10. etapa TdF 2016, P. SAGAN druhý - bikepoint.sk

10. etapa TdF 2016, P. SAGAN druhý

vložené 12. 07. 2016 o 23:02

Po prvom dni voľna, sa v desiatej etape vrátila Tour do Francúzska. Kopcovitá etapa začínala v andorrskom Escaldes-Engordany a po 198. kilometroch končila v Revel. Hneď po štarte stúpal pelotón 22,6 kilometrov s priemerom 5,1% na najvyšší bod tohtoročnej TdF Port d'Envalira vo výške 2 408 m n. m. (horská prémia prvej kategórie).

Do dnešnej skupiny v úniku sa postupne pridávali a zas odpadávali viacerý cyklisti. Vždy vpredu bol ale slovenský cyklista PETER SAGAN (Tinkoff), ktorý sa aj pričinil o vytvorenie úniku. Najvyšším bodom tohtoročnej Tour, cenu Henriho Desgrange a prémiu päť tisíc euro získal Portugalčan Rui Costa (Lampre - Merida). Z necelej tridsiatky pretekárov v čele zostala pätnástka.

Dvadsať bodov na šprintérskej prémii získal PETER SAGAN a v bodovacej súťaži sa znova dostal do čela. PETER SAGAN sa pričinil aj o rozdelenie vedúcej skupiny, v ktorej zostali okrem slovenského cyklistu, ďalší piati pretekári. Vedúca šestka prekonala aj druhé bodované stúpanie tretej kategória a o víťazstvo v etape si to rozdala v záverečnom šprinte. Ako prvý prešiel cieľom Austrálčan Michael Matthews (ORICA-BikeExchange). Druhý bol PETER SAGAN (Tinkoff), tretí Edvald Boasson Hagen (Dimension Data for Qhubeka).

Michael Matthews získal dnes svoje prvé víťazstvo na Tour, PETER SAGAN sedemnáste druhé miesto. V priebežnom vedení zostal Christopher Froome (Team Sky).

 

 

Priebežné poradie po 10. etape:

1. Christopher Froome.....Team Sky.....49:08:20

2. Adama Yatese.....ORICA - BikeExchange.....+ 00:16

3. Daniel Martin.....Etixx - Quick Step.....+ 00:19

83. PETER SAGAN.....Tinkoff.....+ 1:14:22

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia