Report: Martinský mestský duatlon 2012 - bikepoint.sk

Report: Martinský mestský duatlon 2012

vložené 15. 05. 2012 o 08:38

Súťažná sezóna sa postupne rozbieha vo viacerých disciplínach a ukrajuje z množstva podujatí, ktoré ponúkajú ročné kalendáre rôznych odvetví športu pre širokú základňu vrcholových i rekreačných športovcov, či hobby nadšencov.

Priaznivci duatlonu sa stretli v nedeľu 13.mája 2012 v Martine na 6.ročníku MMD, kde pokračoval ďalšou súťažou bohatý kalendár podujatí v tejto športovej disciplíne. Do „šprint duatlonu“ , ktorého trať spočívala v 5 km behu, 20 km cyklistickej časti na mestskom okruhu a záverečnom 2,5 km behu zasiahlo 69 pretekárov. Po predchádzajúcich teplých dňoch sa vďaka pravidelnému jarnému ochladeniu súťažiaci museli popasovať s čerstvým vetrom a teplotou do 12 stupňov. Všetci si však pochvaľovali, že napriek nejasným predpovediam počasia nepršalo.

Trať bola tradične situovaná do centra mesta Martin. Bežecký okruh o dĺžke 2,5 km začínal na Námestí SNP, pokračoval obehnutím pešej zóny a bežci potom prechádzali do parku P. O. Hviezdoslava odkiaľ sa vracali späť na námestie. V prvej časti si súťažiaci okruh odbehli 2-krát a po odobratí bicyklov v depe pokračovali v trojnásobnom odjazdení mestského okruhu. Ten usporiadatelia umiestnili do jednosmerných uličiek v centre mesta. Cyklistická trať bola veľmi dobre značená plastovými kužeľmi, cestárskymi zábranami, či páskou a na kritických miestach vypomáhali dobre viditeľný usporiadatelia a príslušníci mestskej i štátnej polície. V častiach vozovky určenej pre pretekárov bola v čase súťaže úplne obmedzená premávka a nedošlo k mne známym žiadnym kolíznym situáciám. Po absolvovaní cyklistickej časti súťažiacich čakal záverečný bežecký okruh a cieľová brána s časomierou. Pred samotnou hlavnou súťažou, na ktorú spoločne vybiehali muži, ženy, juniori, juniorky, veteráni i hobby športovci si to na detskej trati rozdávali nádeje. Tieto milé súťaže hŕstky detí rôzneho veku spríjemňovali prebiehajúcu prezentáciu a deťom dali pocit svojej veľkej súťaže pred publikom, ktoré tvorili hlavne rodičia.

Celý balík súťažiacich odštartoval výstrel štartéra o 13-tej hodine. Po miernej kolízii v úvode, kde početná skupina prebiehala medzi stĺpovými zábranami pre autá na pešej zóne sa štartové pole postupne začalo trhať. Po odbehnutí dvoch okruhov bolo jasne čitateľné, kde sú favoriti. V cyklistickej časti sa súťažiaci museli popasovať s veternými podmienkami na trati a osamelým jazdcom niektoré rovinky robili problémy. V čase keď časť účastníkov ešte krúžila mestom na bicykloch v čele pretekov mužov neohrozene kraľovali ukrajinský študenti Viktor Alošin a Roman Korol z TRIKLUB-u FTVŠ BA. Tretie miesto obsadil Lukáš Šiška z Realizsportteamu. Medzi ženami zvíťazila Petra Fašungová zo Sportdiag teamu Senec, pred Ewou Budgolovou z Poľska a Máriou Kelemenovou z Trian ŠK UMB Banská Bystrica.

Podrobné výsledky ostatných kategórií. 

Za úspešnými pretekmi Martinského mestského duatlonu je vidieť nie len výborné a vyrovnané výsledky väčšej časti súťažiacich športovcov, ale i výbornú prácu usporiadateľov z občianskeho združenia TAT Martin, prístup vedenia mesta i podporu sponzorov. V sezóne 2012 sú popri triatlonových súťažiach na Slovensku plánované ešte tri duatlonové súťaže a to 19.5. v Kravanoch nad Dunajom, 26.5. v Spišskej Novej Vsi a 15.9. sa v Krompachoch konajú M-SR v duatlone. Ostáva sa Vám len prísť pozrieť, či pre overenie aktuálnej formy sa i zapojiť.

 

AUTOR: Milan Bodzan, beer inside team, Bystrička

Diskusia