14. etapa Giro d'Italia 2012 pre Amadora - bikepoint.sk

14. etapa Giro d'Italia 2012 pre Amadora

vložené 20. 05. 2012 o 23:16

Tak sme sa konečne dočkali. Prišli poriadne kopce a hoci sme už videli veľmi veľa zajujímavých etáp na tohtoročnom Gire to najlepšie práve prichádza. To podstatné sa malo v dnešnej etape odohrať na dvoch zásadných kopcoch v druhej polovici etapy a samozrejme s cieľovým stúpaním. V tejto fáze tiež bolo zaujímavé sledovať či sa lídri typu Gadret a Rujano dokážu prebojovať z už veľkej straty na miesta, kde majú byť. Komfortnejšie to prirodzene mali Rordriguez, Kreuziger a spol., ktorí si pred horami vybudovali slušné pozície.

Oddnes však bude nudnejšia súťaž o červený dres. Goss aj Renshaw totiž odstúpili a tak v boji na čele jasne zostal Mark Cavendish. Samozrejme je otázne či aj on zostane až do konca.

Tak ako sme to všetci očakávali vznikla vpredu skupinka. Únik vytvorili Oliveira (RadioShack), Amador Bipkazacova (Movistar), Montaguti (Ag2r), Maes (OPQS), De Marchi (Androni), De Negri (Farnese), Keisen (Lotto) a Jan Bárta (NetApp). Honzu sme určite vpredu videli radi. Opäť aj on potvrdzoval, že NetApp na Giro patrí a ukazuje celkom sympatické výkony. V únikoch na tohtoročnom Gire sme z úniku už videli De Negriho, ale samozrejme aj aktívneho Kaisena. Osmička vpredu mala 75 km pred cieľom náskok už 12:30 a Honza Bárta sa blížil k virtuálnemu líderstvu.

Prvé obrázky z cieľového Cervinia nepoli príliš lákavé. Cyklisti sa mohli pripraviť na to čo sme videli. Dážď a chlad. 65 km pred cieľom na prvom stúpaní Jan Bárta v úniku nasadil a svojim súputníkom ušiel. Pelotón ťahali chlapci z Liquigasu a aj zvyšok úniku bojoval ale postupne sa rozpadal. Nepríjemné mokré počasie sprevádzalo prvé 22 km stúpanie s maximálným stúpaním 12 percent. Komentátor Sean Kelly na eurošporte hovoril, že práve takého počasie nevyhovuje Gadretovi ale ani Franckovi Schleckovi. Práve títo dvaja cyklisti by sa však potrebovali posunúť viac dopredu v celkovom poradí tak uvídíme ako si s tým poradia.

Barta si držal zhruba polminútový náskok na skupinku z bývalého úniku v zložení Amador, Montaguti, De Marchi a De Negri. Okolo desať minút strácal pelotón. 46 km pred cieľom teda ešte pred prvým vrcholom zaútočil Rujano a nasledoval ho len Cunego. Frank Schleck bojoval na konci pelotónu a evidentne sa mu nešlo veľmi dobre. Bárta preťal Col de Joux prvý za ním spomínaná skupinka a začalo sa dlhé klesanie. Bolo to veľmi nebezpečné na vozovke s množstvom vody. Rujano išiel veľmi dobre a Cunego sa ho nedokázal držať.

Rujano preťal vrchol s osem minútovou stratou na Bártu. Cunego bol už ďaleko za ním, ale v zjazde podľa očakávania dokázal Rujana dostihnúť a dokonca mu aj odísť. Medzitým Amador dostihol Honzu a dokonca mu odišiel. Pred stúpaním bola teda situácia nasledovná. Amador za ním asi s polminútovým odtupom Bárta už spolu s De Marchim, De Negrim a Montagutim. Osem minút strácal Cunego s Rujanom za chrbátom a ďalších 45 sekúnd pelotón vedený Astanou.

V tejto fáze dokonca po nepríjemnom daždi zasvietilo aj slnko a čakali sme sa na veľké finále. 22 km pred cieľom mal Amador už náskok na stíhajúcu skupinku 50 sekúnd. Pelotón strácal stále osem minút. Cunego už ušiel Rujanovi. Pripomeňme si čísla. Stúpanie do Cervinia malo 27 km s priemerom stúpania 5 a pol percenta. Maximum 12 percent.

Zjazd pomohol Frankovi Schleckovi a po tom ako si oddýchol už držal tempo so všetkými favoritmi po boku. Cunego si držal pred hlavným poľom náskok a ak by mu sily vydržali mohol poskočiť v celkovom poradí vyššie. Veľmi dobre išiel Jan Bárta. Honza na druhom stúpaní opäť naberal druhý dych a postupne zvyšoval tempo a trochu poodišiel svojim kolegom.

Z pelotónu odišli Bruseghin (Movistar) a Txurruka (Euskaltel) a dostihli Cunega. Bartu predstihol De Negri a opäť sa to celé začalo miešať. Spomínaná trojica Bruseghin, Txurruka a Cunego skončilli v pelotóne a vyzeralo to tak, že pelotón už uprchlíkov vpredu nedoženie.

11 a pol km pred cieľom sa De Marchi dotiahol na Amadora a ďaleko už nebol ani Bárta. Pelotón strácal 6:32. Bárta to 7 km pred cieľom dotiahol a Liquigas potiahol pelotón už na 4:20. 4000 metrov chýbalo do cieľa, keď zaútočil v pelotóne Rujano. Hlavné pole ho však neustilo. Trojka vpredu už bola poriadne vyčerpaná a náskok už rýchlo klesal. V pelotóne to vycítili a snažili sa to využiť. Ďalší čo to skúšali boli Nieve (Euskaltel) a Hesjedal (Garmin). Okažite začal pelotón ťahať Moreno a Kaťuša, išlo o líderský dres. Rodriguez to nevydržal a vydal sa na stíhačku. Za ním išli favoriti Scarponi, Basso či Kruziger a Pozzovivo.

Únik vydržal do konca a chlapci špurtovali o víťazstvo. Amador mal najviac síl a vyhral. Bárta skončil na skvelom druhom mieste, keby začal šprintovať trošku neskôr mohli sme sa tešiť z víťazstva. De Marchi bol tretí. Hesjedal prišiel s 20 sekundovou stratou štvrtý. Favoritov priviedol Tiralongo so 46 sekundovou stratou. Do čela celkového poradia teda opäť ide Hesjedal. Kto by to bol ešte pred pár dňami povedal, keď sa v etapách trápil. Toto sú pravé hory. Šou sa ešte len začína. Veľká gratulácia do Česka, Honza ukázal krásnu jazdu. Celkovo druhý je teda Rodriguez, tretí Tiralongo, štvrtý Casar, piaty Basso a šiesty Roman Kreuziger.

1.AMADOR Andrej MOVISTAR TEAM 5h 33' 36''

2.BÁRTA Jan TEAM NETAPP + 00' 00''

3.DE MARCHI Alessandro ANDRONI GIOCATTOLI + 00' 02''

4.HESJEDAL Ryder GARMIN-BARRACUDA + 00' 20''

5.TIRALONGO Paolo ASTANA PRO TEAM + 00' 46''

6.URAN Rigoberto SKY PROCYCLING + 00' 46''

7.RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 46''

8.DE GENDT Thomas VACANSOLEIL-DMC + 00' 46''

9.SCARPONI Michele LAMPRE - ISD + 00' 46''

10.GADRET John AG2R LA MONDIALE + 00' 46''

11.SCHLECK Fränk RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 00' 46''

12.POZZOVIVO Domenico COLNAGO - CSF INOX + 00' 46''

13.BASSO Ivan LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 46''

14.HENAO Sergio SKY PROCYCLING + 00' 49''

16.KREUZIGER Roman ASTANA PRO TEAM + 00' 52''

128.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 32' 04''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk/

Diskusia