Report: Jihlavská 24ka - bikepoint.sk

Report: Jihlavská 24ka

vložené 22. 05. 2013 o 08:42

Uplynulý víkend 3. ročníkom Jihlavskej 24 hodinovky odštartoval 3. ročník DEMA Československého seriálu 24 hodín MTB. Cestu na tento čoraz obľúbenejší pretek si na Vysočinu našlo 571 bajkerov čo je výrazný nárast oproti minulému ročníku a dokazuje to kvalitu celého podujatia a organizácie. Cieľ organizátorov, pripraviť podujatie pre všetkých milovníkov dvoch kolies, sa podaril a do Jihlavy prichádzajú špičkoví pretekári na čele s majstrom sveta v 24 hodinovke Tomášom Kozákom ako aj rekreační cyklisti, ktorí si chcú užiť víkendovú žúrku, popri ktorej spravia nejaký ten kilometer v sedle svojho bicykla. Na výber je množstvo kategórii. Jazdiť môžete 6, 12 alebo 24 hodín a to sólo, vo dvojici, štvorici alebo dokonca v 8 členných tímoch. Objednávka počasia vyšla organizátorom taktiež na jednotku. Podmienky boli doslova ideálne – slnečno, teplota okolo 20 stupňov a mierny vetrík.

Víkendový program odštartoval piatkovým rockovým minifestovalom. Hlavným lákadlom boli skupiny Sto zvířat a Mig 21, ktoré priviedli do varu 2500 divákov v letnom kine Heulos. Areál letného kina bol prechodným domovom a ideálnym zázemím pre pretekárov počas celého víkendu. Nachádzal sa tu stanový tábor, non-stop občerstvovačka, servisný stan a samozrejme množstvo stánkov s občerstvením pre divákov. Slávnostný štart sa uskutočnil na pravé poludnie v sobotu na Masarykovom námestí tradične výstrelom z dela.

 

Obrovským benefitom podujatia je trať, ktorá sa celá nachádza v meste a vinie sa mestskými parkmi a historickými ulicami mesta. Výhodou mestského okruhu je výborná atmosféra na trati počas celého trvania závodu. Popri trati je stále množstvo ľudí, ktorí neúnavne ženú bajkerov vpred. Navyše organizátori pre divákov pripravili na trati aj dve fanzóny s minibarmi, grilovačkou a DJ-mi a odohrávala sa tú pravá streetparty do skorých ranných hodín. Na trati je niekoľko úsekov, ktoré sa určite vryjú do pamäti každého bajkera. Na úvod je to výjazd na „Hrádeček – Velký Heulos“. Ide o krutú stojku spestrenú o odvodňovacie drevené trámy, ktorú s pribúdajúcim časom v sedle svojho bicykla zdolá len malé percento pretekárov. Najatraktívnejšie a pre bajkerov najnezabudnuteľnejšie miesto na trati je zjazd po schodoch pri Mahlerovom penzióne. Pretekári sa tu rútia dole prudkými schodmi a prechádzajú doslova pár centimetrov popred divákov sediacich na terase penziónu s pivkom v ruke. Ďalším atraktívnym miestom na trati je skok cez kamenné schody pod grafickou školou v zjazde k Malému Heulosu. Recept na prekonanie schodov je jednoduchý. Pred nájazdom na schody treba zabudnúť, že súčasťou bicykla sú brzdy a o zvyšok sa už postará fyzika (a trochu asi aj jazdecká technika). Na trati snáď neexistuje miesto, kde by sa dalo nudiť. Je tu množstvo singletrailov, kde technicky dobre vybavení bajkeri získajú cenné sekundy a minúty k dobru. Atraktívny je aj prejazd historickým centrom mesta po uliciach vydláždených „mačacími hlavami“.

  

Suverénnym víťazom sa stal úradujúci majster sveta v 24 hodinovke Tomáš Kozák (Focus RAPIRO racing) a zavŕšil tak zlatý víťazný hattrick na Jihlavskej 24 hodinovke. Za 24 hodín odjazdil 46 okruhov, čo je úctyhodných 437 km a posunul tak svoj rekordný zápis z minulého roka. Najlepšou sólistkou bola Daniela Chlíbková s 35 okruhmi a 332,5 odjazdenými kilometrami.

Víťazmi sa stali ale všetci, ktorí si užili pekný víkend plný zábavy, dobrej nálady, pretekania a bicyklovania. Do videnia o rok v Jihlave.

Autor: Juraj Meliš

Foto: Tomáš Blažek 

Diskusia