PETER SAGAN sa stal majstrom sveta! - bikepoint.sk

PETER SAGAN sa stal majstrom sveta!

vložené 28. 09. 2015 o 08:59

Najsledovanejšími pretekmi mužov Elite, sa včera v Spojených štátoch amerických skončil svetový šampionát v cestnej cyklistike.

Na preteky jednotlivcov s hromadným štartom mužov Elite čakalo 15 mestských okruhov. Jeden okruh meral 16, 2 km. V posledných štyroch kilometroch okruhu čakali na pretekárov tri krátke stúpania. Prvé dve stúpania viedli po kockách, prvé Libby Hill Park malo 200 m s priemerom 8%, druhé 23rd Street malo 100 m s priemerom 12%. Tretie asfaltové stúpanie Governor Street meralo 300 metrov s priemerom 7%. Spolu mal pretek 259, 2 km a pretekári nastúpali 1 648 metrov.

Na štarte v Richmonde malo Slovensko troch cyklistov z Teamu Tinkoff - Saxo, PETRA SAGANA, JURAJA SAGANA a MICHAELA KOLÁŘA.

Viacero cyklistov sa pokúšalo o únik ale veľké tímy s najväčšími favoritmi strážili odstup. V prednej časti pelotónu, sa nenápadne pohybovali aj naši traja reprezentanti. V záverečných sto kilometroch sa zrýchlilo, pelotón postihol pád a roztrhol sa. Postupne sa ale pelotón spojil a hlavný favoriti na dúhový dres vchádzali do posledného kola spolu. Pretek sa tak rozhodol na posledných troch stúpaniach.

V prvom kockovom stúpaní nastúpil český reprezentant Zdeňek Štybar, ale bol dostihnutý. Následne nastúpil PETER SAGAN, ktorý pokračoval v nástupe aj v druhom a treťom stúpaní. Sekundu po sekunde svoj náskok zvyšoval aj jazdou v klesaní a na cieľovú rovinku prišiel osamotene a stal sa majstrom sveta. Za ním bojovala dvojica cyklistov. Druhý prešiel cieľom Austrálčan Michael Matthews, tretí bol Litovčan Ramunas Navardauskas. Obaja so stratou troch sekúnd.

Starší brat nového majstra sveta JURAJ SAGAN a MICHAEL KOLÁŘ preteky nedokončili.

PETER SAGAN sa stal prvým slovenským majstrom sveta v pretekoch jednotlivcom s hromadným štartom v kategórii mužov Elite.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia