Report: AUTHOR ŠKODA Bikemaratón Súľovské skaly 2016 - bikepoint.sk

Report: AUTHOR ŠKODA Bikemaratón Súľovské skaly 2016

vložené 30. 06. 2016 o 21:48

Už po osemnásty krát sa 25. 06. 2016 konal cyklistický maratón AUTHOR ŠKODA Bikemaratón Súľovské skaly, ktorý bol ako tretie kolo zaradení do Škoda Bike Open Tour. Vysoké teploty, ktoré v ten deň presahovali 30 °C neodradili nadšencov tohto športu, pretože sa na štart podľa časomiery Sport Soft Timing celkovo postavilo 1 062 cyklistov. Štartujúci bikeri sa delili do štyroch trati, z ktorých najpočetnejšia bola 39 km s počtom štartujúcich 452, potom nasledovala 18 km trať s 335 bikermi, za ňou trať na 60 km s 204 bikermi a najmenej početná bola najdlhšia trať na 86 km, ktorej sa zúčastnilo 95 cyklistov. Náročné teplotné podmienky si vybrali svoju daň a spôsobili, že 76 pretekárov z celkového počtu trať nedokončilo.

Súľovský maratón je známy vysokou kvalitou služieb, ponúkajúcich v zázemí pretekov, ktorým je pravidelne námestie pri Kultúrnom dome v Súľove. Tento priestor poskytuje organizátorom výhodné podmienky v podobe okolitého zariadenia ako škola, v ktorej sa podáva jedlo, pohostinstvo s príjemným posedením, kultúrny dom, ktorý ponúka priestory na prezentáciu a sociálne zariadenie, priestranné námestie, na ktorom sa nachádza nie len terasa s výčapom, ale aj množstvo stánkov rôznych značiek a rozmanitého sortimentu.

Na štartovacej čiare sa od deviatej hodiny postupne vystriedali cyklisti štartujúci na troch tratiach do 11:25, kedy odštartovala najkratšia trať, ktorej som sa zúčastnila aj ja. Po úvodných poučeniach a želaniach úspešného dokončenia trate organizátorom a riaditeľom preteku Slavom Strečanským nás sprievodné vozidlo odviedlo, opačným smerom ako minulý rok, ku 5 km stúpaniu, ktoré lemovalo Čierny potok. Nočné dažde na tomto kúsku bolo vidieť, keďže trať bola mokrá a pokrytá blatom. Kopec, ktorý nemal konca kraja ubral síl nejednému pretekárovi či pretekárke. Náročné kilometre vystriedal krásny a hlavne zaslúžený zjazd lúčnou cestou, za ktorým nasledoval opäť výšľap na Minárčikovské. Trať bola nádherná s pravidelne sa striedajúcim stúpaním a klesaním, pri ktorých mohli jazdci načerpať stratenú energiu. Vysoké teploty však znižovali pôžitok z rozmanitého profilu, ktorý organizátori tento rok pripravili. Slnečné lúče spôsobovali rapídny úbytok vody v tele a kým som sa dostala na občerstvovačku môj bidon zíval prázdnotou. Cesta k občerstvovaciemu stánku okrem toho, že sa nachádzala ďaleko od štartu, bola dosť hektická, keďže sme sa spájali s pretekármi z dlhšej trate, čo spôsobovalo komplikácie nie len im, ale aj nám. Niektorých sme brzdili a obmedzovali, čo nám dávali patrične najavo svojimi výkrikmi. Viacerí pretekári niesli slnečné počasie naozaj ťažko, postávali povedľa trate, oddychovali a chladili sa vodou. Záver trate mal okrem jedného prudkého, ale krátkeho kopca už len klesajúci charakter, kde sa naskytol priestor na vylepšenie si koncového výsledku v podobe rýchleho zjazdu a záverečnej asfaltky. V cieli nás už okrem davu tlieskajúcich ľudí vítali dievčatá s vodou, ktorá padla úplne vhod.

Kvalitný servis po preteku bol zabezpečení vapkami spoločnosti Cleanex Žilina značky Kärcher, ktorých dostatočný počet zaistil, že sa na umytie bikov nemuselo dlho čakať, úschovňou bicyklov, ktorá odbremenila pretekárov od stráženia a v neposlednom rade práčovňou spoločnosti Whirpool, v ktorej si mohli jazdci oprať i vysušiť svoje pretekárke oblečenie úplne zadarmo.

Organizátori ako aj minulý rok, tak aj tento rok pripravili perfektný sprievodný program vo forme hudobného rokového vystúpenia ,,najkrajšej dievčenskej kapely“ s názvom Poison Candy Rocks a napínavú bike show plnú neuveriteľných a dych vyrážajúcich kúskov majstra sveta v cyklotriale Jána Kočiša. Zábavné predstavenia skrátili čakanie na vyhlasovanie výsledkov a odovzdávanie cien, ktoré bolo dosť zdĺhavé, keďže hodnotených kategórií bolo 39. Najviac očakávaná tombola bola sprevádzaná dažďom, ktorý spôsoboval výpadky elektriny a tým pádom znefunkčňoval ozvučenie. Preto sa niektorí pretekári natlačili do prívesu od kamióna kde sa tombola odovzdávala. Tým ktorým sa neušlo suché miesto stáli tesne pod pódiom aby dobre počuli moderátora Barenyho, vyhlasujúceho výherné čísla. Dážď bol príjemným spestrením slnečného dňa a mnohí si ho užívali. Hlavnými cenami v tombole boli dva bicykle značky Author a Škoda, disky na auto, práčka a mikrovlnná rúra od spoločnosti Whirpool a fotoaparát Canon.

Súľovský maratón bol na vysokej úrovni a každým rokom sa zlepšuje, z čoho vyplýva aj rekordná tohtoročná účasť pretekárov. Krásne prostredie súľovského okolia umožnilo organizátorom pripraviť úplne nové, naozaj nezabudnuteľné a rozmanité trate s diferencovanými profilmi a s rôznou náročnosťou. Organizátori so zabehnutými vecami a službami nesklamali a s novými veľmi milo prekvapili. Maratón v Súľove je jedným z najkrajších maratónov na Slovensku, kde si každý pretekár malý i veľký, rýchly či pomalý príde zaručene na svoje.

Ďalšie informácie o vydarenom súľovskom maratóne, v rátane výsledkov a fotografií nájdete na stránke: http://www.cyklotour.sk/sk/aktualne-mainmenu-1.html.

Autor a foto: Monika Sedliačková

Diskusia