre tých najnáročnejších jazdcov. Všetci dobre vieme, že cyklisti sú veľkí detailisti Smile.

 

 

Ako dlho vydržia takéto tretry? Dajú sa opraviť pri poškodení?

Karbón ako taký vydrží „večne“. Keď v nich človek napríklad spadne, tak väčšina poškodení sa dá opraviť. S jazdcami to konzultujem a bližšie každému vysvetľujem už pri osobnom stretnutí.

 

Dizajn si určuje zákazník sám?

Áno, to je ďalšia skvelá výhoda pre ľudí. Akýkoľvek dizajn si človek vymyslí, všetko sa dá. Máme profesionálne vybavenú lakovňu, kde dokážeme takisto vytvoriť rôzne designy. Ďalej si človek môže na tretry niečo aj sám nakresliť, pokiaľ si trúfne Smile.

 

 

Na stránkach ponúkaš cestné tretry. Plánuješ aj výrobu MTB tretier?

Momentálne, tak ako vyrábam tretry, sú vhodné iba na cestu. Do budúcnosti samozrejme plánujem rozšíriť ponuku aj o MTB tretry na mieru. Možno už budúci rok, ale nechajme sa prekvapiťSmile.

 

Kde by záujemcovia o tvoje MAMO carbon tretry mohli nájsť potrebné informácie?

Určite odporúčam navštíviť môj web www.mamo-carbon.sk, kde môžu ľudia nájsť informácie o tretrách a takisto aj nejaké fotky. Pokiaľ niekoho zaujíma niečo viac – hlavne čo sa týka fotiek a sledovania priebežného vývoja, tak odporúčam sledovať náš Instagram (mamo_carbon) alebo Facebook (MAMO carbon), kde pravidelne zverejňujeme aktuálne fotky s popisom.

 

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa úspechov!

Ďakujem bikepoint.sk za oslovenie a prajem vám veľa spokojných čitateľov Smile.

 

 

Fotot: MAMO carbon

Autor: Milan Majtán

Diskusia