20. etapa Giro d'Italia 2012 pre De Gendta - bikepoint.sk

20. etapa Giro d'Italia 2012 pre De Gendta

vložené 26. 05. 2012 o 19:28

Predposledný deň Gira priniesol pre cyklistov, ktorí sa dostali až sem kráľovskú etapu, ktorá rozhodla o všetkom. Dnes už išlo rozhodne o veľa. Včera ukázal Hesjedal vynikajúcu formu a so svojimi rivalmi sa doslova pohral. Celý cyklistický svet očakával veľkú a zároveň poslednú vzájomnú bitku veľkých favoritom so sebavedomým Kanaďanom, ktorý je v životnej forme. Pretekárov čakalo dnes niekoľko stúpaní, asi 70 km pred cieľom mali jazdci pred sebou úchvatne špicatý vrch Mortirolo, ktorý má dĺžku 11,5 km a sklon cez 10 %, pre ktorý možno niektorí jazdci v pelotóne ani včera nezaspali. No a vrcholom celého Gira je jednoznačne záverečné stúpanie na Stelvio, ktoré je skôr vytrvalé stúpanie s priemerným sklonom 7 %. Na Stelviu sme však očakávali množstvo snehu, iné klimatické podmienky. Stelvio totiž je v nadmorskej výške 2757 metrov, čo je rekord v rámci podujatí Grand Tours. Cyklistickí fanúšikovia sa teda mali na čo tešiť.

Už pár kilometrov od štartu sa od pelotónu odpojilo viacero zaujímavých cyklistov, po tom čo odišli ďalší jazdci z balíku, sformoval sa únik hlavný únik dnešnej etapy: Roman Kreuziger (AST) Christian VandeVelde (GRM) Damiano Caruso (LIQ) Tom Jelte Slagter (RAB) Andrey Amador (MOV) Branislau Samoilau (MOV) Matteo Rabottini (FAR) Mathieu Perget (ALM) Oliver Zaugg (RNT) Stefan Denifl (VCD) Mathias Frank (BMC) Jose Serpa (AND) Matteo Bono (LAM) Alexander Kristoff (KAT). V úniku sme teda mali zaujímavé mená, víťaza včerajšej ťažkej etapy Kreuzigera, vynikajúceho Američana Vandeveldeho, pomocníka Ivana Bassa - Carusa, či vrchárskeho lídra Rabottiniho. Vynikajúce a kvalitné obsadenie úniku predpovedalo veľké a vytrvalé divadlo v dnešnej superťažkej etape.

Prvá vrchárska prémia - Passo del Tonale pre Rabottiniho, druhý skončil Amador, tretie miesto obsadil Clement. Podľa očakávania tak zbieral vrchárske body samotný líder Rabottini. Pretekári začali stúpať 75 km pred cieľom do hrôzostrašného kopca, Mortirola, ktoré Armstrong viackrát prešiel v rámci tréningového procesu a označil ho za najťažšie stúpanie aké kedy vyšiel. Stúpanie na Mortirolo malo aj smutnú symboliku, 3,5 km pred vrcholom je vystavený pomník legendárneho talianskeho pretekára Marca Pantaniho.

Včerajšiu 19. etapu vyhral famóznym únikom Roman Kreuziger, ktorý si odskočil niečo cez 20 km pred cieľom od pelotónu a začal famóznu stíhaciu jazdu. Roman pre svoju stránku dodal, že záverečný kilometer už nevnímal nič. Bolo to historické etapové víťazstvo pre Kreuzigera, ktorý vstal z popolu ako bájny vták Fénix po sedemnástej etape, kde stradil cez 11 minút po ťažkých kŕčoch a svalových problémoch. Dnes bol Kreuziger taktiež v úniku a jeho skupinka mala náskok v začiatkoch Mortirola 2:35, čo nebolo príliš veľa

Na začiatku Mortirola sa odpojila skupinka v tzv. cyklistickom názve grupetto. Šprintéri na čele s Cavendishom dnes zvolili najľahšie prevody a počas celej etapy bojovali s časovým limitom, ktorý určoval koľko mohli najviac stratiť v dnešnej etape. Top skupinka s viacerými kvalitnými vrchármi bojovala so začiatkom Mortirola odpočiatku veľmi ťažko, máloktorý jazdec si dovolil krútiť pedálmi v sedacej polohe.

Cyklisti sa trápili s predposledným vrcholom neskutočne a už na ňom sa trhal aj pelotón, aj keď favoriti naďalej vyčkávali. Náskok ,,Kreuzigerovej" skupiny sa o niečo navýšil na 2:52. Na čele pelotónu sme mohli vidieť Lampre, Garmin, a samozrejme, Liquigas.

Od vedúcej skupinky si odskočili dvaja pretekári, Oliver Zaugg z Radioshacku a Carrara z Vacansolei. Za ním sa neskôr vydal Vandevelde a Caruso. Zaugg si na Mortirole veril a rozhodol sa individuálne ujsť aj Carrerovi, za ním vyšprintoval Damiano Caruso z Liquigasu, ktorý doteraz vynikajúco pracoval pre Bassa. Mohli sme sa len zamýšlať či to nebola taktika Liquigasu, vyslať dopredu Caruso, ktorý by mohol prípadne pomôcť Bassovi na Stelviu.

Preriedený pelotón mal 63 km pred cieľom už len okolo 55-60 jazdcov. Odstup vedúcej skupinky od hlavného balíku mierne narastal na časovú hodnotu 3:45.

Rodriguez to 62 km pred cieľom skúsil na Hesjedala a ten sa na neho nalepil. Veľké útoky od Joaquina, v ich úvodoch však Kanaďan vzdoroval neskutočne pokojne. Basso zatiaľ z piatej šiestej pozície sledoval vývoj útokov od Rodrigueza, Pelotón sa ešte viac trhal a pár cyklistov pochopiteľne nestačilo na vynikajúce tempo favoritov. Pelotón už sme už 61 km pred koncom ani nemohli nazvať svojím názvom, pretože ataky Rodrigueza priniesli fakt, že balík favoritov obsahoval asi 20 cyklistov, ktorí s vypätím všetkých síl zatiaľ stačili na TOP jazdcov Gira.

Zaugg sa opäť odpútal od hlavnej skupinky a mieril si po víťazstvo na Mortirole, ktoré bolo pre neho zaiste veľmi vzácne. V skupine favoritov nastalo menšie ticho, skôr to bolo však ticho pred búrkou. Zaugg si kontroloval svoj náskok a o jeho víťazstve na Mortirole už nik nepochyboval. Na Mortirole zaslúžené víťazstvo Zaugga. Druhý prešiel ťažkým vrcholom Losada. Tretí bol Vandevelde.

Pretekári po Mortirole absolvovali ťažký krkolomný 12 km zjazd. Po zjazde čakalo na pretekárov menšie prevýšenie, avšak až do 197 kilometra, kde už bolo pripravené veľkolepé divadlo na Stelviu. Po zjazde čakalo na Zaugga a jeho prenasledovateľov viac ako 20 km po mierne zvlnenej trase. Pomocníci, ktorí ostali v pelotóne sa však snažili a ako o dušu bojovali pre svojich lídrov, aby im pripravili pred Stelviom čo možno najlepšiu pozíciu.

Z hlavnej skupiny favoritov si odskočil 40 km pred cieľom. Mikel Nieve a pravdepodobne aj Tiralongo z Astany, ktorý vo včerajšej etape stratil. Vpredu je ešte za Zauggom so stratou 1:45 napríklad Cunego či De Gent so zaujímavých mien, balík favoritov stráca približne 2:40 na Zaugga.

V týchto okamihoch útočili jazdci, ktorí boli na hrane prvej desiatky, resp. za ňou. Chceli sa odpútať favoritom, ktorí výrazne zvolnili a aj vďaka občerstveniu a oddychu vzrástol náskok vedúceho Zaugga 35 km pred cieľom etapy na úctyhodných 5:50.

Dobré predpoklady na víťazstvo v etape mal Cunego, ktorý sa pohyboval v skupine, ktorá stíhala Zaugga a strácala dve minúty. Adeptov na víťazstvo bolo však naďalej veľa, útočili Cataldo, De gent, Serpa Perez, Tschopp, Nieve či iní kvalitní vrchári. Pred ťažkým Stelviom bolo teda všetko pripravené na kvalitné cyklistické peklo.

Zvolnené tempo favoritov malo aj svoju opodstatnenú taktiku. Basso, Hesjedal, Scarponi či Rodriguez zrejme vzájomne súhlasili s pomalším tempom a do hlavného balíku sa vrátilo viacero pretekárov, ktorí na Mortirole nestačili.

30 km pred cieľom stíhacia skupinka Cunega a Nieveho dostihla Zaugga, ktorý však zrejme zámerne menej šlapal do pedálov a čakal na svojich prenasledovateľov. Nová, početnejšia vedúca skupina, mala teda náskok pred Cataldom či Tschopom okolo 3:00 a pred početnejším balíkom favoritov odstup približne 3:50

Čím sa približovali cyklisti k začiatku stúpania, tým viac jazdci pomocníci favoritov pridávali. Odstupy sa teda znižovali, 25 km pred koncom a 3 km pred začiatkom stúpania mal Cunego s Nievem 3:45 a 3:10 pred Cataldovou skupinou. Cunegova skupina však nesmierne dobre spolupracovala. Na čele 30 členného pelotónu pracoval výborne Garmin pre čoraz reálnejšieho víťaza tohtoročného Gira - Hesjedala.

Vedúcich sedem pretekárov malo na začiatku Stelvia, teda na 22. kilometri, náskok štyri minúty pred pelotóm. Práca Garmin však vzbudzovala obdiv, za nimi boli už zoskupení pomocníci Ivana Bassa z Liquigasu.

Asi 16 km pred cieľom odišli Cunegovi De Gent a Nieve, Cunego však nestrácal. Prácu pre Hesjedala robil vynikajcú Američan Vandevelde. Nieve a De Gent mali pred favoritmi náskok 3:45 v čase, kedy mali pred sebou ešte 14 ťažkých kilometrov. O kilometer neskôr sa Damiano Cunego vrátil ku dvom počiatočným lídrom týchto pretekov. Po chvíli však Thomas de Gent predviedol vynikajúce zrýchlenie a zaútočil, odskočil mierne Cunegovi a Nievemu, ktorý však začal výraznejšie strácať.

11 km pred cieľom išiel De Gent výborné tempo, Cunego prestal v stíhačke a trošku si opäť odstúpil. De Gent mal veľmi slušný náskok 4:15 a bolo zaujímavé sledovať, koľko mu to vydrží, pretože do cieľa zostávalo ešte závratných 10,5 kilometra. 9 km pred cieľom bol odstup De Genta od favoritov už na hranici 5. minút, mohli sme zazrieť Hesjedala, ktorý pristúpil k Bassovi a adresoval mu pár otázok, zrejme ohľadom nebezpečných rýchlych nôh De Genta, ktorý zrejme do toho dáva všetko, čo v sebe má.

Thomas De Gent atakoval virtuálne už rúžového Rodrigueza! 7 km pred koncom mal náskok dokonca 5:30! Postupne sa však preriedil aj balík favoritov, De Gent však nevyzeral na to, že by mal dostať krízu a kedže je aj výborným časovkárom, Hesjedal sa rozhodne musel triasť. Rozuzlenie Gira teda definitívne prinesie záverečná časovka. 5 km pred cieľom bol náskok De Genta 5:17.

3 km pred cieľom mal De Gendt vynikajúcu pozíciu, stále rýchle nohy a neskutočnú motiváciu, dať do toho všetko a pobiť sa ešte o nejaké sekundy, ktoré by mu dokonca mohli nahrať pred časovkou, aby mal šancu Giro absolútne vyhrať. Hesjedal 3 km pred koncom neútočil a Belgičan mal vynikajúcu šancu na životný úspech. Pretekári mali pred sebou posledné dva zasnežené kilometre a Hesjedal predsa zaútočil! Zrejme si bol vedomý svojej ohrozenej situácie a nezostávalo mu nič iné, ak si chcel zachovať dobrú šancu na celkové víťazstvo.

