Tip na výlet: Po horských chatách v Beskydách - bikepoint.sk

Tip na výlet: Po horských chatách v Beskydách

vložené 04. 02. 2016 o 19:40

Beskydy, alebo po poľsky Beskidy, sú horská sústava vo vonkajších západných Karpatoch, vnútorných západných Karpatoch a vo východných Karpatoch na území Slovenska, Česka a Ukrajiny. Na Slovensku sú Beskydy rozdelené na Kysucké Beskydy, Oravské Beskydy a Nízke Beskydy. Podľa môjho osobného rebríčka najlepších bajkerských lokalít na Slovensku zaraďujem Beskydy bezkonkurenčne na najvyššiu priečku.

Na tento pekný výlet do Kysuckých Beskýd a Żywieckeho parku krajobrazoweho na poľskej strane sa mi akosi nepodarilo nahovoriť nikoho, teda až na brata, ktorý to ale zabalil už pri chatách pod Račou a zvyšok dňa som už pokračoval sólo. Dôvodom bol hlavne olympijský závod v cestnej cyklistike s našim Peťom Saganom, celkom slušná horúčava a (ako som sa dopočul) odstrašujúca kombinácia light výjazdu so mnou a beskydských terénov  .

Na začiatku Oščadnice nájdeme modrú turistickú značku, kde začne „krásne“ takmer 10 kilometrov dlhé stúpanie končiace až na najvyššom vrchole Kysuckých Beskýd na Veľkej Rači v nadmorskej výške 1236 m.n.m.. Pri nekonečnom stúpaní a hlavne vo výpeku, aký v tento deň panoval, dobre padne pauza na kofolu na chatách na Rači.

Za chatami na Rači začínajú skutočné Beskydy, čiže krásne chodníky posiate koreňmi a kameňmi – raj horskej cyklistiky.

Tesne pod vrcholom Veľkej Rače na poľskej strane len pár metrov od hranice so Slovenskom leží chata (Schronisko PTTK Wielka Racza) a teda druhá možná občerstvovačka na trase.

Z vrcholu Veľkej Rače, kde je aj vyhliadková veža, je krásny výhľad a pri priaznivom počasí je možno vidieť Moravsko-sliezske Beskydy, Pilsko, Babiu horu, vrchy Malej Fatry či Roháče. Ja som až také šťastie na dobrú viditeľnosť nemal, ale výhľad bol aj tak nádherný.

Najkrajšia časť trasy čo sa týka jazdenia je určite hraničný hrebeň smerom na východ na Priehybok a Rycierovu horu. Srdce každého bajkera, čo miluje technický terén, ktorý vám nedaruje ani jeden meter zadarmo, musí zaplesať.

Odmenou za úsilie, ktoré vynaložíte pri zdolávaní krásnych ale miestami dosť náročných trailov na hrebeni je ďalšia chata - Bacówka PTTK na Rycerzowej a opäť krásne výhľady.

Pred ďalšími ťažkými beskydskými kilometrami je nutné sa posilniť a dobiť batérie.

Z chaty na Rycerzowej volím zjazd na poľskú stranu po červenej značke a následne pokračujem po modrej do osady Pawliky. Niektoré úseky sú na hranici mojich jazdeckých schopností, ale jednoznačne stoja za to. Z Pawlík nasleduje ostré stúpanie, ktoré končí zaslúženou prestávkou na chate na Przegibku.

Z Przegibku prichádza asi najkrajší zjazd dňa po zelenej turistickej značke do osady Ciapków. Zastaviť kvôli foteniu a pokaziť si takto pôžitok zo zjazdu sa mi rozhodne nechcelo, takže si pomôžem archívnym záberom z minulého roka.

Kúsok za Ciapkówom začína najkrutejšie stúpanie dňa po žltej turistickej značke smerom na Veľkú Raču. Sklon sa miestami blíži k previsu, gašparko zaradený väčšinu času a 40 minút námahy v spaľujúcej horúčave. Vykúpením je opäť chata na Veľkej Rači a jedno orosené.

Z Veľkej Rače volím najrýchlejšiu možnú cestu dole do Oščadnice, aby som stihol ešte posledné kilometre olympijského závodu v cestnej cyklistike s našim Peťom Saganom. Na moje prekvapenie cyklistika je teraz in aj na Kysuciach a štamgasti v miestnej krčme so záujmom sledujú priebeh závodu a využívajúc moju prítomnosť ma zasypávajú množstvom otázok týkajúcich sa cyklistiky a priebehu preteku.

Pri sledovaní cyklistiky v miestnej krčme doplním energiu klasickou bajkerskou kombináciou horalka + kofola a ako bonus si dám návrat domov po hrebeni Javorníkov a ani Petrov neúspech na olympiáde mi nepokazil dobrý pocit z dnešného skvelého výjazdu. Na záver len jednoduchá rovnica Beskydy = Pure Mountain Biking.

Autor: Juraj Meliš

Foto: Juraj Meliš

Mapa: http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=108545&akey=f8236c38e58e2ab95ee84fa2580c0b48

Diskusia