16. etapa Giro d'Italia 2012 pre Izaguirreho - bikepoint.sk

16. etapa Giro d'Italia 2012 pre Izaguirreho

vložené 25. 05. 2012 o 21:06

Včera načerpali jazdci veľa nových síl, čaká ich totižto záverečný týždeň na Gire. V 16. etape čaká na cyklistov zvlnený povrch, ktorý vyvrcholí záverečným stúpaním, ktoré síce nie je dlhé a superťažké, má však maximum 12%. Očakávať teda v samom závere môžeme súboj o každú sekundu, na cieľovom kopci sa bude chcieť ukázať určite aj Joachim Rodriguez, ktorý sa vyžíva v podobných záveroch.

Približne na 17. kilometri sa od pelotónu odtrhrli trinásti jazdci, z ktorých napokon ostalo doposiaľ iba desať dobrodruhov: De Marchi (Androni), Frank (BMC), Izagirre (Euskaltel-Euskadi), Mazzanti (Farnese Vini), Bak (Lotto), Herrada (Movistar Team), Maes (Omega Pharma-Quick Step), Clement (Rabobank), Brandle (NetApp), Boaro (Saxo Bank)

Dnešná etapa sa považuje za stredne-ťažkú. Predsa len je tu veľká šanca pre úniky a aktívnych jazdcov. V samom závere by favoriti na TOP 10 nemali stratiť príliš veľa, nedá sa však vylúčiť, že neuvidíme v posledných 5 km útok z čela poradia. Typickým dobrodruhom z úniku je Lars Bak, ktorý už na Gire dokázal uspieť v 12. etape. V celkovom poradí je najvyššie zo všetkých Izagirre z Euskaltelu-Euskadi, stráca však až 58. minút, čo môže znamenať aj to, že pelotón môže byť v kľude a dá sa očakávať, že únik bude úspešný. 62 km pred cieľom bol náskok vedúcej skupinky 8:30

Únik si vypracoval už viac ako desať-minútový náskok, a tak sa pred-etapové predpoklady zatiaľ potvrdzujú. Medzi favoritov úniku môžeme označiť Larsa Baka, vytrvalého Franka z BMC, Clementa z Rabobanku alebo spomínaného Izagirreho z Euskaltelu. Prekvapiť však môže každý, kedže úspech na etape na Gire sa veľmi cení. Pelotón si určuje vlastné jednotné tempo a sústredí sa na záverečných 20 km, kde si budú elitné tímy strážiť svoje pozície, a samozrejme, svojich top jazdcov.

50 km pred cieľom mala vedúca skupinka náskok stále 10 minút. Kaťušu, konkrétne Rodrigueza by mohla zaujímať bonifikácia za prvé miesto, čo je celkom slušných 20 sekúnd, avšak skupinka v úniku vyzerá v pohode a po dni voľna plná síl. Záver bude zaujímavý, najťažšie miesta pretekárov čakali asi 1,5 km pred cieľom, kedy budú jazdci vo vyše 12% stúpaní. Náskok stále narastal a pravdepodobnosť toho, že pelotón dostihne uprchlíkov klesala.

Od koho môžeme čakať útok v závere? Zatiaľ na 22. priečke skvelý venezuelský vrchár Rujano stráca 7:50, čo je určite pod jeho očakávaniami, 17. Cunego tiež nie je jazdcom, ktorý by iba vyčkával a určite niečo vymyslí, aj keď možno ešte nie dnes. 15. miesto zase príliš neteší Johna Gadreta, ktorý prekvapil minulý rok. Títo jazdci by si určite chceli vylepšiť svoju pozíciu a znížiť náskok na najlepších pred poslednými etapami, ktoré budú extrémne náročné. Top jazdci sa zrejme budú šetriť pred ozajstnými kopcami a v hre budú asi iba sekundy.

35 km do cieľa, 12:30 náskok pretekárov z úniku. Bolo teda jasné, že únik bude na 95 % úspešný. Približne 30 km pred cieľom čakal na jazdcov mierny kopček, ktorý by mohol niečo zmeniť najmä vo vedúcej skupinke, ktorá sa zrejme potrhá. Po nej nasledovalo vyše 15 km rovinatého úseku a po nej už záverečná zvlnená časť, ktorá rozuzlí dnešnú hádanku, kto vyhrá a či sa niečo zmení v celkovom poradí.

Šprintérsku prémiu si 29,5 km pred koncom uchmatol Mazzanti, druhý bol Hernandes Lopez a tretí Lars Bak. Náskok bol 27 km pred koncom stále konštantný, 12:25 a pelotón čakal pohromade na záver. O úspešnom osude úniku už bolo teda rozhodnuté dávnejšie.

Asi najväčšie šance mal na kopcovitejší samotný záver z vedúcej skupinky skupinky Švajčiar Mathias Frank, ktorý predviedol skvelé výkony na zvlnenom Giro del Trentino, kde bol v prvej desiatke.

Ani 15 km pred koncom sa neudiala žiadna šachová partia, či už vo vedúcej skupinke, alebo v pelotóne. Teda ani v pelotóne sa nenašiel odvážlivec, ktorý by to skúsil po miernom kopčeku. Prekvapivé bolo to, že vedúca skupina bola konštatná, teda tak ako po 100 km, tak aj do 14 km mala 10 - členné zastúpenie. Náskok bol naďalej na 12. minútovej časovej hodnote.

5 km pred koncom čakal na vedúcu skupinku, kde už bolo jasné, že sa rozhodne o víťazovi, už záverečný strmý kopec. Izaggire to skúsil pred strmými pasážami, dobre sa drží Mathias Frank či Lars Bak, momentálne asi šesťčlenná aktívnka skupinka sa pomaly rozčleňuje.

3 km zaútočil Izagirre, ktorý bol na vrchole stúpania prvý. Za ním trojčlenná skupinka v zložení Frank, De Marchi, Herrada. Ostatní už viac zaostávali. Záverečné dva kilometre boli v podstate už len po rovine, namierené za víťazstvom mal stále aktívny Izagirre, ktorý mal náskok pred prenasledovateľmi asi 350 m.

Víťazstvo pre Izagirreho! V Euskalteli-Euskadi môžu byť nadšení a spokojní! Izagirre zvládol záverečné stúpanie najlepšie z desať-člennej skupinky a v posledných dvoch kilometroch nenechal nič na náhodu. Druhý preťal pásku De Marchi a tretí bol Clement, ktorý ešte predstihol Franka.

Pelotón mal pred sebou už iba záverečné stúpanie. Preriedený pelotón, ktorý mal vo svojom vnútri iba 40 jazdcov, bol pripravený na prípadný atak. Takmer všetci favoriti sa strážili a boli vpredu, aby mali pod kontrolou prípadné nebezpečie. Možno na prekvapenie, ale žiaden z popredných jazdcov sa nepokúsil o únik a zisk nejakých sekúnd k dobru. Nik zrejme nechcel riskovať a všetci sa šetrili na dôležitejšie etapy. Na čele veľkého balíku došiel Sandy Casar a na prvých 20 miestach celkového poradia sa nič nemení.

1.IZAGUIRRE Jon EUSKALTEL-EUSKADI 4h 02' 00''

2.DE MARCHI Alessandro ANDRONI GIOCATTOLI + 00' 16''

3.CLEMENT Stef RABOBANK CYCLING TEAM + 00' 16''

4.FRANK Mathias BMC RACING TEAM + 00' 19''

5.HERRADA José MOVISTAR TEAM + 00' 21''

všetci favoriti na celkové poradie + 08' 57''

159.VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 13' 18''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk/

Diskusia