Omloop Het Nieuwsblad 2017 - bikepoint.sk

Omloop Het Nieuwsblad 2017

vložené 25. 02. 2017 o 18:49

Dnes sa v Belgicku začala sezóna jarných klasik pretekmi Omloop Het Nieuwsblad. Flámska klasika sa koná pravidelne od roku 1945, tento rok sa teda konal už 72 ročník. V tomto roku sú preteky premiérovo zaradené do série WorldTour.

Na štarte v Gente, kde preteky začínali a po 198 kilometroch aj končili, stála aj dvojica slovenských cyklistov. Vlani druhý PETER SAGAN a MICHAEL KOLÁŘ, obaja v dresoch tímu Bora - hansgrohe. Vlaňajšie prvenstvo obhajoval Greg Van Avermaet (BMC Racing Team).

Na pretekárov čakalo trinásť krátkych ale strmých kopcov (bergov) a šesť úsekov s mačacími hlavami. Jedným z najslávnejších bergov bol Muur - Kapelmuur na 80. km, najťažším stúpaním na trati bolo, 60 kilometrov pred cieľom, kockové stúpanie Taaienberg dlhé 530 metrov s priemerom 6,6 % a maximom 16 %. Posledným bergom, 35 kilometrov pred cieľom, bol slávny Molenberg s dĺžkou 500 metrov, priemerom 6,4 % a maximom 14 %. Posledný úsek s mačacími hlavami sa nachádzal 20 kilometrov od cieľa.

Po dlhých minútach sa podarilo do čela dostať šestici pretekárov, ktorý mali na pelotón 100 kilometrov pred cieľom náskok takmer 9 minút. Tímy s favoritmi na víťazstvo, ale náskok strážili a kontrolovali a postupne začali sťahovať.

Tesne pred najťažším bergom dnešného dňa, Taaienbergom, postihol balík hromadný pád v ktorom zostal okrem iných cyklistov aj Tom Bonnen (Quick - Step Floors) a Alexander Kristoff (Kaťuša - Alpecin).

Na Taaienbergu zaútočil Greg Van Avermaet ku ktorému sa pridalo viacero cyklistov aj s naším PETROM SAGANOM. Skupina so SAGANOM sa postupne zmenšovala a dobiehala vedúcu skupinu v čele. Posledných 30 kilometrov pred cieľom zostala na čele už len trojica pretekárov - majster sveta PETER SAGAN, Greg Van Avermaet a Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac Pro Team). Trojčlenná skupinka na čele ukážkovo spolupracovala a zvyšovala svoj náskok na prenasledovateľov.

O víťazovi pretekov Omloop Het Nieuwsblad tak rozhodol záverečný šprint trojčlennej skupiny v ktorej mal najviac síl, vlaňajší víťaz a olympijský víťaz z Ria, Belgičan Greg Van Avermaet. Druhý, tak ako vlani, skončil slovenský cyklista PETER SAGAN, tretí prešiel cieľom ďalší belgický cyklista Sep Vanmarcke.

MICHAEL KOLÁŘ preteky nedokončil.

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia