Gent - Wevelgem 2017 - bikepoint.sk

Gent - Wevelgem 2017

vložené 26. 03. 2017 o 20:23

Dnes sa v Belgicku konala ďalšia klasika, ktorú klasikári berú ako prípravu na monument Okolo Flámska, ktorá sa ide za týždeň v nedeľu 2. apríla 2017.

Na štart dnešného 79. ročníka WorldTour pretekov Gent - Wevelgem sa postavilo aj trio Slovákov. S číslom 1 na drese PETER SAGAN, JURAJ SAGAN a MICHAEL KOLÁŘ, všetci v dresoch tímu Bora - hansgrohe. Preteky začínali v Deinze a po 241. kilometroch, počas ktorých musel pelotón zdolať 11 krátkych a strmých stúpaní, končili vo Wevelgeme. Prvý krát v histórii čakali na trati aj tri šotolinové úseky s celkovou dĺžkou 4 700 metrov. Táto klasika má väčšinou šprintérsku koncovku, preto na štarte bolo aj veľa šprintérov. Za najväčšieho favorita sa pokladal PETER SAGAN, Greg Van Avermaet a Fernando Gaviria (Quick-Step Floors).

Rozhodujúce momenty sa udiali na poslednom stúpaní na Kemmelberg. Do čela sa dostala sedemčlenná skupina ku ktorej sa neskôr pridala ďalšia sedmička. V čele boli okrem iných PETER SAGAN, ktorý sa tesne vyhol pádu pár kilometrov pred tým, Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), John Degenkolb (Trek - Segafredo), Niki Terpstra a Zdeněk Štybar (obaja Quick-Step Floors), Michael Matthews (Team Sunweb).

Po následnom delení vedúcej štrnástky, dvadsať kilometrov pred cieľom, zostali vpredu už len piati cyklisti PETER SAGAN, Greg Van Avermaet, Jens Keukeleire (Orica - Scott), Niki Terpstra a Søren Kragh Andersen (Team Sunweb).

Najviac práce tak ako obyčajne, nechala vedúca skupina, na slovenského cyklistu, ktorému nechcel nikto striedať. Žilinčan preto zvoľnil a prestal ťahať. Spomalenie majstra sveta využil Greg Van Avermaet a Jens Keukeleire, ktorý odskočili zvyšnému triu a svoj únik dotiahli až do cieľa. V šprinte dvojice bol rýchlejší Belgičan Greg Van Avermaet, druhý bol ďalší Belgičan Jens Keukeleire. Šprint zostávajúcej trojice a tým tretie miesto získal PETER SAGAN.

So stratou 6. sekúnd prešiel cieľom na 14. mieste JURAJ SAGAN. MICHAEL KOLÁŘ preteky nedokončil.

Belgičan Greg Van Avermaet vyhral túto jar už tretiu WorldTour klasiku - Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke a Gent - Wevelgem. Naposledy sa podarilo vyhrať tieto tri preteky Janovi Raasovi v roku 1981.

PETER SAGAN sa v cieli hneval na Nikiho Terpstru, ktorý odmietol v úniku striedať.

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia