Report: AUTHOR ŠKODA bikemaratón Súľovské skaly 2014 - bikepoint.sk

Report: AUTHOR ŠKODA bikemaratón Súľovské skaly 2014

vložené 10. 07. 2014 o 09:27

Súľovský pedálovník

Nie, nenechajte sa pomýliť názvom. Túto sobotu sa totiž konal Súľovský maratón. To len ja som sa rozhodol si z toho urobiť príma výlet. Toto rozhodnutie padlo však až v sobotu ráno. V piatok som bol ešte rozhodnutý ísť na krv. Nahodil som rýchle plášte a kamaráti ma ukecali, aby sme sa išli previezť na prezentáciu ešte večer pred akciou nakoľko sa očakávalo cez tisíc ľudí. Odprezentovali sme sa, kúpili si trička a na cestu domov sme si v miestnom šenku dali po slivke a pivku. No a tým to cele začalo. Presunuli sme sa do šenku v Lietave a dokončili začaté. Odchádzali sme vraj ešte za svetla, ale ja už som mal tmu.

Ráno som sa zobudil pripravený na štart, v drese a tretrách. Aspoň že prilbu som si dal dole. Dal som teda sprchu, raňajky, čisté veci, skontroloval, či vôbec mám doma bike a vyrazil s chalanmi do Súľova pekne po vlastnej osi. Najťažšia cesta v živote človeka je tá, ktorou po opici prichádza k rozumu. A ja blbec som sa rozhodol si to spríjemniť na biku. Cesta ma príjemne prebrala. V mieste diania sme mali obrovskú výhodu oproti ostatným, pretože už sme boli odprezentovaní. Našu časovú rezervu sme sa rozhodli stráviť v tom istom šenku, kde sme to deň pred tým odpálili. Ale poďme k samotnému podujatiu.

Počasie bolo tento rok excelentné, zázemie ako vždy v centre dediny obkolesenej skalnatými bralami. Tento rok konečne padla tisícka na štarte a tak všetko do štartu išlo akosi rýchlo. Ani som sa nenazdal a na štarte už stáli borci odhodlaní zmerať si sily na takmer deväťdesiat kilometrovej trati. Minulý rok som sa o to tiež pokúsil. Rýchlo som poobchádzal tímových kolegov a kamarátov na tejto trase, aby som im poprial veľa zdaru. Zaznel výstrel a na štart sa začali radiť ľudia z prvej vlny na strednú trať a tak som sa pridal ku kamarátom a pomaly sme na našich mučidlách vyrazili na trať. Krížová cesta je síce až na konci, ale ja s Michalom sme si niesli kríž pekne od začiatku. Rozjazd po asfaltke do Hradnej bol príjemný. Potom prišlo stúpanie a nasledoval zjazd do Bodinej. Tento úsek organizátori pri poučení označili za veľmi nebezpečný a tak aj bolo. My sme ho našťastie prešli bez ujmy, ale pádov a zlomenín tu bolo požehnane, dokonca aj dáke otvorené. Prefrčali sme dedinou a zase začali stúpať. Tu sme stretli dievčinu, ktorá padla tiež v spomínanom zjazde, ale chcela vyskúšať dôjsť do cieľa. Bola trochu pooškieraná na lakťoch a na tvári a očividne bola v šoku. Zavolali sme na SOS číslo aby nám poslali dáku pomoc. Chalanom som povedal aby šli dopredu, že ja ich dobehnem. Nestalo sa nakoľko sme na horskú službu čakali vyše hodiny. Nemôžem im však nič vytknúť, pretože ma po telefóne informovali ako mám postupovať a ubezpečili ma že ako náhle budú môcť tak dôjdu. Prvoradé boli vážnejšie úrazy. Nakoniec sme teda prešli dole do dediny a tam som ju odovzdal horskej službe a pokračoval v jazde. Najsmutnejšie na tom celom je, že dotyčnú niekto vyblokoval a ani len sa nezastavil aby sa ubezpečil či je ok. Zvyšok cesty sa mi išlo skutočne dobre. Na všetkých trasách som mal dákych kamarátov a postupne som všetkých stretal. Tí z najdlhšej ma obiehali a tých z najkratšej som obiehal zase ja. Tempo som mal príjemné a kríza sa na moje prekvapenie nedostavila. Aj najdlhšie stúpanie z Paštinej Závady sa mi išlo veľmi dobre, dokonca až tak že som si ešte odbehol dole do Pekliny, aj keď naša trasa tam neviedla. Išlo sa mi dobre a zjazd cez ten kaňon mám veľmi rád. Na poslednej občerstvovačke som doplnil zásoby slivovice, dačo pojedol a vydal sa na spomínanú krížovú cestu. Pre niektorých bola krízová. Ani neviem ako a bol som v cieli. Čas nič moc, ale s dobrým pocitom zo skvelej akcie si dávam kura a pivko. Na tombolu som už nečakal a vydal som sa pekne domov na oslavu manželkiných narodenín.

Akciu hodnotím ako top u nás. Naozaj organizátorom nemám čo vytknúť, len sa chcem v mene všetkých zúčastnených poďakovať za skvele zorganizovanú akciu. Držím palce a veľa energie do budúcna a o rok sa vidíme opäť.

Video od Mareka Kulháneka:

Výsledky nájdete na tomto linku: http://www.sportsofttiming.sk/cs/zavod/results/1262?rid=1444&eventid=1 .

Diskusia