Okolo Flámska 2018 - bikepoint.sk

Okolo Flámska 2018

vložené 01. 04. 2018 o 19:54

Preteky Okolo Flámska alebo Ronde van Vlaanderen sa jazdia od 25.5.1913 a tento rok stáli pretekári na štarte už 102. krát. Najslávnejšia belgická klasika je najsledovanejším jednorázovým pretekom na svete. Ako jeden z mála pretekov sa konal aj cez druhú svetovú vojnu. Preteky sa nekonali len cez prvú svetovej vojny v rokoch 1915 – 1918.

Na druhom monumente v tejto sezóne čakalo dnes na cyklistov 18 náročných stúpaní (desať po kockách, osem asfaltových kopcov) - Oude Kwaremont (prvý raz), Kortekeer, Edelare, Wolvenberg, Leberg, Berendries, Tenbosse, Muur van Geraardsbergen / Kapelmuur, Pottelberg, Kanarieberg, Oude Kwaremont (druhý raz), Paterberg (prvý raz), Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg / Hotond, Oude Kwaremont (tretí raz), Paterberg (druhý raz) a 5 rovinatých kockových úsekov. Od roku 1993 sú kockové úseky pretekov chránené zákonom ako súčasť národného kultúrneho dedičstva.

Na štarte v Antverpách čakal na PETRA SAGANA a JURAJA SAGANA (obaja BORA - hansgrohe) a ostatných cyklistov dážď a sedem stupňom.

Do úniku dňa sa až po 70. kilometroch dostala jedenástka cyklistov, ktorej dovolil pelotón šesť minútový náskok. Z vedúcej skupiny postupne odpadávali cyklisti a ďaľší zas do nej prichádzali. Na stúpaní Koppenberg, štyridsaťštyri kilometrov pred cieľom, bola za vedúcou skupinou už len skupina necelých tridsiatich cyklistov v ktorej boli všetci favoriti na víťazstvo, vrátane Slováka PETRA SAGANA. V tejto skupine sa pokúšali o útok viacerý cyklisti, ale neúspešne.

Necelých tridsať kilometrov pred cieľom sa vydal do prenasledovania už len vedúceho tria cyklistov Niki Terpstra (Quick - Step Floors). Vedúcu trojicu dostihol tridsaťtri ročný holandský cyklista na stúpaní Oude Kwaremont a pokračoval v sólo jazde až do cieľa, kde sa radoval z druhého vyhraného monumentu, keď v roku 2014 ovládol preteky Paříž - Roubaix. Druhý zo stratou 12 sekúnd skončil nečakane Dán Mads Pedersen (Trek - Segafredo), tretí Belgičan Philippe Gilbert (Quick - Step Floors) bol pomalší o 17 sekúnd.

V poslednom stúpaní dňa Paterberg, trinásť kilometrov pred cieľom, zaútočil PETER SAGAN. Vypracoval si náskok, ale svoj pokus po pár kilometroch vzdal. Cieľom v Oudenaarde po 265. kilometroch prešiel na 6. mieste so stratou 25. sekúnd.

JURAJ SAGAN, ktorý dlhé kilometre na čele pelotónu strážil odstup vedúcej skupiny, obsadil 92. miesto so stratou 14:31 min.

Preteky poznačilo viacero pádov, pre ktoré viacerí cyklisti nevideli cieľ.

 

 

Autor: Milan MAjtán

Diskusia