ŠKODA FC maratón Maríkovskou dolinou - bikepoint.sk

ŠKODA FC maratón Maríkovskou dolinou

vložené 25. 05. 2014 o 16:30

Máme tu máj lásky čas a moja druhá najväčšia láska, bike sa už veľmi tešil na sobotný maratón v Dolnej Maríkovej.

Podľa kalendára by malo byť už teplo, ale studená vlna, ktorá sa dovalila nad Slovensko pár dní pred maratónom neveštila nič dobré. Poznám tento kraj okolo Púchova a jeho bahenné zábaly som už niekoľko krát zažil a vždy som sa dobre bavil.

Tento rok dážď vo väčšej miere Maríkovskú dolinu obišiel, ale ak niekto čakal, že sa bude prášiť, tak bol určite sklamaný.

Trať tohto maratónu vedie po krásnych singloch, nekonečných lúkach a strmých výšľapoch. To je tak narýchlo povedané, ale skôr by som to nazval xc-éčko na 62 km, ktoré mi ukázal môj cyklák. Trate sú tu rozdelené na 20 km pre deti, 40 km pre väčšie deti alebo šprintérov a nakoniec "dlhá" 62 km. Na dlhej sa ide vlastne krátka cca 40 km, a potom sa odbočí z Maríkovej na Besné, kde sa ide zverina v podobe cca 24 km z veľkej časti nevyjazdeného terénu.

Voľba trate bola ozaj jednoduchá a štartujem na dlhú.Táto akcia bola zaradená aj do majstrovstiev Slovenska v XCM takže o búchačov núdza nebola

O desiatej stojí na štarte niečo málo cez 160 bikerov a netrpezlivo čaká na výstrel. Všetci sú plný očakávania a odhodlania, dobre si zajazdiť.

Po štarte dáme asfaltku do dedinky Klieština a tam už to ide na ostro, smer výšľap na lúčku.

Kedže nás čakajú single, kde predbiehať veľmi nejde, opieram sa do pedálov a snažím sa držať tempo - byť čo najviac vpredu. :) Za prvou lúkou prichádzame na hrebeň, nejaké tie klasické bahenné mláky, ale s prehľadom sa dali prejsť. Vyššie tempo ma stojí veľa síl, ale odmena v podobe prejazdu singla smer Nimnica, kde som si išiel svoje a nik nezavadzal, bol na nezaplatenie. Dorážam prvú občerstvovačku, kde nezastavujem a snažím sa vypiť podaný ionťák na rozdrbanej ceste. Hmm nedarí sa, tak som sa aspoň trocha osviežil a pokračoval. Následné stúpanie mi zavrelo hubu a už som len čakal, kedy sa objavím na ďalšej lúke, kde na vrchole stúpania máme znova bufet. Tešil som sa na nasledujúce kilometre a pokračoval ďalej. V lese sme to už mali pekne rozjazdené, lebo prechádzame cez úsek, ktorým prešlo celé štartové pole, sranda končí. Chcelo to už dávku techniky a gumy tu hrali prim. Po zjazde do Udiče nasleduje časovka smer Maríková.

V Maríkovej , tí šťastnejší na 40 km trati idú do cieľa a my smer už spomínané Besné . . .

Neviem prečo, ale vravím si veď už "iba" 24 km a cieľ. Tak poďme na to. Po prejdení asi najdlhšieho súvislého stúpania sa dostávam do úseku, kde miestami idem a zároveň nejdem. Je to hore dole a nesmiem zabudnúť na fantastickú lúčku, ktorá končí v lesíku, kde sa mi nedá ani tlačiť. Blato a stúpanie kedy som mal pocit, že sa ani peši nehýbem.

To všetko máme samozrejme všetci rovnaké, a tak som zvedavý, aké resumé mi z tohto úseku dá môj parťák Ferko, ktorý si to vychutnáva prvý krát v živote.

Začínam sa neuveriteľne tešiť na cieľ. Zo srandy začína byť rutina a surové neprejazdené single mi idú už hore krkom.

Neuveriteľné sa stáva skutočnosťou a prichádzam do civilizácie, kde ma čaká šprint smer cieľ. Nikde nikto, spokojný, že nemusím do cieľa špurtovať, finišujem pod štyri hodiny.

Hmm, keď si niekto povie, že iba 64 km a slabých 1600 vm môže to nadobúdať dojem ľahkého maratónu, ale podmienky v podobe blatka, singlov a niektorých ozaj strmých stúpaní = kvalitný závod.

Stále sa nájdu pretekári, ktorým podmienky a trať, ktoré v túto májovú sobotu rozhodovali o umiestnení na bedni nerobili žiadne komplikácie. Najrýchlejší sa na trati nezdržal ani tri hodinky - slušné tempo.

Výsledky: http://sportsofttiming.sk/sk/zavod/results/1245?rid=1374&eventid=1

Keď som odchádzal na túto akciu tešil som sa hlavne na single, čo som si tento rok ozaj užil. Je to rýchla a zábavná trať, ktorú si rád prejdem aj o rok. Verím, že si domáci bajkeri obľúbia druhú časť tejto trate a trochu ju vyjazdia, nech to máme budúci rok k záveru rýchlejšie.

Fc maratón dovidenia na budúci rok.

Autor: Tomáš Tomašek

Diskusia