Vuelta a Espaňa 2017 po poslednej etape - bikepoint.sk

Vuelta a Espaňa 2017 po poslednej etape

vložené 11. 09. 2017 o 08:57

V treťom týždni sa očakával súboj o celkového víťaza na Vuelte. Očakával sa súboj Chrisa Frooma so zvyškom favoritov na celkové víťazstvo. Súboje sa konali, ale celkové víťazstvo si britsky cyklista nenechal ujsť.

16. etapa, Circuito de Navarra → Logroño, individuálna časovka 40 km. Víťazom časovky sa líder pretekov Christopher Froome (Team Sky). Britský cyklista získal na tohtoročnej Vuelte druhé etapové víťazstvo a navýšil svoj náskok o minútu.

 

17. etapa, Villadiego → Los Machucos 180 km. Horskú etapu vyhral Rakušan Stefan Denifl (Aqua Blue Sport). Líder pretekov Christopher Froome (Team Sky) stratil zo svojho náskoku na druhého Taliana Vincenza Nibaliho (Bahrain Merida Pro Team) 42 sekúnd. V záverečnom stúpaní čakalo na cyklistov stúpanie až s maximom do 30 %.

 

18. etapa, Suances → Santo Toribio de Liébana 169 km. Víťazom zvlnenej etapy sa stal Belgičan Sander Armée (Lotto Soudal). Vedúci pretekár Chris Froome (Team Sky) navýšil svoj náskok na Taliana Vincenza Nibaliho (Bahrain Merida Pro Team) o 21 sekúnd.

 

19. etapa, Caso → Gijon 150 km. Zvlnenú etapu ovládol blgický cyklista Thomas De Gent (Lotto Soudal). Brit Chris Froome (Team Sky) naďalej vedie s pohodlným náskokom.

 

20. etapa, Corvera → Angliru 118 km. Horskú etapu s cieľom na slávnom Angliru vyhral domáci cyklista Alberto Contador, ktorý sa na Vuelte lúči s kariérou. Brit Chris Froome (Team Sky) navýšil svoj náskok na čele.

 

 

 

21. etapa, Arroyomolinos → Madrid 118 km. Štvrtú víťaznú etapu získal Talian Matteo Trentin (Quick - Step Floors). V oslavnej etape zostal vo vedení Chris Froome (Team Sky).

 

Konečné poradie Vuelta a Espaňa 2017:

1. Christopher Froome.....Team Sky.....82:30:02

2. Vincenzo Nibali.....Bahrain Merida Pro Team.....+02:15

3. Ilnur Zakarin.....Kaťuša - Alpecin.....+02:51

 

Celkový víťazom 72. ročníka španielskych GrandTour pretekov sa stal 32 ročný britsky cyklista Christopher Froome (Team Sky), ktorý vyhral v tomto roku aj Tour de France. Chris Froome sa stal prvým cyklistom v modernej ére (po tom čo sa Vuelta presunula z jari na jeseň), ktorý vyhral obe GrandTour preteky v jednom roku. Pred ním sa podarilo kombináciu pretekov TdF a Vuelty vyhrať iba Anquetilovi v roku 1963 a Hinaultovi v roku 1978.

Okrem červeného dresu pre celkového víťaza, ktorý získal Chris Froome na šiesty pokus, patrí britskému cyklistovi aj zelený dres v bodovacej súťaži a biely dres v kombinovanej súťaži.

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia