Report: ŠKODA STUPAVA TROPHY 2015 - bikepoint.sk

Report: ŠKODA STUPAVA TROPHY 2015

vložené 30. 07. 2015 o 09:55

ŠKODA STUPAVA TROPHY 2015

 

Dňa 25. 07. 2015 sa uskutočnilo 4. kolo série ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2015 s názvom Škoda Stupava Trophy. Na štart sa postavilo celkovo 872 pretekárov, ktorí postupne štartovali v 5 kategóriách: 105 km, 76 km, 42 km, 25 km a novinkou bola 17 km trať jednokoliek, ktorú absolvovali 2 pretekári. Okrem Slovákov, ktorí tvorili najväčšie zastúpenie, sa maratónu zúčastnil veľký počet zahraničných pretekárov z: Česka, Rakúska, Maďarska, Holandska a Talianska.

Areál pretekov bol nabitý energiou a dobrou atmosférou. Kým som sa dostala k registrácií, prešla som okolo stánkov, ktorých množstvo ma veľmi milo prekvapilo. Na registrácií nás vítali vysmiate dievčatá, ktoré zabezpečili, že celé „papierovačky“ prebehli rýchlo a plynule. Po zaregistrovaní sme si s priateľom pozreli štart najväčších borcov, ktorí odštartovali na 105 km trati a išli sme sa nachystať.

Pri prezeraní kufra som však zistila, že mi chýba veľmi podstatná vec – tretry ostali doma. Začala sa naháňačka. Obehla som všetky stánky, ktorých bolo v areáli neúrekom, ale žiadny z nich nemal na predaj tretry. Chalani z MTBikeru mi ponúkli, že mi požičajú pedále z ich bikov, aby som mohla ísť aspoň v teniskách. Z ich ochoty som bola milo prekvapená. Ale z predstavy štartovať bez tretier som nebola moc nadšená, a tak som zháňala ďalej. Zahliadla som kamaráta Jožka z klubu Finančné centrum, ktorý mi požičal svoje náhradné. Aj napriek tomu, že boli o 3 čísla väčšie, 4 páry ponožiek to spravili.

Štart 25 km trati, ktorej som za zúčastnila bol veľmi hektický. Pretekári, ktorí chceli byť na čele pelotónu, sa tlačili na štartujúci v 2. vlne na 42 km trati, ktorá ešte neodštartovala. Postupne si ale každý našiel svoje miesto a všetko sa upokojilo. Na chvíľu. Po štartovnom výstrele za začala neskutočná zábava sprevádzaná adrenalínom. Asfaltový úvod vždy roztrhá balík na niekoľko časti a na tomto preteku tomu nebolo inak. Veľkým zážitkom pre mňa bolo sledovať helikoptéru, ktorá nás prvé kilometre sprevádzala. Vznášala sa len niekoľko metro nad nami pokiaľ sme nevstúpili do lesa. Stupavský maratón prechádzal cez krásne prostredie Malých Karpát, ktoré je charakteristické rovinatým profilom. Tento terén vyhovoval okrem mňa aj mnohým ďalším pretekárom. Stúpania boli síce mierne, ale zato dostatočné dlhé, aby sa pretekári stihli aj zapotiť. Keďže bola trať perfektne upravená, viditeľne označená známe stupavské singláče som si mohla užiť naozaj naplno. Ak bol jazdec technický zdatný dokázal v singltrackoch nabrať veľmi veľkú rýchlosť. Klopivé zákruty dodávali trati dynamickosť, a technické pasáže posúvali jej náročnosť na vyššiu úroveň. Pretek bol natoľko rýchly, že som občerstvovačkou len preletela a za plnými stolmi sa len tak zaprášilo. Zbesilú jazdu zastavil až prechod potokom, ktorý sa nachádzal pred finálnym 400 metrovým eliminátorom. Väčšina pretekárov toto osvieženie nečakala. Menej zruční jazdci pred ním spomalili, no ja v takýchto situáciách brzdy nepoznám. Spomínaný eliminátor bola trať vylepšená brvnami a paletovými prekážkami v podobe skokov a schodov, ktoré museli pretekári na záver trate prekonať. V cieli nás čakalo svieže občerstvenie v podobe ionťakov a piva.

Na cieľovej rovinke sa začali zbierať pretekári, ktorí dokončili trať a chceli sa podeliť so svojimi pocitmi s kamarátmi. Zrazu sa nebolo kde postaviť a tak sme odložiť biky do úschovne, ktorá fungovala na 120 % a išli sme sa osviežiť do ľadovej sprchy. Hlad nenechal na seba dlho čakať, ale rada na jedlo bola nekonečná. Po doplnení energie v podobe kuracieho rizota a pepsi sme si začali konečne užívať skvelú pretekársku pohodu, ktorej prispievala celá rada partnerov maratónu v areáli pretekov.

Stánky mali pre návštevníkov a účastníkov maratónu pripravenú rozmanitú ponuku od známych značiek ako: Uvex, Velo City, Power Bar a iné. Organizátor ŠKODA TOUR nezabúda ani na najmenších, a preto pravidelne na svojich pretekoch vytvára zónu pre deti, kde sa môžu vyšantiť, kým ich rodičia povzbudzujú svojich favoritov alebo priamo bojujú o umiestnenie na stupni víťazov.

Na týchto pretekoch nemohli chýbať ani zástupcovia Eleven, u ktorých si každý prišiel na svoje, nakoľko ponúkali široký sortiment od ponožiek, rukavíc cez termoprádlo, tímové dresy až po čelenky, ktorých dizajn a skvelá kombinácia farieb ma veľmi zaujala.

Novinkou nielen na stupavskom maratóne, ale i na Slovensku vôbec, bola Práčovňa Whirpool, ktorá pretekárom umožňovala bezplatné vypranie a zároveň vysušenie cyklistického oblečenia. Počas približne 45 minútového procesu si mohli jazdci oddýchnuť a relaxovať na pohodlných lehátkach pri čítaní časopisov. Zatiaľ čo v susednej Českej Republike je táto služba štandardom, na Slovensku sa postupne len rozvíja. V Stupave zožala veľký úspech a môžeme s ňou počítať i na ďalších pretekoch.

 

Čakanie na spracovanie výsledkov a prípravu ocenení nám spríjemňovali kapely Finest Groove a Silent Trio, ktorých repertoár bol plný modernej hudby. Piesne z rôznych žánrov, slovenské či zahraničné potešili staršiu i mladšiu generáciu.

Paralelne so Stupavským maratónom prebiehala aj 20. etapa 102. ročníka Tour de France. V dôsledku záujmu bikerov o sledovanie dojazdu na tour, boli organizátori ústretoví a umožnili sledovanie priameho prenosu Tour na veľkoplošnej obrazovke, ešte pred vyhlásením výsledkov a žrebovaním tomboly.

13. ročník stupavského maratónu hodnotím veľmi pozitívne, skvelá atmosféra, výborné počasie, perfektná organizácia. Je jedným z najlepších maratónov na ktorých som sa túto sezónu zúčastnila a vrelo ho odporúčam aj ostaným bikerom. Ak sa naň rozhodnete o rok prísť, určite sa tam stretneme. O zážitok budete mať zaručene postarané.

 

Výsledky zo ŠKODA STUPAVA TROPHY 2015 sú k dispozícií na:

http://stupavskymaraton.mtbiker.sk/vysledky

 

Autor: Monika Sedliačková

Foto: Tomáš Chabada

 

 

Diskusia