Paríž - Roubaix 13.4.2014 - bikepoint.sk

Paríž - Roubaix 13.4.2014

vložené 13. 04. 2014 o 12:31

Jeden deň zostáva do štartu 112. ročníka najprestížnejšej kockovej klasiky Paríž - Roubaix. Tento rok na 200 pretekárov z 25. tímov čaká 28 úsekov dlažobných kociek ktoré budú mať spolu 51,1 kilometra. Najstaršie kocky pamätajú ešte napoleonské vojny.

Oproti závodu Okolo Flámska, kde sa nachádzajú krátke ale strmé kopce, čaká cyklistov "iba" 257 rovinatých kilometrov. Na "Kráľovnej klasik" najčastejšie víťazia tempársky a technický zdatný cyklisti.

Prvý ročník "Pekla severu" ako sa preteky nazývajú sa konal v roku 1896 a okrem svetových vojen sa koná pravidelne a patrí k najstarším cyklistickým podujatiam na svete. Pretek bol pomenovaný podľa miest na ktorom začínal a končil. V roku 1968 sa štart presunul do 60 km vzdialeného meste Compiégne. Cieľ v Roubaix ostáva dodnes.

Prvý úsek dlažobných kociek čaká na cyklistov na 97. kilometri. Dlažobné úseky (pavé) sú tu hrboľatejšie a náročnejšie ako na iných klasikách. Pavé sa nachádzajú v blízkosti polí a cyklisti si musia na nich dávať pozor, lebo za pekného počasia bývajú pokryté prachom a za dažďa zas blatom. Pavé sú označené hviezdičkami podľa dĺžky, nerovnosti dlažobných kociek a umiestnenia. Za najnáročnejšie úseky s mačacími hlavami sú tento rok označené tri úseky. Najznámejším a vždy plne obsadeným divákmi je úsek Trouée d'Arenberg s dĺžkou 2 400 m, ktorý sa nachádza 95 kilometrov pred cieľom, úsek Mons-en-Pévèle s dĺžkou 3 000 m ktorý je 49 kilometrov pred cieľom a úsek Le Carrefour de l'Arbre s dĺžkou 2 100 m je 17 kilometrov pred cieľom. Závod vrcholí na 750 metrovom hladkom betónovom okruhu na velodróme v Roubaix.

Favorit na víťaza je jasný, očakáva sa súboj Fabiana Cancellary (Trek Factory Racing) proti zbytku štartového poľa. Po každej výhre na Okolo Flámska pridal Cancellara v tom istom roku aj výhru na Roubaix. V prípade výhry na nedeľnom Pekle severu, by sa stal jediným cyklistom na svete ktorému sa podarilo zvíťaziť tretí krát v jednom roku na Okolo Flámska a Paríž - Roubaix.

V boji o víťaza ale treba počítať aj so Sepom Vanmarckeom (Belikn Pro Cycling Team), Tomom Boonenom (Omega Pharma - Qiuck Step), Gregom van Avermaetom (BMC Racing Team) a Geraintom Thomasom (Sky ProCycling).

Tento rok budeme mať na štarte dvojicu slovenských cyklistov. Svoju premiéru tu bude mať MICHAEL KOLÁŘ (Team Tinkoff - Saxo), PETER SAGAN (Cannondale Pro Cycling) sa na Pekle severu predstaví tretí krát.

Pre víťaza je pripravená ako trofej dlažobná kocka na podstavci.

Priamy prenos preteku Paríž - Roubaix 2014 môžete sledovať na Eurosporte od 13:15 hod. a na Dvojke od 13:30 hod.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia