MS v cestnej cyklistike 2016 - P. SAGAN je majster sveta!!! - bikepoint.sk

MS v cestnej cyklistike 2016 - P. SAGAN je majster sveta!!!

vložené 16. 10. 2016 o 19:36

PETER SAGAN je majster sveta! PETER SAGAN je dvojnásobný majster sveta!!

Dnes sa v katarskej Douha udeľoval posledný dúhový dres majstrovstiev sveta v najprestížnejšej kategórii muži Elite.

Na mužov čakalo náročných 257 kilometrov, z ktorých úvodných 150 km viedlo púšťou. Zvyšných takmer 107 kilometrov čakalo mužov na 15,2 km okruhu, ktoré absolvovali cyklisti sedem krát. Cieľ bol na umelo vytvorenom Perlovom ostrove. Na štarte v Aspire Zone v Dauha bola trojica slovenských cyklistov. Medzi favoritov na víťazstvo patril obhájca vlaňajšieho prvenstva PETER SAGAN, ktorému mali pomáhať jeho brat JURAJ SAGAN a MICHAEL KOLÁŘ. Medzi favoritom patrili na štarte aj Mark Cavendish, Tom Boonen a Andre Greipel.

Od štartu sa dostala do čela skupina cyklistov, ktorú pelotón nepustil moc dopredu. Tesne po otočke v púšti, 180 kilometrov pred cieľom, sa balík na vetre roztrhol. V prvej 24 člennej skupine sa okrem trojice slovenských cyklistov nachádzali aj Niki Terpstra, Greg Van Avermaet, Giacomo Nizzolo, Tom Boonen, Mark Cavendish, či Edvald Boasson Hagen. Náskok na druhú skupinu postupne narastal, aj pre pád v druhej skupine. PETER SAGAN sa do prvej skupiny dostal ako posledný. Prvá skupina postupne dostihla cyklistov v úniku, z ktorých sa niektorý pridali už do vedúcej skupiny. Vedúca 25 členná skupina si vytvorila postupne až trojminútový náskok a bolo jasné, že o víťazovi sa rozhodne práve tu.

Necelé tri kilometre pred cieľom zaútočili prvý cyklisti, ale zvyšný pretekári si ich postrážili a o víťazovi rozhodol záverečný šprint. V ňom mal najviac síl Slovák PETER SAGAN, ktorý sa do čela dostal tesne popri bariére, a prešprintoval druhého Brita Marka Cavendisha a tretieho Belgičana Toma Bonnena.

MICHAEL KOLÁŘ prešiel cieľom, po tvrdej robote pre PETRA SAGANA, na 19. mieste so stratou 13. sekúnd. JURAJ SAGAN skončil napokon na 39. mieste so stratou 5:26 min, keď vypadol zo skupiny v čele, keď šiel po vodu pre svojich krajanov.

Na stupňoch pre víťazov sa stretli traja majstri svete v cestnej cyklistike. Tom Boonen získal dúhový dres v roku 2005, Mark Cavendish ho nosil v roku 2011 a PETER SAGAN ho nosil vlani a bude aj na budúci rok :-).

PETER SAGAN sa stal iba šiestym cyklistom v histórii, ktorému sa podarilo obhájiť dúhový dres.

 

 

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia