Druhá zastávka IXS Európskeho zjazdového poháru - Špičák - bikepoint.sk

Druhá zastávka IXS Európskeho zjazdového poháru - Špičák

vložené 03. 07. 2013 o 13:40

Týždeň po zahájení Európskeho zjazdového pohára prišlo sa na programe objavilo české dejisko Špičák. Cez víkend sa na druhom kole pretekov zišlo dovedna až 330 jazdcov z 25 rôznych krajín, ktorí museli čeliť rôznemu počasiu a početným ťažkostiam.

Špičák sa stal hostiteľom zjazdovej série už niekoľkýkrát za posledných pár rokov a aj tento rok sa mu podarilo jazdcom poskytnúť skvelé podmienky - 1,7 km trať mala s početnými skalami a 320 m spádom každému čo ponúknuť. Prvou výzvou jazdcov bolo správne vybranie kolies na piatkový seeding run (kvôli premenlivému počasiu).

Sobota nebola v tomto ohľade o nič jednoduchšia. Suché podmienky vydržali iba počas tréningu a tesne pred ostrými pretekmi žien začalo opäť pršať. S mokrou traťou sa najlepšie vysporiadala Slovinka Zarja Cernilogar, ktorá bola so 18 sekundovým náskokom zďaleka najrýchlejšia. Tipovanie podobnej dominancie u mužov ale neprinieslo rovnaké výsledky. Elitná kategória bola oveľa viac vyrovnaná a prvé miesto sa nakoniec ušlo Johannovi Potgieterovi.

V nedeľu sa počasie našťastie umúdrilo a na jazdcov sa počas celého dňa usmievalo hrejivé slnko. Oveľa rýchlejšia suchá trať na finálových pretekoch spôsobila zmenšenie rozdielov v kategórii žien. Zarja Cernilogar si spomedzi rýchlych jazdkýň ale dokázala ustrážiť sobotné víťazstvo a opäť zvíťazila.

U mužov si minuloročné víťazstvo nedokázal obhájiť sobotný víťaz Johan Potgieter. Tretí jazdec od konca Robin Wallner prekonal všetky ostatné časy a právoplatne sa postavil na stupeň víťazov.

Športové správy prinesú prehľad z ďalšieho kola Európskeho pohára presne o mesiac, kedy sa súťaž zastaví v talianskej Pile.

Autor: Juraj Mička

Zdroj: iXS press service

Diskusia