MS v cestnej cyklistike 2015 - bikepoint.sk

MS v cestnej cyklistike 2015

vložené 27. 09. 2015 o 09:27

27.9.2015 - Včera, v predposledný deň svetového šampionátu sa v Richmonde predstavili juniori a neskôr ženy Elite.
Na rovnakej trati ako muži U23 sa predstavili traja slovenský juniori SAMUEL OROS, JURAJ MICHALIČKA a ADRIÁN FOLTÁN. Mestský okruh dlhý 16, 2 km absolvovali juniori osem krát. Spolu mal pretek o dúhový dres 130 km.

Juniori začínali na mokrej trati a pretek poznačilo viacero pádov. Z víťazstva sa tešil rakúsky cyklista Felix Gall. Druhý bol Francúz Clement Betouigt-Suire v rovnakom čase. Tretí Dán Rasmus Pedersen zaostal jednu sekundu.

Slovenským cyklistom sa moc nedarilo. Najlepšie sa umiestnil SAMUEL OROS, ktorý stratil kontakt s balíkom v šiestom kole a do cieľa prišiel na 84. mieste so stratou 6:07 min. ADRIÁN FOLTÁN prešiel cieľom na 98. mieste so stratou 16:19 min. JURAJ MICHALIČKA pri páde poškodil bicykel a do cieľa nedošiel.

O 19. hod nášho času sa včera začal boj o dúhový dres medzi ženami Elite, ktoré absolvovali 8 okruhov. Na štarte sme mali aj slovenskú zástupkyňu, TEREZU MEDVEĎOVÚ. O víťazke sa rozhodovalo v šprinte, v ktorom bolo 9 žien. Dúhový dres získala 26 ročná Britka Elizabeth Armistead pred Holanďankou Annou Van Der Breggen a domácou Megan Guarnier.

TEREZE MEDVEĎOVÁ nestačila vražednému tempu od začiatku a začala strácať hneď v prvom kole. V treťom kole z pretekov odstúpila.

 

26.9.2015 - V Spojených štátoch amerických pokračujú MS v cestnej cyklistike. Na štarte pretekov mužov U23 malo Slovensko troch pretekárov. V Richmonde absolvoval ERIK BAŠKA, ĽUBOŠ MALOVEC a JURAJ BELLAN 16 km mestský okruh jedenásť krát. Spolu 178 km. V posledných štyroch kilometroch okruhu čakali na pretekárov tri krátke stúpania. Prvé dve stúpania viedli po kockách, prvé Libby Hill Park malo 200 m s priemerom 8%, druhé 23rd Street malo 100 m s priemerom 12%. Tretie asfaltové stúpanie Governor Street meralo 300 metrov s priemerom 7%.

Od štartu sa o víťazný únik pokúšalo viacero cyklistov ale rozhodujúci únik sa podaril Francúzovi Kevinovi Ledanoisovi pred posledným stúpaním v záverečnom okruhu. Druhý Talian Simone Consonni prešiel cieľom v rovnakom čase, tretí Francúz Anthony Turgis bol pomalší o 2 sekundy.

ERIK BAŠKA sa držal v popredí do poslednej série stúpaní a cieľom prešiel na 47. mieste so stratou 48. sekúnd. JURAJ BELLAN skončil na 102. mieste so stratou 9:46 min a ĽUBOŠ MALOVEC na 114. mieste so stratou 11:06.

 

20.9.2015 - Tímovými časovkami žien Elite a mužov Elite sa začali dnes v americkom Richmonde majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2015. Po majstrovstvách sveta v roku 1986 v Colorado Springs sa MS v Spojených štátoch amerických konajú druhý krát.

Tímová časovka družstiev je v programe MS zaradená štvrtý krát. Dva krát získal titul tím Omega Pharma - Quick Step, vlani BMC Racing Team. Pri všetkých tituloch bol Slovák PETER VELITS, ktorý je jediným trojnásobným majstrom sveta TTT.

Trať tímovej časovky mala 38,8 km s prevýšením 240 metrov a viedla po širokých amerických cestách. Kilometer pred cieľom bolo 300 metrové stúpanie. Očakával sa súboj tímov BMC Racing Team, Etixx - Quick Step a Orica GreenEdge.

V Richmonde, v hlavnom meste Virginie, stálo na štarte 27 šesť členných tímov. Všetkých 17 WorldTour tímov, 2 prokontinentálne tímy a 8 amerických kontinentálnych tímov. V cieli sa meral čas štvrtého pretekára. Jediným slovenským cyklistom na štarte bol PETER SAGAN v drese Teamu Tinkoff - Saxo.

Vlaňajšie prvenstvo obhájil BMC Racing Team s časom 42:07 min. Druhý bol Etixx - Quick Step so stratou 12 sekúnd. Tretí Movistar Team zaostal za víťazným americkým tímom 31 sekúnd.

Tesne pred druhým medzičasom mala dvojica Rogers a Valgren z Teamu Tinkoff - Saxo pád. PETER SAGAN tak so svojím kompletným tímom prešiel cieľom na poslednom 27. mieste so stratou 8:12 min.

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia