Tip na výlet: Hrebeňovka Javorníkov - bikepoint.sk

Tip na výlet: Hrebeňovka Javorníkov

vložené 04. 02. 2016 o 19:41

Hrebeňovka Javorníkov je popri prvomájovom výjazde na chatu pod Suchým azda najtradičnejší výjazd/výlet môjho bohatého bajkového kalendára. Tento rok to bol už môj jubilejný 5. ročník prejazdu kompletného hrebeňa tohto krásneho pohoria na severozápade Slovenska na hraniciach s Moravou. Popis trasy je veľmi jednoduchý a tak ani žiaden GPS tracklog nie je potrebný. V Čadci proste nastúpite v centre mesta na červenú turistickú značku a budete sa jej držať nasledujúcich viac ako 60km až do cieľa na horskom hotely Portáš.

Zraz všetkých účastníkov býva už tradične pri fontáne na námestí v Čadci. Silnejšie povahy cestu zo Žiliny absolvujú vlastnými silami a môžu si tak do tréningových denníčkov pripísať nejaké kilometre navyše. Väčší pohoďáci, odporcovia dlhých asfaltových presunov, alebo proste tí, ktorí si potrebujú ušetriť trošku síl na zdolanie samotného hrebeňa, môžu využiť priame vlakové spojenie zo Žiliny.

Na prebratie príde hneď na začiatok najdlhšie takmer 4 kilometre dlhé stúpanie s prevýšením čosi cez 300 metrov na horský hotel Husárik. V závislosti od partie sa tu človek dokáže aj celkom slušne zhraniť, hlavne ak ho nenechajú chladným ostré žiletkárske nástupy zúčastnených chrtov.

Rýchlejšie lúčne pasáže sa striedajú s peknými lesnými úsekmi . Na lúkach sa nám otvárajú krásne výhľady na severozápad na hrebeň Moravskosliezskych Beskýd a na opačnej strane môžeme vidieť typické oblé kopčeky Kysuckej vrchoviny, za ktorými sa dvíha majestátny hrebeň Malej Fatry.

Prvú dlhšiu prestávku si dávame na Marťánkovom kopci (854 m n.m) nad Petránkami, kde v roku 2011 otvorili vyhliadkovú vežu. Projektoval ju Ing. Arch. Stanislav Mikovčák v podobe stredovekej strážnej veže. Z veže je krásny kruhový výhľad a pri dobrej viditeľnosti je možno dovidieť až do Západných Tatier.

Tento rok sme mali celkom šťastie a úsekov poznačených výraznou ťažbou bolo ja celej trase minimum.

Po celom hrebeni sú roztrúsené malebné osady, ktoré si pekne zrekonštruovali chalupári prevažne z Moravy. V prípade horúceho počasia padne celkom vhod možnosť doplniť si tu vodu, prípadne si dať chvíľku pauzu a prehodiť zopár slov s príjemnými miestnymi osadníkmi.

Prvou možnosťou, kde sa vám môže dostať prvej pivnej alebo kofolovej pomoci je krčmička na Semeteši. Od Semeteša už začínajú byť beerstopy častejšie, čo dobre padne pri stupňujúcej sa únave. Kúsok za Semetešom sa môžete zastaviť na obed v reštaurácii u Melocika, prípadne po ďalších čosi viac ako 10 kilometroch si môžete dať pauzu na Kasárňach.

Najkrajšou časťou hrebeňa čo sa týka terénu a výhľadov je záver hrebeňovky v úseku Kasárne – Portáš. Na severozápade sa nám odkrývajú krásne výhľady na Vsetínske vrchy a Moravskosliezske Beskydy a na juhovýchode sa dvíhajú kopce Strážovských vrchov.

Záver hrebeňovky býva tradične na horskom hotely Portáš, kde si ako odmenu za celodenné úsilie doprajeme tradičné Borúvkové knedle, ktoré nám dodajú dostatok energie na cestu domov.

Na záver ešte pózerské foto pred Portášom, po ktorom nasledovala ešte cesta dole dlhočiznou Maríkovskou dolinou až do Považskej Bystrice, kde sa časť partie oddelila na vlak, no najtvrdšie jadro pokračovalo na bicykloch až do Žiliny, čo v mojom prípade znamenalo celkom slušnú dennú porciu viac ako 150 km. Ak by mal niekto záujem zdolať v sedle bicykla jednu z najkrajších hrebeňoviek na Slovensku, tak budúci rok v auguste sa môžeme vidieť už na 6. ročníku nášho prejazdu hrebeňa Javorníkov.

Autor: Juraj Meliš

Foto: Vlado Skull Štrbo

Diskusia