Záverečný týždeň na Gire 2016 - bikepoint.sk

Záverečný týždeň na Gire 2016

vložené 30. 05. 2016 o 20:41

V poslednom treťom týždni sa na pretekoch Giro d'Italia 2016 diali veľké zmeny. Takmer istý víťaz Steven Kruijswijk (Team LottoNL - Jumbo) prišiel po páde o pódium a už odpísaný domáci cyklista Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) sa opäť zahryzol do súperov a v cieľovom Turíne zdvíhal nad hlavu víťaznú trofej.

Utorňajšia 16. horská etapa (24.5.2016) začínala v Bressanone Brixen a po 132. kilometroch končila Andalo. Etapu v Dolomitoch ovládol po šprinte trojice v úniku Španiel Alejandro Valverde (Movistar Team). Pre Alejandra to bola prvá víťazná etapa na Gire. Náskok v priebežnom vedení si navýšil holandský cyklista Steven Kruijswijk (Team LottoNL - Jumbo).

Zvlnená 17. etapa (25.5.2016) viedla z Molvena do Cassano d'Adda. Po 196. kilometroch sa z víťazstva v šprinte tešil Nemec Roger Kluge (IAM Cycling). Len deň predtým sa dozvedeli pretekári tímu IAM Cycling, že ich tím po sezóne končí. Komfortný náskok troch minút mal stále vedúci pretekár Steven Kruijswijk (Team LottoNL - Jumbo).

18. etapa (26.5.2016) s kopcovitým profilom merala 244 kilometrov a viedla z Muggiò do Pinerola. Tesne pred cieľom predbehol vedúcu dvojicu Talian Matteo Trentin (Etixx - Quick Step) a tešil sa zo svojho prvého víťazstva v tomto roku. Holandsky cyklista Steven Kruijswijk (Team LottoNL - Jumbo) naďalej pohodlne viedol.

Veľké veci sa diali v piatkovej 19. etape (27.5.2016). Horská etapa merala 162 kilometrov. Začínala v Pinerolo a končila vo francúzskom Risoul. Na pelotón čakali dve náročné stúpania, najprv 21,3 km stúpanie na Colle dell’Agnello s priemerom 6,9 % a následne cieľové stúpanie na Risoul dlhé 12,8 km s priemerom 6,9 %. Pri zjazde z najvyššieho bodu tohtoročného Gira (Cima Coppi) vo výške 2744 m n. m. spadol ružový cyklista Steven Kruijswijk (Team LottoNL - Jumbo) a stratil svoj luxusný náskok. V etape sa zdravo nahneval najväčší favorit na víťaza, Talian Vincenzo Nibali (Astana Pro Team), a etapu ovládol. Do ružového dresu sa obliekol kolumbíjsky cyklista Esteban Cháves (Orica GreenEdge). Nibalimu patrila druhá priečka, Kruijswijk bol tretí.

Posledná horská etapa začínala vo francúzskom Guillestre a končila v talianskom Sant'Anna di Vinadio po 134. kilometroch. Sobotná 20. etapa (28.5.2016) viedla cez tri náročné stúpania. Etapové víťazstvo si pripísal Estónec Rein Taaramae (Team Katusha). Ružový dres menil majiteľa posledný krát. Prvý raz si ho po etape obliekol Talian Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) a už ho nevyzliekol. Nibali sa stal 8. cyklistom ktorý tento rok obliekol ružový dres.

Posledná 21. etapa (29.5.2016) sa niesla v oslavnom duchu. O víťazstvo bojovali už len šprintéri v cieli. V rovinatej etape z Cunea do Turína dlhej 163 kilometrov sa najprv v cieli tešil Talian Giacomo Nizzolo (Trek - Segafredo), ale pre nedovolený manéver bol diskvalifikovaný a za víťaza bol vyhlásený Nemec Nikias Arndt (Team Giant - Alpecin).

Celkovým víťazom 99. ročníka Giro d'Italia sa stal Talian Vincenzo Nibali (Astana Pro Team), pred kolumbíjkym cyklistom Estebanom Chávesom (Orica GreenEdge + 52s) a tretím Španielom Alejandrom Valverdem (Movistar Team + 1:17 min), ktorý šiel Giro prvý krát. Vincenzo Nibali ovládol talianske etapové preteky druhý raz (2013, 2016).

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia