Report: Púchovský MTB maratón 2016 - bikepoint.sk

Report: Púchovský MTB maratón 2016

vložené 23. 06. 2016 o 21:24

Už po druhý krát vyšlo Púchovskému maratónu počasie na výbornú. Slnečný deň prilákal 18. 6. 2016 do Púchova 179 bikerov. Štartujúci si mohli vybrať z pomedzi dvoch tratí, ktorých dlhšia merala 48 km s prevýšením 1 200 m a kratšia, ktorá bola z 22,5 km predĺžená na necelých 30 km s prevýšením 500 m. Okrem štandardných kategórií ako muži, ženy, juniori, juniorky boli vyhodnocované aj tandemy a novinkami sa stali kategórie rodiny, v ktorej tím museli tvoriť minimálne dvaja rodičia a jedno dieťa a elektro bicykle, ktorých popularita sa dostáva stále viac do popredia. Zastúpenie na cyklistickej akcií mali aj deti, ktoré sa mohli zúčastniť detského preteku priamo v areáli, nachádzajúceho sa v priestoroch futbalového štadióna. Usporiadateľom bolo občianske združenie BIKERI z Púchova na čele s organizátorom Mgr. Slavomírom Kučerom.

Vďaka šikovnému personálu registrácia prebehla ako aj minulý rok tak aj tento rok rýchlo a bez problémov. Pred každým štartom ako to už býva zvykom organizátor podrobne oboznámil jazdcov o miestach, cez ktoré bude trať prechádzať, upozornil ich na možné rizikové úseky a vysvetliť druh a štýl značenia.

Štart nie len na krátkej trati ale aj na dlhej bol doprevádzaný sprievodnými vozidlami, štvorkolkou na palube s kameramanom a dvomi policajnými motorkami, z ktorých jedna pelotón viedla a druhá ho uzatvárala. Krátka trať, ktorej som sa zúčastnila prechádzala cez priľahlé dedinky a krásne okolité lesy, ktoré tvorili približne 80 % celého preteku. Ani na jednom kúsku nebol priestor na nudu, keďže striedavý štýl terénu k tomu nedával veľký priestor. Každá časť bola niečím zaujímavá, či už výživnými kopcami alebo rýchlymi zjazdami, technickými kamenistými výšľapmi alebo zábavnými singeltrackmi. Trať dva krát pretínala hlavnú cestu, ktorá bola 100 % tne zaistená policajnými príslušníkmi zabezpečujúcimi plynulý prejazd každého jedného pretekára. Pretekárska trať sa len tak hemžila rôznymi zákrutami a odbočkami, pri ktorých bol vždy prítomní pomocný personál, na takomto preteku nenahraditeľní. Ľudia stojaci na všetkých miestach, ktoré sa vyznačovali zmenou smeru boli milí, usmievaní, v dobrej nálade a hlavne spoľahliví.

Vyhlasovanie výsledkov, odovzdávanie cien a tomboly prebehlo promptne a bez zbytočného zdržiavania za prítomnosti moderátora Ľuboša Dupkalu, ktorý sprevádzal akciu po celý čas. Moderátorské skúsenosti mu umožnili vykorčuľovať z pár organizačných chýb, ktoré sa počas oznamovania umiestnení vyskytli.

Púchovského maratónu sa zúčastnili aj bratia Fojtíkovci, ktorí si vo svojich kategóriách na dlhej trati obaja vybojovali 1. miesto.

Ako každý pretek aj Púchovský maratón má svoje kladné aj záporné stránky.

PLUSY:

• prostredie - trať prechádzala krásnym rozmanitým terénom bohatý o lesný porast a lúky,

len zriedka prechádzala cez asfaltové cesty,

• zázemie - areál pretekov bol plne zabezpečený na vysokej úrovni,

• organizátori - príjemné vystupovanie a správanie nie len riaditeľa pretekov, ale aj

pomocného personálu, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou maratónu,

• počasie - síce nie je ovplyvniteľné, ale bolo ukážkové,

• registrácia - rýchla a bezproblémová,

• jedlo - stravovacie zariadenie ako aj strava v podobe rizota mali náležitú úroveň.

MÍNUSY:

• značenie - zlé značenie znepríjemnilo pretek nejednému pretekárovi, ale ako dobre vieme nájdu sa neprajníci, ktorí zámerne strhávajú fáborky a preznačujú trať do iného smeru. Na maratóne v Púchove tomu nebolo inak. Za sabotované aktivity sa Mgr. Slavomír Kučera ospravedlnil nie len pred štartom ale aj pri vyhlasovaní výsledkov.

• úprava trate - je veľká škoda, že zjazdy vedúce po lúkach neboli vykosené a stávali sa tak neprehľadnými a zle jazditeľnými.

Po zvážení všetkých pre a proti bol Púchovský maratón skutočne vydarenou akciou, ktorá opäť nesklamala moje očakávania. Hoci sa Mgr. Slavomír Kučera na konci vyjadril, že mu chýbali ľudia, nebolo to vôbec vidieť ani cítiť. Dúfam, že tradícia maratónu v Púchove bude pokračovať, pretože už teraz sa teším na budúci rok a všetkým odvážlivcom, rekreačným bikerom a rodinám s deťmi, tento maratón vrelo odporúčam.

Autor a foto: Monika Sedliačková

Diskusia