Strade Bianche 2015 - bikepoint.sk

Strade Bianche 2015

vložené 07. 03. 2015 o 19:08

Dnes sa konal v Taliansku 9. ročník pretekov Strade Bianche – Eroica Pro. Pretek je pomenovaný podľa bielej farby štrkových ciest - Strade Bianche.

Za najväčšieho favorita bol považovaný Slovák PETER SAGAN (Tinkoff - Saxo), ktorý tu v rokoch 2014 a 2013 obsadil druhé miesta, ale aj Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý v Taliansku zvíťazil v rokoch 2008 a 2012 (Trek Factory Racing), Alejandro Valverde (Movistar Team) a Zdeněk Štybar (Etixx - Quick Step).

Spolu s Petrom bol na štarte aj jeho starší brat JURAJ SAGAN v rovnakom tíme.

Dvesto kilometrový pretek začínal v San Gimignanu v Toscánsku o 10:30 hod. Cieľ bol na námestí Piazza del Campo v Siene, kam začali cyklisti stúpať dva kilometre pred cieľom s priemerom 10% a s maximom 16%. Cyklisti absolvovali po štrkových cestách Strade Bianche 45,5 kilometrov. Najdlhší úsek meral 11,5 kilometra.

Pretek sa začal rozhodovať 50 kilometrov pred cieľom. PETER SAGAN sa dlho držal vpredu a udával tempo ale 25 kilometrov pred cieľom mu došli sily. Do cieľového stúpania v historickej časti Sieny, dva kilometre pred cieľom, prišla trojica pretekárov Zdeněk Štybar (Etixx - Quick Step), Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) a Alejandro Valverde (Movistar Team). Na nástup v najprudšej časti stúpania Van Avermaeta odpovedal český pretekár Zdeněk Štybar a s náskokom dvoch sekúnd prešiel cieľom ako prvý pred Belgičanom Van Avermaetom a tretím Španielom Alejandrom Valverdem.

PETER SAGAN (Tinkoff - Saxo) prišiel dnes na 31. mieste so stratou 5:13 min. Starší JURAJ SAGAN (Tinkoff - Saxo)odstúpil počas pretekov.

Dvadsaťdeväť ročný Štybar vyhral túto taliansku jednorázovku pri svojej prvej účasti.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia