18. etapa Giro d'Italia 2012 pre Guardiniho - bikepoint.sk

18. etapa Giro d'Italia 2012 pre Guardiniho

vložené 25. 05. 2012 o 21:06

Osemnásta etapa znamená pre cyklistov ľahký odpočinok. Šprintéri na čele s Cavendishom mali poslednú šancu na víťazstvo v etape, a tak sme mohli očakávať veľkú spoluprácu šprintérskych tímov, ktoré chceli eliminovať únik. Za veľkého favorita etapy sme mohli bez obáv označiť Marka Cavendisha, prekvapiť elitného špurtéra mali v pláne aj Ferrari či Chicchi, ktorí už dokázali na tohtoročnom Gire získať jedno etapové víťazstvo.

Pretekári mali v nohách ťažké kopce, a tak im prišla vhod etapa, ktorá má nielen rovinatý charakter, ale aj charakter etapy z kopca, kedy z nadmorskej výšky 974 metrov jazdci postupne klesali až do záverečného mesta Vedelago, ktoré malo už iba nízku 45 metrovú nadmorskú výšku. V strede etapy je atypický nízke prevýšenie. Etapa sa išla od začiatku, aj vďaka profilu, veľmi rýchlo. Priemerná rýchlosť sa pohybovala nad hranicou 50 km za hodinu.

Už na 3 km sa zrodil únik, o ktorý sa pokúsili najprv: De Negri (Farnese Vini), Pagani (Colnago), Clement (Rabobank). Po niekoľkých kilometroch sa k týmto jazdcom pridal Boaro zo Saxo Banku. V úniku sme teda mali známe tváre, ktoré sa už neraz pokúšali o úspešný únik.

Včerajší deň bol čiernym dňom pre Romana Kreuzigera. Ten v 17 etape dostal veľké kŕče do nôh, zápästia a krku. Chvíľami si podľa vlastných slov musel odstúpiť od bicykla, pretože potreboval rozhýbať svalstvo. Českú nádej táto smolná etapa veľmi mrzí, aj preto že si sľuboval od Gira veľa aj jeho tím Astana. Kreuziger si bude chcieť v dnešnej ľahkej etape oddýchnúť a bude sa usilovať o únik, resp. prípadné etapové víťazstvo.

Pelotón ide vo veľkej pohode a v dobrom tempe. Unikajúci pretekári majú konštantný náskok 2:25. Na čele balíka sa objavovali šprintérske tímy Sky, Garmin či Omega-pharma. Pelotón išiel od začiatku vo vynikajúcom tempe a pre vedúcich jazdcov bolo už 80 km pred koncom ťažké vypracovať si nejaký väčší náskok ako dve minúty.

75 km pred koncom išli pretekári SKY extrémne rýchlo a vedúca skupinka sa už lúčila so svojím náskokom príliš skoro. Už iba dvadsať sekúnd mali prví štyria. Zaujímavosťou bolo, že Sky to rozprúdila príliš skoro, pretože sa dalo čakať, že viacerí cyklisti budú skúšať uniknúť v nasledujúcich kilometroch. Etapa bola teda rozbehnutá nadmieru rýchlo. Očakávaný príchod do záverečného mestečka dnešnej etapy bol v 17 h 10 min., dalo sa tak očakávať, že balík príde do cieľa dnešnej etapy pred piatou.

Pelotón sa vďaka aktivite tímu SKY 70 km potrhal na dve časti, veterné podmienky tak narobili šarapatu pre mnohých jazdcov, ktorí ostali vzadu a museli tak doťahovať prípadné diery.

Cyklisti, čo ostali vzadu však po čase dokázali miernu medzeru dohnať. Sky však nenecháva nič na náhodu a túto etapu vzali do vlastných rúk, kedy sa snažili pripraviť pre Cavendisha etapu už od prvého kilometra.

Sky na jednotku! Šprintérska prémia pre Marka Cavendisha, takže Sky išlo o 8 bodov pre Marka, kedže Rodriguez vedie v bodovacej súťaži práve pred Cavendishom. Situácia sa trošku rozbláznila, kedy sa po prémií pár jazdcov snažilo dostať do úniku. Aktivita Sky trošku klesla.

Asi 50 km pred cieľom sa napokon zrodil ďalší únik, kedy sa od balíku odpútali títo jazdci: Clement (Rabobank), Keizer (Vacansoleil), Kaisen (Lotto), Delage (FDJ). Takže opäť v úniku nechýba Clement z Rabobanku, ktorý je snáď v každom možnom úniku, ktorý sa kde ukuchtí. Tím Sky si však naďalej kontroloval tempo. Náskok unikajúcich jazdcov bol vždy pod jednou minútou, a tak mohli byť šprintéri v absolútnom kľude.

V bodovacej súťaži si vďaka vyhratej šprintérskej prémii uchmatol prvé miesto Mark Cavendish, keď jeho osem získatých bodov stačilo na predstihnutie Joachima Rodrigueza. Toho však Cav predstihol len o jeden bod. 1. Cavendish (110) 2. Rodriguez (109)

25 km mali pretekári do cieľa a náskok štyroch cyklistov nepresiahol minútu, šprintérske tímy robili skutočne poctivú robotu. Etapa sa išla teda vo veľmi vysokom rýchlostnom priemere. V závere sme očakávali súboj Cavendisha s ostatnými odvážnimi špurtérmi.

Scarponi mal 20 km pred koncom problémy. Počkali ho až piati kolegovia z tímu a nebolo pochýb, že sa Scarponi do balíku vráti, i keď mali jazdci z Lampre čo robiť, kedže priemerná rýchlosť bola na hrane 50 km za hod.

Vedúci štyria cyklisti mali v čase, keď chýbalo 15 km do cieľa náskok iba pätnástich sekúnd, a tak sa zdalo, že už 10 km pred cieľom si budú šprintérske tímy robiť pozíciu na záverečný vláčik. 6 km do cieľa a SKy si už formuje pozície pre Cava.

Ešte Lars Bak sa 5 km pred cieľom pokúsil pozdvihnúť posledného vojaka v poli, Delaga z FDJ. Náskok 10 sekúnd. No a 3,5 km pred koncom už bolo na 100 % jasné, že sa bude špurtovať, Sky od začiatku etapy udávalo tempo a podľa očakávania nenechali nič na náhodu ani v samom závere.

2 km pred koncom robil vynikajúcu robotu Saxo Bank pre Luca Sebastiana Haeda, v záverečnom kilometri sa však vynikajúco presadil Geraint Thomas, ktorý dostal Cavendisha do dobrej pozície. Stalo sa však to, čo nikto nečakal. Šprintér tímu Farnese Vini, Guardini, nasadil strhujúce tempo a jeho rýchle nohy predčili Cavendisha v peknom finiši! Tretie miesto obsadil Roberto Ferrari.

1.GUARDINI Andrea FARNESE VINI - SELLE ITALIA 3h 00\' 52\'\'

2.CAVENDISH Mark SKY PROCYCLING + 00\' 00\'\'

3.FERRARI Roberto ANDRONI GIOCATTOLI + 00\' 00\'\'

4.HUNTER Robert GARMIN-BARRACUDA + 00\' 00\'\'

5.HAEDO Lucas Sebastian TEAM SAXO BANK + 00\' 00\'\'

všetci favoriti na celkové poradie + 00\' 00\'\'

VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP neštartoval

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk/

Diskusia