Olympijské finále horskej cyklistiky - bikepoint.sk

Olympijské finále horskej cyklistiky

vložené 13. 08. 2012 o 13:59

Posledný olympijský víkend priniesol finálové závody v horkej cyklistike. Sobotný závod žien na 5km trati v anglickom Essexe skončil triumfom francúzskej jazdkyne Julie Bresset. Medailovú trojicu ďalej doplnila druhá Nemka Sabine Spitz a bronzová Američanka Georgia Gould.  

Nedeľné mužské finále ukázalo, že aktuálne výsledky sa po finále trochu zmenili. V predošlých ročníkoch, Atény 2004 a Peking 2008, jasne dominoval Francúz Julien Absalon, ale tento rok sa lepšie darí švajčiarskemu kolegovi Schurterovi.  Nino Schurter mimo úspechov na Olympijských hrách zožal úspechy aj na svetovom šampionáte, kde sa nachádza na prvom mieste s takmer 200 bodovým náskokom nad druhým Čechom Jaroslavom Kulhavým.

Francúzsky jazdec, ktorý vyhral tento rok dva závody šampionátu v La Bresse a Houffalize, povedal: „V Aténach som bol veľmi mladý a bol som len na začiatku svojej kariéry v horskej cyklistike. V Pekingu som bol horúci kandidát na víťazstvo a musel som čeliť veľkému stresu a očakávaniam. Tento rok som prišiel na olympiádu viac uvoľnený. Už nie som jediný, ktorého treba poraziť, ale nachádza sa tu viacej favoritov.“

Francúzsko reprezentoval okrem Juliena Absalona aj jazdec z Tour de France Peraud, ktorý sa z tvrdého povrchu vrátil na ten horský. I keď na Tour zaznamenal 44. miesto a najlepšie umiestnenie bolo 2. miesto v 12. etape, sám priznáva, že po náročnom preteku nie je v kondícii, akej očakával - športové tipy Francúzov preto smerovali skôr na čerstvejšieho Absalona.

Dĺžka finálového závodu bola oproti ostatným hrám skrátená a takisto aj celkový čas sa skrátil na približne hodinu a pol. Finále ale napokon prinieslo prekvapenie a Schurtera zdolal Čech Kulhavý o 1s. Bronz získal Talian Fontana.

Autor: Juraj Mička

Zdroj: london2012.com, uci.ch

Foto: mtbs.cz

Diskusia