1. etapa Tour de France 2019 - bikepoint.sk

1. etapa Tour de France 2019

vložené 06. 07. 2019 o 19:22

Dnes sa začala v Belgicku druhá GrandTour v tomto roku, slávna Tour de France.

Tohtorčné francúzske etapové preteky si pripomínajú dve výročia. Pred 100 rokmi sa v jedenástej etape, presne 18. júla 1919, objavil v pelotóne prvý krát žltý dres pre lídra pretekov. Ako prvý ho mal na sebe, nie moc nadšene, Francúz Eugéne Christophe. Najslávnejší dres doteraz obliekalo 286 cyklistov a do cieľa ho donieslo 52 cyklistov.

Druhým výročím je oslava polstoročnice od získania prvého žltého dresu Eddyho Merckxa v roku 1969. Kanibal Eddy Merckx získal spolu päť žltých dresov.

Grand départ sa tento rok uskutočnil v belgickom meste Brusel, kde prvá etapa, venovaná Eddymu Merckxovi, začínala a po 194. kilometroch aj končila. V rovinatej etape sa očakával záverečný súboj špurtérov. Na cyklistov čakali dnes len dve hodnotené stúpania nižších kategórii Muur van Geraardsbergen a Bosberg a viacero kockových úsekov.

Tímy so špurtérmi si dnes strážili odstupy uprchlíkov a posledného dostihli necelých deväť kilometrov pred cieľom. V cieľovej rovinke, jeden a pol kilometra pred cieľom postihol pelotón pád, v ktorom bol aj Dylan Groenewegen (Team Jumbo - Visma), jeden z očakávaných víťazov dnešnej etapy.

O etapové víťazstvo ale tím Jumbo - Visma neprišiel. Všetkých v špurte prekvapil Holanďan Mike Teunissen, ktorý o centimetre porazil Slováka PETRA SAGANA (BORA - hansgrohe). Tretí prešiel cieľom Austálčan Caleb Ewan (Lotto Soudal).

Mike Teunissen získal svoje prvé víťazstvo na pretekoch GrandTour a do zajtrajšej etapy si oblečie jedinečný žltý dres, ktorý má originálny dizajn pre každú etapu.

PETER SAGAN vyrovnal rekord Nemca Erika Zabela, keď si dnes pripísal 22. druhé miesto na pretekoch Tour de France.

 

 

Priebežné poradie po 1. etape:

1. Mike Teunissen.....Team Jumbo - Visma.....4:22:37

2. PETER SAGAN.....BORA - hansgrohe.....+0:00:04

3. Caleb Ewan.....Lotto Soudal.....+0:00:06

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia