Report: Púchovský MTB maratón 2015 - bikepoint.sk

Report: Púchovský MTB maratón 2015

vložené 30. 06. 2015 o 21:35

Po minulotýždňovom vydarenom 17. ročníku AUTHOR ŠKODA bikemaratón Súľovské skaly sa konal Púchovský MTB maratón. Zúčastnil som sa ho po prvý krát, ale veľmi ma zaujal rozmanitosťou trate s neskutočnými singláčmi.

Po skorom príchode sme si obsadili super parkovacie miesta, kúsok od registrácie, ktorá prebiehala naozaj rýchlo a bezproblémovo. Po registrácií si pretekári mohli krátiť čas pred štartom v stánku Festina, kde mali možnosť merať si svoje sily na cyklotrenažéroch, ktoré zabezpečil Bikepoint.sk. Víťazi mužskej a ženskej katégórie získali cenu v podobe Festina hodiniek.

Zamračené počasie vytváralo naozaj ideálne podmienky pre štartujúcich pretekárov. Dlhej trate (48 km) sa zúčastnilo 127 pretekárov a krátkej (22,5 km), ktorú som šiel aj ja nás bolo pripravených takmer 80 čo je po minulom ročníku naozaj pekná účasť.

Obidva štarty sprevádzali dve policajné a jedna terénna motorka, ktoré preukázali profesionalitu pretekov a dodali im ten správny šmrnc.

Úvodné asi 3km po hlavnej ceste Púchovom, sprevádzaní motorkami sme sa ťahali v balíku. Bol to naozaj úžasný pocit, ktorý človek môže zažiť jedine na pretekoch. Každý sa chce presadiť a „dupať“ čo to dá aby si zabezpečil dobré úvodné miesto. Hlavnými cestami sme sa dostávali na prvé poľné stúpačiky, ktoré trhali pretekárov na skupinky. Stále som sa držal vedúcej skupiny no bolo vidno kto má našľapané kilometre v nohách a kto nie. Po druhom výživnom kopci som už pomaly, ale isto strácal vedúcu skupinu, neostávalo mi nič iné, len poriadne zabrať do pedálov.

Prvá tretina trate bola prevažne o stúpaní v lese a lúkach. Konečne sme sa blížili k prvému zjazdu, ktorý riaditeľ pretekov Mgr. Slavomír Kučera spomínal pred štartom a upozorňoval naň pri prezentovaní profilu trate. Hneď som spozornel, pretože sa blížil kamenistý, mokrý a na konci blatistý terén. Bolo potrebné rozumne vyhodnotiť situáciu a zjazdovať naozaj opatrne a uvážene! Nie raz som mal namále.

Púchovský MTB maratón je známy svojimi krásnymi singeltrackmi. Keďže som tu bol prvý krát, tak som si ich naozaj vychutnával plnými dúškami a vrelo všetkým odporúčam, aby si ich prišli vyskúšať budúci rok.

Tento rok som sa zameriaval len na krátke šprintérske trate, no nezažil som lepšie lesné singláče ako práve tu. Úzke lesné cesty, klopené zákruty, padavé zjazdy a technické pasáže dodávali tomuto preteku dravosť.

Približne posledné 4 kilometre do cieľa sme šli priamo cez Púchov a dalo sa tu naozaj veľmi rýchlo dupať, zdatnejší pretekári si mohli vytvoriť väčší náskok. Záverečné 2 kilometre sa tiahli popri Váhu a keďže som si ich bol pred štartom prejsť, tak som vedel, že nasledoval cieľ. Točil som nohami čo to dalo aby som mal čo najlepší čas. Podarilo sa mi prísť do cieľa na 4. mieste a s umiestnením som naozaj veľmi spokojný.

Hlavným hosťom Púchovského MTB maratónu bol majster sveta v časovke Peter Velits. Priblížil nám svoj doterajší život pretekára a odpovedal na otázky, ktoré si preňho pripravili účastníci akcie. Po rozhovore Peter Velits spolu s riaditeľom pretekov odovzdával ceny víťazom. Prvú cenu v kategórii žien 19 a viac rokov na krátkej trati si odniesla Monika Sedliačková v drese Bikepoint.sk. Celý program pretekov bol sprevádzaný skvelým moderátorom Ľubošom Dupkalom, ktorý svojimi výnimočnými moderátorskými schopnosťami dotváral tú správnu atmosféru.

Som veľmi rád, že som sa tejto akcie zúčastnil. Budúci rok si Púchovský MTB maratón určite zopakujem!

Autor: Tomáš Chabada

Foto: Tomáš Chabada

Diskusia