Report: Dobre nám bolo pod Strečnom :) - bikepoint.sk

Report: Dobre nám bolo pod Strečnom :)

vložené 15. 10. 2013 o 22:17

Máme tu október a jeseň sa nám v prírode ukazuje nádhernými farebnými kreáciami. Október znamená aj záver tohtoročnej maratónskej MTB sezóny. Už klasický a mnohým ľudom známy zatvarák sezóny na Slovensku je ŠPRINTPOLOM, ktorý organizuje 12.10. Šk Cyklopozitív Žilina.

Tento rok sa štartoval už deviaty ročník tejto časovky do vrchu. Štart bol pod Hradom Strečno v zrekonštruovanom areáli stredovekej dediny.

Trať viedla po zvážnici do výšky 986 mnm. Dĺžka trate 6,6 km s prevýšením 560 m.

Povrch trate je väčšinou kamenistý, tak ani horšie poveternostné podmienky by kvalitu trate neovplyvnili. Počasie nám ale pripravilo luxusných 21 stupňov, čo bolo v pohode na kraťásky.

O jedenástej bol štart prvého pretekára. Štartovalo sa po 30 sec, takže čas štartu vedel každý pretekár na minútu presne. Ja som mal čas štartu 11:29, pol hodinku som venoval zahrievaniu sa jazdením po okolí.

Pol dvanástej sa blíži, staviam sa do rady štartujúcich. Za mnou stoja aj kamaráti Marek a Miško, s ktorými som sem prišiel. Miško mi minulý rok ukázal, ako sa majú šprinty jazdiť, tak mu mám čo vracať (zdravá rivalita nieje na škodu).

Po štarte sa snažím neprepáliť začiatok, ale nedarí sa. Krútim čo to ide a cítim, že idem hranu. Predbieham pár pretekárov a začínam sa dostávať do tempa. Asi v polovici prichádzam na menšiu rovinku s križovatkou, kde stretávam Martina, ktorý ma začal povzbudzovať v štýle Tour de France - behom vedľa mňa, čo ma ozaj pobavilo. :)

Druhá polovica trate je technickejšia a zábavnejšia. Stúpanie je ostrejšie, kamienky sa odvaľujú spod kolies. Treba si hľadať správnu stopu a držať tempo. Stretávam už aj pretekárov, ktorí tlačia. Okoloidúci povzbudzujú, a tým nás ženú do cieľa. Atmosféra ako má byť.

Ale každý pretek má svoj cieľ a ja ho dorážam po 35 minútach.

Výsledky

V cieli nás čakalo pohostenie, sladkosti, ovocie a čajík. Čajík bol dobrý, ale ja by som skôr privítal chladenú kofolu.

Konečne som sa išiel pozrieť aj hore k pamätníku. Výhľady boli nádherné.

Keď som sa dostatočne nabažil panoramat, sadol som na bike a poďme dolu do priestoru štartu, kde ma čakala moja milovaná priateľka.

Čakanie na vyhodnotenie sme si skrátili papaním klobásky, ja som síce neochutnal, ale parťáci zjedli aj tú moju, takže bola zrejme dobrá, plus pivko a nealko v cene štartovného bolo samozrejmosťou.

Vyhodnotenie bolo trocha dlhšie, vyhlasovali sa aj výsledky Valašsko Považskej MTB série.

Záver tohtoročnej sezóny ako má byť, výborná atmosféra, skvelí ľudia okolo a k tomu sa pridalo počasie ako bonus. Myslím, že každý, kto v sobotu meral cestu do Strečna neľutoval a užil si to naplno. Zišlo sa nás tu 166 pretekárov.

PS: Ďakujem všetkým ľuďom, ktorí v roku 2013 našli v sebe silu, odhodlanie a v neposlednom rade aj prostriedky na organizovanie maratónov a rôznych bikových akcií pre širokú verejnosť. Verím, že kvalita bude do budúcna rásť aj s počtom účastníkov, veď je to pre každého, kto má rád prírodu a tento tvrdý, náročný šport.

 

Autor: Tomáš Tomášek

Foto: Svetlanka, Roman Pápež

Diskusia