Report: ŠKODA Svätojurský MTB maratón 2017 - bikepoint.sk

Report: ŠKODA Svätojurský MTB maratón 2017

vložené 30. 05. 2017 o 13:01

Po dlhej zimnej prestávke sa konečne rozbieha kolotoč pretekov pre širokú verejnosť. Začiatok sezóny už roky patrí notoricky známym pretekom vo Svätom Jure. Tieto preteky rozbieha aj sériu Škoda bike open tour a je zaradený aj do série Župného pohára. Samozrejme kto zbiera body do Slovak XCM tour tu tiež nesmel chýbať.

Trať vedie malebnou prírodou Malých Karpát a pre maratóncov je pripravená 70 km trať s prevýšením 2000 m. Pre menej zdatných mal organizátor pripravené aj kratšie varianty s dĺžkou 42 km / 1200 m a 21 km / 550 m.

Moja voľba je jasná a v sobotu pred desiatou už stojím v priestore štartu a netrpezlivo čakám na výstrel, ktorý odpáli naplno tohtoročnú maratónsku sezónu.

Po štarte sa ide hneď cez vinohrady do kopca. Cesta je široká a tak nie je žiaden problém obiehať pomalších pretekárov. Akonáhle sa vojde do lesa začína riadna nakladačka a tepy idú do tých správnych čísel. Prvý dlhší zjazd si vyberá daň v podobe zopár defektov, ale mňa sa to netýkalo.

Prvé väčšie stúpanie je za prvou OS kde beriem len vodu a opieram sa do pedálov s úsmevom na tvári. Ide sa výborne ale asi som cez zimu netrénoval iba ja, lebo okolo mňa to parádne ide a mám čo robiť aby som si udržal aktuálnu pozíciu. Medvedie údolie ktoré sme ukončili ostrejším výšľapom pod vrch Somár mám za sebou. Pokračujem smer Biely Kríž kde je ďalšia OS. Nič mi netreba, len sa obzriem na plné stoly s ovocím a valím dole. Vravím si že nech si dajú pretekári na krátkej. Keďže som domáci viem si tu dokonale rozdeliť sily a zastavovať netreba. Predsa len je to malé prevýšenie a ani vzdialenosť nieje epická, takže dôležité je ísť rýchlo a mať minimálne prestoje.

V tomto duchu valím do druhého kola a už v nástupe na jediné dlhšie stúpanie v Medveďom údolí sa prejavuje premotivovanosť niektorých mojich súperov a začínam si vylepšovať pozíciu.

Po opätovnom prejdení OS na Bielom Kríži viem že je pred nami dlhý zjazd a kto si nenechal na záver trochu energie bude ešte trpieť. Po dlhom zjazde kde si niektorí myslia že už máme vybavené nás čaká chuťovka v podobe menšieho výšľapu. Ono to je síce krátke ale k záveru toho má už každý dosť. Výraz v tvári ktorý napovedá nábeh do kŕčov po dlhom zjazde, prípadne mimika tváre vypovedajúca – prekusnem aj roksorovú tyč je znamením že sa už blíži cieľ.

Dojazd je už iba v miernej naklonenej rovine a žiadne šklbačky sa nekonajú. Aj som celkom rád nakoľko prvých 70 km v teréne na MTB v tomto roku bolo aj pre mňa tak akurát.

Prvý muž Hartl Karel, možno ho niektorý poznáte to dal za 2:54, ja som si to úžíval o 36 minút dlhšie. Asi som sa tak neponáhľal domov ako Kája.

Zo žien to dala najrýchlejšie Juhásová Andrea v čase 3:34- gratulujem. Andrejku som stretol v druhom kole v Medveďom údolí a mal som čo robiť aby som ju docvakol.

Počasie nám celkom prialo a zázemie na štadióne je výborná voľba pre dojazd do cieľa. Úschovňa bikov a výborné jedlo v cieli len umocnilo skvelé zážitky z pretekov.

Pre mňa akcia na jednotku, takže o rok sa vidíme na štarte opäť.

Autor: Tomáš Tomášek

Diskusia