Miláno - San Remo 2018 - bikepoint.sk

Miláno - San Remo 2018

vložené 17. 03. 2018 o 20:29

Bratia SAGANOVCI stáli dnes v Taliansku na štarte prvého monumentu v tomto roku, WorldTour pretekov Miláno - San Remo.

Najdlhšie jednorázové preteky majú 294 kilometrov a okrem vojnových rokov 1916, 1944 a 1945 sa jazdia od roku 1907 pravidelne. Najviac víťazstiev, sedem, na "La classica di Primavera" získal Eddy Merckx (1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1975, 1976).

PETER SAGAN, najväčší favorit na víťazstvo, získal v rokoch 2013 a 2017 dve druhé miesta.

Na trati čakali na cyklistov stúpania Passo del Turchino, Tre Capi - Capo Mele, Capo Cerve, Capo Berta, Cipresse a Poggio. Napriek dlhej trati, počas ktorej cyklisti nastúpajú 2126 metrov, sa o víťazovi pretekov rozhoduje väčšinou v posledných desiatich kilometroch. Najčastejšie sa nastupuje v poslednom stúpaní Poggio, ale väčšinou sa o víťazstvo bojuje v špurte väčšej skupiny cyklistov. O pretekoch sa hovorí, že Miláno - San Remo sú najľahšie preteky, zo šiestich najvýznamnejších pretekov (päť monumentov a MS), ale najťažšie sa na nich vyhráva.

V dnešných pretekoch použila UCI prvý krát videokomisárov. Preteky sledovali štyria komisári. Traja boli v v sprievodných autách a motorkách, štvrtý sledoval preteky na viacerých monitoroch vo vozidle zaparkovanom tesne za cieľovou čiarou.

Okrem PETRA SAGANA, boli medzi favoritov na štarte zaradený aj vlaňajší víťaz Michal Kwiatkowski a Gianni Moscon (obaja Team Sky), Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), Philippe Gilbert a Julian Alaphilippe (obaja Quick - Step Floors) či Arnaud Démare (Groupama FDJ).

Na štarte dnešných pretekov o 10. hod. husto pršalo. Do úniku sa za zlého počasia dostala deväť členná skupina cyklistov, ktorá si vypracovala sedem minútový náskok. O rozumný odstup od pelotónu sa starali najmä cyklisti tímu BORA - hansgrohe. Dlhé kilometre bol na čele JURAJ SAGAN. S blížiacim sa cieľom začali na čele pracovať spolu s Borou tímy BMC Racing Team, Team Sky a Quick - Step Floors. Všetko tímy s favoritmi na víťazstvo. Na stúpaniach Tre Capi začalo svietiť slnko a cyklisti sa postupne vyzliekali.

Pred posledným stúpaním Cipressa, tridsať kilometrov pred cieľom, dostihol pelotón zvyšok uprchlíkov. Na Cipressu sa už nedostal, okrem iných cyklistov ktorých postihol pád, Mark Cavendish (Dimension Data for Qhubeka). Britský cyklista narazil do značky na ostrovčeku na ceste, a preletel cez bicykel. Cavendish mal tretí pád v tretích pretekoch v tomoto roku do ktorých nastúpil.

 

 

Tempo sa postupne zvyšovalo. V záverečnom stúpaní nastúpil necelých sedem kilometrov pred cieľom Talian Vincenzo Nibali (Bahrain Merida Pro Team), vypracoval si desať sekundový náskok a aj napriek úsiliu ostatných cyklistov dostihnúť ho, zvíťazil. Zvyšok balíka bojoval v špurte o druhé a tretie miesto. Ako druhý prešiel cieľom Austrálčan Caleb Ewan (Mitchelton - Scott), tretí bol Francúz Arnaud Démare (Groupama FDJ).

PETER SAGAN prešiel cieľom na 6. mieste, bez straty na víťaza. JURAJ SAGAN obsadil 157. miesto so stratou 16:32 min.

 

 

Tridsaťtri ročný Nibali získal tretie víťazstvo na monumentoch, keď dva krát vyhral preteky Okolo Lombardie.

 

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia