Okolo Flámska 2017 - bikepoint.sk

Okolo Flámska 2017

vložené 02. 04. 2017 o 19:26

Dnes sa konal v Belgicku druhý monument v tejto sezóne, klasika Okolo Flámska. WorldTour klasika sa jazdí od 25.5.1913 a tento rok stáli pretekári na štarte po 101. krát. Najslávnejšia belgická klasika je najsledovanejším jednorázovým pretekom na svete. Ako jeden z mála pretekov sa konal aj cez druhú svetovú vojnu.

Tohtoročná trasa viedla cez 18 stúpaní. Cez najznámejšie stúpania Oude Kwaremont prešli cyklisti tri krát a cez Paterberg dva krát. Cestou čakali na pelotón aj úseky s dlažobnými kockami. Do programu sa vrátilo aj mýtické stúpanie Muur - Kappelmuur, ale zaradené už 95 kilometrov pred cieľom, tak sa neočakávalo, že by zamiešalo poradím. Najstrmším stúpaním bol Koppenberg. Najväčším favoritom na víťazstvo boli PETER SAGAN (Bora - hansgrohe), ako vlaňajší víťaz a Belgičan Greg VAn Avermaet (BMC Racing Team). Na trati bol ako pomocník pre aktuálneho majstra sveta, aj JURAJ SAGAN (Bora - hansgrohe).

Novým miestom štartu boli Antverpy, ktoré nahradilo mesto Bruggy. Klasika končila po 260. kilometroch v Oudenaarde. Prvým dlažobným úsekom prešiel pelotón po 86. kilometroch, cez prvé stúpanie (helligen) Oude Kwaremont na 116. kilometri. Posledným stúpaním Paterberg prešli cyklisti 13 kilometrov pred cieľom.

Tesne po štarte o 10:45 hod sa do čela dostala osem členná skupina, ktorá si postupne vypracovala až 11 minútový náskok. Deväťdesiatpäť kilometrov pred cieľom, pri stúpaní na Muur - Kappelmuur, sa vytvorila za skupinou v úniku silná 13 členná skupina v ktorej boli Tom Boonen, Philippe Gilbert (obaja Quick-Step Floors), Alexander Kristoff (Kaťuša - Alpecin) či Luke Rowe (Team Sky). PETER SAGAN spolu s Gregom Van Avermaetom zostali v pôvodnej skupine a postupne začali strácať na Boonenovú skupinu minútu. Druhá skupina postupne dobiehala vedúcu skupinu. 55 kilometrov pred cieľom, v stúpaní na Oude Kwaremont, zaútočil domáci pretekár Philippe Gilbert.

V stúpaní na Taaienberg, 36 km pred cieľom, začala stíhacia jazda PETRA SAGANA, ku ktorému sa pripojila štvorica pretekárov. So SAGANOM šli Mateo Trentin (Quick-Step Floors), Yoann Offredo (Wanty – Groupe Gobert), Greg Van Avermaet a Oliver Naesen (AG2R La Mondiale). Sedemnásť kilometrov pred cieľom slovenský cyklista opäť zrýchlil a začal sa pomaličky vzďaľovať svojej skupine, keď ľavou pákou zachytil o reklamu na plôtiku, ktorá oddeľovala divákov od cyklistov, a spadol. Spolu s ním šli k zemi aj Greg Van Avermaet a Oliver Naesen. Greg Van Avermaet rýchlo vstal a pokračoval, PETER SAGAN mal poškodený bicykel a nádej na víťazstvo sa rozplynula.

Tridsaťštyri ročný Belgičan Philippe Gilbert si udržal svoj náskok, pred štvoricou prenasledovateľov až do cieľa, kde sa tešil zo svojho prvého víťazstva na klasike Okolo Flámska. Druhý nakoniec skončil Belgičan Greg Van Avermaet, tretí bol tímový kolega víťaza, Holanďan Niki Terpstra.

PETER SAGAN prešiel cieľom na 27. mieste so stratou 3:30 min, jeho brat JURAJ SAGAN na 112. mieste so stratou 11:31 min.

Belgičan Philippe Gilbert ovládol tretí monument, po Lutych - Bastogne - Lutych a Okolo Lombardie, dnes zvíťazil v 101. ročníku Okolo Flámska.

 

 

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia