Report: Kellys Green Bike Tour 2014 - bikepoint.sk

Report: Kellys Green Bike Tour 2014

vložené 19. 08. 2014 o 18:12

Kellys Green Bike Tour 2014

Tretia augustová sobota patrila v Bratislave tradičnej bikerskej akcii, ktorú organizuje partia zo známeho bike shopu GREENBIKE. Tento rok sa konal už siedmy ročník a ja som na ňom samozrejme nechcel chýbať.

Zázemie preteku je v Bratislave na Partizánskej lúke. Je to oddychová zóna situovaná v lokalite Železná studienka. Pekné okolie a amfiteáter poskytuje zázemie, aké táto veľká akcia pre širokú verejnosť potrebuje. Prezentáciu som absolvoval už v piatok na predajni GREENBIKE v meste. Túto možnosť isto ocenilo veľa pretekárov, ktorí nechceli ráno stresovať v rade na číslo.

Prostredie Malých Karpát poskytuje bikerom skvelé podmienky na športové vyžitie, aj keď horniaci by povedali, že tu poriadne kopce nemáme. Áno, poriadne kopce s nekonečnými výšľapmi tu naozaj nie sú, ale nájdu sa úseky, kde sa aj namakaný biker vie potrápiť. Dôkazom toho je aj niekoľko známych maratónov, ktoré sa v tomto prostredí jazdia a zúčastňujú sa na nich bikeri z rôznych častí Slovenska.

V sobotu na nás čakali už tradične dve trate, krátka 34 km (736 vm) a dlhá na 75 km (1767 vm). Štart na dlhú máme v pohodovom čase o 10:00, a tak ráno žiaden stres. Na Partizánsku lúku to mám 10 km, v pohode zahriaty sa dostávam do priestoru štartu, kde už netrpezlivo čakám na výstrel.

Štartujeme s minútovým meškaním a hneď po štarte sa ide celkom svižne. Zavádzacia jazda za sprievodným vozidlom nás dostane do prvého stúpania v lese. Nechávam sa strhnúť a ide sa aspoň z mojej strany hrana. Prvé 2 km stúpania roztrhá pelotón a vytvoria sa skupinky. Rýchlym tempom prechádzame lúčku, ktorá je ako bonus a za Malým Slavínom sa ide na Biely kríž, kde je aj os. Nezastavujem, vody sa veľa nemíňa, beriem za jazdy ionťák a ide sa smer Baba. Z Bieleho kríža sa ide šprint po hrebeni a žiadne ťažké stúpanie tu nemáme. Začína mi kropiť na hlavu a teplomer ukazuje 14 stupňov. Celkom zima na juh Slovenska v auguste. Prichádzam na Konské hlavy, kde je aj najvyšší bod trate (654 m n.m), odtiaľ dole kopcom po zvážnici až na os. Na Babe zastavujem a dopĺňam vodu. Papám hrozienko a sledujem, ako ma súperi predbiehajú. Ja neviem či oni nepotrebujú piť ani nič, ale toto sa ešte musím naučiť. Nevadí, ide sa ďalej. Nasleduje zjazd do Slnečného údolia a potom sa cez Limbach dostávam na jediné dlhšie stúpanie v Medveďom údolí (nerozumiem, prečo sa to tak volá, pochybujem, že sú tu medvede).

Celkovo má stúpanie asi 5 km a 350 vm, začínam cítiť, že nohy prestávajú ísť. So zaprením dorážam na vrchol, snažím sa zreinkarnovať. Nič to, skúsim zvoľniť a nejak to dám. Následná jazda po zvážnici mi vylepšila náladu a zdolávam krátke, ale ostré stúpania. Po krátkom zjazde večne mokrou dolinkou prichádzam na asfaltku, ktorou sa dostávam na Hviezdu, už iba kúsok na os. Potrebujem akútne olej a niečo na povzbudenie.

Olej nemali a na povzbudenie dávam ionťák. Polievam reťaz vodou a švihám smer cieľ. Záverečný úsek je už malina, ktorá mala tento rok pre mňa horkú príchuť. Na Kolibe som sa už ozaj tešil na posledný zjazd a technický úsek, ktorý ma doviedol priamo pod cieľový oblúk.

V cieli dostávam bagetu a moje obľúbené nealko pivo. Chvíľku som posedel na lavičke a nasával atmosféru zázemia pretekov. Popri nasávaní atmošky som zazrel mraky, ktoré sa blížia. Kedže som už dnes zmokol, sadám na bike a idem radšej rýchlo domov.

Tento rok som si čas v cieli nevylepšil, ale aspoň som stiahol desať minút na prvého. Najrýchlejší na dlhej bol HARTL Karel v čase 3:01:58, na šprintérskej 34 km trase bol najrýchlejší FAČKOVEC Matej v čase 1:19:15 GRATULUJEM!!!

Výsledky: http://sportsofttiming.sk/sk/zavod/results/1285?rid=1505&eventid=1

Počasie sa s nami nemaznalo. Búrka v piatok mohla kde-koho demotivovať, ale slnečné i keď chladnejšie ráno, vytiahlo bikerov na Partizánsku lúku. Celkovo nás v sobotu štartovalo 434 pretekárov na oboch tratiach.

Bola to moja štvrtá účasť na tejto domácej akcii a verím, že budúci rok budem stáť na štarte znova.

Ďakujem za skvelú sobotu a držím palce do ďalších ročníkov.

Autor: Tomáš Tomašek

Foto: Bike club Neštich

Diskusia