TOUR OF CALIFORNIA 12. - 19. 2013 - bikepoint.sk

TOUR OF CALIFORNIA 12. - 19. 2013

vložené 10. 05. 2013 o 07:58

Tour of California (Amgen Tour of California) sú najvýznamnejšie cyklistické preteky v Amerike a konajú sa súbežne s Girom. Hlavným sponzorom je biotechnologická spoločnosť Amgen.

8.ročník s celkovou dĺžkou 1173 kilometrov (729 míľ) je rozdelených do ôsmych etáp, keď šiesta etapa je individuálna časovka. Pretek povedie cez dvanásť miest a prvý krát bude smerovať z juhu na sever Californie. Organizátori sa snažia každý rok trať urobiť ťažšiu, náročnejšiu a atraktívnejšiu pre divákov. Jediné mesto ktoré sa v histórii závodu opakuje ôsmy krát je San José.

Pre celkového lídra je pripravený žltý dres, pre víťaza vrchárskej súťaže dres s červenými bodkami, pre šprintérov zelený dres a pre najlepšieho mladíka biely dres.

Na štarte v meste Escondido bude stáť osem ProTímov (BMC Racing Team, Cannondale Pro Cycling, Omega Pharma - QuickStep, Orica - GreenEdge, RadioShack - Leopard, Team Garmin - Sharp, Team Saxo - Tinkoff, Vacansoleil - DCM), tri Pro Continentalne Tími (Champion System Pro Cycling, Team NetApp - Endura, UnitedHealthcare Pro Cycling Team) a päť Continentálnych Tímov (5 - Hour ENERGY presented by Kenda, BISSELL Pro Cycling, Bontrager, Optum Pro Cycling, Jamis - Hagens Berman).

Na štarte bude aj náš pretekár Peter Sagan (Cannondale Pro Cycling). Bilancia Petra Sagana na Tour of California je obdivuhodná - najviac etapových víťazstiev (8), štyri dni v žltom drese, najviac dní v zelenom drese (18) a tri krát celkový víťaz zeleného dresu pre najlepšieho šprintéra (2010, 2011, 2012), trinásť dní v bielom drese a celkový víťaz bieleho dresu pre najmladšieho pretekára (2010).

 

 

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia