Druhý deň voľna - Vuelta a Espaňa 2016 - bikepoint.sk

Druhý deň voľna - Vuelta a Espaňa 2016

vložené 06. 09. 2016 o 15:27

Medzi dvoma dňami voľna absolvovali cyklisti ďalších šesť etáp. Dve zvlnené, dve kopcovité a dve horské etapy.

Kráľovskou etapou tohtoročného Gira bola etapa s poradovým číslom 14, na ktorej museli cyklisti prekonať tri stúpania prvej kategórie a cieľové stúpanie najvyššej HC kategórie. Po sobotnej kráľovskej etape zostal vo vedení Kolumbíjčan Nairo Quintana (Movistar Team), druhý bol Chris Froome (Team Sky) so stratou 54. sekúnd. Na vynikajúce piate miesto sa dostal český cyklista Leopold König (Team Sky), ktorý začal rozmýšľať o pódiu v Madride.

Prišla však následujúca horská etapa...

V 15. horskej etape, dlhej len 119 km, hneď po štarte na treťom kilometri, zaútočili Španiel Alberto Contador (Tinkoff) a Nairo Quintana so skupinou 14. pretekárov a Chris Froome si v cieli pripísal veľkú stratu. Na červeného lídra Quintanu stratil 2:37 min.

V časovom limite prešlo cieľom len 71 pretekárov! Väčšina pelotónu nestihla limit a cieľom prešla so stratou 52:54 min. 91 cyklistov tak malo byť podľa pravidiel vylúčených. Pravidla sa však (zase) upravili a všetci pokračujú v pretekoch ďalej. Keby došlo k vylúčeniu pretekárov, ktorý nestihli časový limit, ktorý bol o viac ako dvadsaťdva minút nižší, nezostal by v pelotóne žiadny pretekár tímu Direct Energie, po jednom pretekárovi by zostalo v tímoch Sky (Froome), FDJ, Bora - Argon 18 a LottoNL Jumbo. Medzi poslednými prešiel cieľom český cyklista Leopold König a stratil tak možnosť bojovať o konečné umiestnenie v TOP 10.

Pred tretím závodným blokom, v ktorom čaká na cyklistov ešte 5 etáp, je v priebežnom vedení Nairo Quintana (Movistar Team). Druhý Brit Chris Froome (Team Sky) stráca 3:37 min, tretí Kolumbijčan Esteban Cháves (ORICA - BikeExchange) zaostáva 3:57 min.

Jediný Slovák na 71. ročníku Vuelty MARTIN VELITS (Etixx - Quick Step) je na 155. mieste so stratou 4:05 hod.

 

 

Autor: Milan Majtán

 

Diskusia