Report: 24 MTBike Jam 2016 (battle: 24-hodinovka vs. maratón) - bikepoint.sk

Report: 24 MTBike Jam 2016 (battle: 24-hodinovka vs. maratón)

vložené 07. 05. 2016 o 20:41

Uplynulý víkend, na prelome mesiacov sa šla v Kuchyni na Záhorí akcoška, ktorá hneď na jar preverí, či človeka bike naozaj baví a či bola zimná príprava poctivá. Po fyzickej, aj psychickej stránke - MTBike Jam 2016.

Slovenský biker, ktorý má aký taký prehľad o dianí na scéne pravdepodobne registruje, že to je akcia pre skutočných nadšencov a že sa tam jazdí dokolečka po relatívne krátkom okruhu. A všetkých zaujíma počet dokončených okruhov po 24 hodinách. V jednoduchosti je krása, o ktorej sa report píše pomerne ťažko.

Našťastie sa v tú istú sobotu, kúsok od Kuchyne, konal Svätojurský MTB maratón na ktorom bol kolega Tomáš a teda by som si po prečítaní jeho reportu trošku pomohol a skúsil porovnať formát týchto dvoch akcií (predsa len viac ľudí chodí na maratóny, tak to bude názornejšie):

1. "Skoré ranné vstávanie v sobotu..." - sa 24 hodinových vytrvalcov netýka. Taký humus je len pre maratóncov, lebo oni musia štartovať skoro, aby mohli ísť poobede domov. 24 hodinovkár štartuje na obed, takže ráno času dosť a pokiaľ je frajer, tak si ušetrí aj skoré vstávanie v nedeľu. Vstávať totiž nebude vôbec, nakoľko celú noc derie prdel na biku.

2. "Maratón je rýchly a svižný pretek, na ktorom sa dupe..." - na 24 hodinovke v Kuchyni som videl borcov, ktorí pred stanom grilovali klobásky a popíjali pivko. Ja sám som stihol počas pretekania zjesť veľký rezeň s opekanými zemiakmi a zapiť to pol litrovou kofolou. Skús to na maratóne.

3. "Vínko v taške so suvenírmi..." - to sme fakt nemali. Mali sme síce v taške blatníčky, ale tým frajerku po návrate domov neskolíme, všakže? Prvý bod pre maratón.

4. "Najdlhšia a najnáročnejšia trasa mala 70km/2000v.m." - 24 hodinovkár môže za o trochu vyššie štartovné najazdiť mnohonásobok viac kilometrov/výškových metrov, takže sa to viac oplatí. Kilometer na 24 hodinovke je lacnejší. Čiže dobré aj pre socky, nielen horných desať tisíc.

5. "Rozjazďovanie sa 10 minút pred štartom..." - rozjazď....ČO?

6. "Predieram sa cez súperov a ťahám čo to dá..." - veľmi dobrý námet na debatu medzi 24 hodinovkármi po 15 hodinách na trati o tretej ráno (občas sa viac debatuje, ako ťahá, všakže?) :-)

7. "Prvá občerstvovačka po 16 kilometroch, celkovo 3 kusy." - maratónci sú tu bez šance. V Kuchyni bola občerstvovačka otvorená už hodinu pred štartom a vydržalo to tak až do konca. Čím viac okruhov, tým viac občerstvovačiek. Víťaz zo soboty mal napríklad k dispozícii 60 občerstvovačiek. Maratónci majú čo závidieť!

8. "Pozrieť si pred štartom mapu a profil trate..." - 24 hodinovkár aj po niekoľkých mesiacoch od preteku presne popíše polohu jednotlivých kameňov a stromov popri trati. A na ďalší ročník nepotrebuje ani fáborky. Kto šiel Kuchyňu viac krát, má jej okruh nenávratne vypálený do mozgu - niečo ako mentálna kérka.

9. "...na kamenistej trati majú výhodu 'bezdušový jazdci'..." - o pol šiestej ráno sú pred svitaním všetci jazdci na trati bez duše. Pretek je tak férovejší a nikto nemá výhodu na úkor toho druhého. Jazdíme fair-play!

10. "...bolesť brucha..." - celý deň som do seba tlačil chleba, salámu, syr, ovocie a podobné dobroty, takže bolesť brucha nehrozí. Energy gel je na vytrvalostných pretekoch cesta do pekla. O tom by vedel rozprávať borec, čo v depe hučal do kýbla s uterákom cez hlavu. Inak po 3 dňoch mi už ustupuje brnenie v ľavej ruke. Hm.

11. "technická porucha na biku znamená koniec ambícií..." - na 8 km okruhu je to síce zdržanie a nepríjemnosť, ale jazdec si môže bike opraviť, prípadne vymeniť za druhý. Odtrhnuté lanko na prehadzovačke? No problem. (Prípadne sa dá závada použiť ako solídna výhovorka na ukončenie jazdenia, ale to vytrvalci určite nerobia.. :o) )

Toľko z mojej strany k nepatrným rozdielom medzi 24 hodinovkou a klasickým MTB maratónom. Vlastne ešte jeden ma napadol: 24 hodinovkár po návrate domov lepšie chápe škrečka v tom behacom kolečku...

Ak sa nájde maratónec, ktorý by chcel overiť pravdivosť mojich tvrdení, nech sa páči. MTBike Jam v Kuchyni bol len prvým podujatím tohtoročného ČESKOSLOVENSKÉHO seriálu 24 hodín MTB a ďalšie kolo sa ide 21.5. na krásnom mestskom okruhu v Jihlave, resp. 4.6. v Belej - Nižných Kamencoch.

Vidíme sa v bufete.. ehm.. na trati!

Klikni pre viac fotiek tu

Autor: Martin Vaško

Foto: Čestmír Kubíček

Diskusia