2 km pred vrcholom etapy atakoval Scarponi, ktorý dokázal ujsť Hesjedalovi a Rodríguezovi a vynikajúcom zrýchlením zabojoval o posledné cenné sekundy, ktoré by mu mohli pomôcť.

Thomas De Gent predviedol grandiózne víťazstvo! Vydržal skvelé tempo počas celého Stelvia a súvislým zrýchlením nedal šancu na zníženie a dostihnutie jeho pozície. 2. miesto si vyšlapal Cunego, ktorý stratil cca. 50 sekúnd. Tretie miesto obsadil Nieve so stratou 2:30.

Rodriguez zaútočil 700 metrov pred cieľom a predviedol neskutočný záver, stratil 3:22. Prekvapil aj Scarponiho či Hesjedala, ktorý finišovali teda až za ním. Hesjedal so Scarponim stratili 3:35. Basso stratil cez 4:15 a stratil šance na pódium, ba možno viac, na prvú päťku. De Gent sa posunul týmto víťazstvom na 4. miesto. Skvelé cyklistické divadlo.

Hrdinom Gira 2012 sa jednoznačne stáva Thomas De Gendt z Vacansoleil, ktorého si Slováci pamätajú najmä z 19. etapy Tour de France 2011. Vtedy v stúpaní na Alpe d'Huez zaútočil spolu s Petrom Velitsom. Nakoniec tam došiel šiesty. V celkovom poradí má Rodríguez pred Hesjedalom náskok 31 sekúnd, ktorý asi neudrži. Tretí Scarponi už stráca 1:51 a mladý Belgičan už je za ním o 27 sekúnd. To by mu mohlo stačiť na predstihnutie vlaňajšieho víťaza (po treste Contadora). Basso je piaty s mankom viac než troch minút a je jasné, že tam aj ostane.

Odhadované konečné poradie Gira 2012: 1. Hesjedal, 2. Rodríguez, 3. De Gendt, 4. Scarponi, 5. Basso. Znamenalo by to, že na pódiu sa nepredstaví žiaden taliansky cyklista, teda veľké sklamanie. Naopak, spoznáme možno až štyroch nových ašpirantov na najvyššie méty svetovej cyklistiky. Okrem Hesjedala (čo predsa nie je až takým prekvapením) teda De Gendta a skvelo sa prezentovali aj Kolumbijski mladíci zo Sky Uran - Henao. Obom zaslúžene budú patriť pozície v Top 10.

De facto sú už rozhodnuté všetky klasifikácie okrem tej hlavnej. Modrý dres pre najlepšieho vrchára si odvezie Matteo Rabottini, čo bude najväčší úspech domácich farieb. Do červeného sa napokon o jeden bodík dostal Joaquim Rodríguez pred Marka Cavendisha, takže Brit a aktuálny majster sveta ak túto informáciu dostal už počas stúpania na Stelvio, asi sa mu hore vôbec nechcelo. Najlepším mladým pretekárom bude Rigoberto Uran zo Sky.

1.DE GENDT Thomas VACANSOLEIL-DMC 6h 54' 41''

2.CUNEGO Damiano LAMPRE - ISD + 00' 56''

3.NIEVE Mikel EUSKALTEL-EUSKADI + 02' 50''

4.RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 03' 22''

5.SCARPONI Michele LAMPRE - ISD + 03' 35''

6.HESJEDAL Ryder GARMIN-BARRACUDA + 03' 36''

7.GADRET John AG2R LA MONDIALE + 04' 29''

8.URAN Rigoberto SKY PROCYCLING + 04' 53''

9.HENAO Sergio SKY PROCYCLING + 04' 54''

10.BASSO Ivan LIQUIGAS-CANNONDALE + 04' 56''

11.POZZOVIVO Domenico COLNAGO - CSF INOX + 05' 39''

12.DUPONT Hubert AG2R LA MONDIALE + 05' 53''

13.HERMANS Ben RADIOSHACK-NISSAN-TREK + 07' 58''

14.BRAMBILLA Gianluca COLNAGO - CSF INOX + 08' 32''

15.KREUZIGER Roman ASTANA PRO TEAM + 09' 11''

 

ZDROJ: http://cycling-info.sk/

Diskusia