OH RIO 2016 - Preteky s hromadným štartom mužov - bikepoint.sk

OH RIO 2016 - Preteky s hromadným štartom mužov

vložené 07. 08. 2016 o 10:43

Druhú sadu olympijských medailí si včera rozdelili cestný cyklisti, na ktorých čakali náročné preteky na 237,5 km trati s prevýšením viac ako 4 000 metrov.

Po štarte na slávnej pláži Copacabana vyrazil pelotón smerom k prvému okruhu, ku ktorému prišiel po 40. kilometroch. Zvlnený kruh Grumari absolvovali cyklisti štyri krát. Na prvom okruhu čakal dvojkilometrový kockový úsek, 1,2 km stúpanie Grimari climb s priemerom 7 % a pred vrcholom s priemerom 14 %, po siedmych kilometroch druhé 2,1 km stúpanie Grota Funda climb s priemerom 4,5 %.

Po prvom okruhu sa pelotón presunul po pobreží na druhý okruh s názvom Vista Chinesa, ktorý absolvoval tri krát. Tu čakali dve náročné stúpania. Prvé Canoas s dĺžkou 4 km s priemerom 9,7 % a maximom 13 % a druhé Vista Chinesa s dĺžkou 4 km s priemerom 5,7 %, po ktorom nasledoval 6 km zjazd a 7 km rovinka do cieľa na pláži Copacabana.

Bez obhajcu olympijského zlata, Španiela Samuela Sáncheza, stálo na štarte 144 cyklistov z 36 krajín. Jediným slovenským cyklistom v Brazílii na cestných pretekoch s hromadným štartom mužov bol PATRIK TYBOR.

Po štarte sa do čela dostala šestica pretekárov, ktorá si vypracovala až osem minútový náskok. Ako prvý, po 20. minútach, z pretekov odstúpil Holanďan Tom Dumoulin, neskôr nasledovaný aktuálnym MS v časovke Bielorusom Vasilom Kirienkom. Obaja sa šetrili na olympijskú časovku (10.8.2016). Posledného uprchlíka, Poliaka Michala Kwiatkowského, dostihlo hlavné pole 70 km pred cieľom. Počas celých pretekov sa na náročnej trati pokúšalo o nástupy a úniky viacero cyklistov, ale ich úniky nemali dlhé trvania.

V poslednom stúpaní sa do čela dostala trojica - Talian Vincenzo Nibali, Kolumbijčan Sergio Henao a Poliak Rafal Majka. Pred ťažkým zjazdom sa už zdalo, že o medailistoch je rozhodnuté. V ňom, ale z vedúcej trojice, spadla dvojica Sergio Henao aj Vincenzo Nibali, ktorý si, ako sa ukázalo neskôr zlomil obe kľúčne kosti.

V čele tak zostal s náskokom 20. sekúnd, 10 km pred cieľom, sám Poliak Majka, ktorého sa vydali stíhať Belgičan Greg van Avermaet a Dán Jakob Fuglsang. Dvojica prenasledovateľov dostihla unaveného poľského cyklistu 1,5 km pred cieľom. Unavený Poliak ani nezasiahol do boja o zlato a skončil tretí. O zlato tak bojovali Belgičan s Dánom. Viac síl mal Belgický cyklista Greg van Avermaet. Striebro bral Dán Jakob Fuglsang.

Slovenský cyklista, 28 ročný PATRIK TYBOR, obsadil skvelé 45. miesto so stratou 20. minút.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia