12. etapa TdF 2016 - bikepoint.sk

12. etapa TdF 2016

vložené 14. 07. 2016 o 20:01

Len pätnásty krát sa dnes vydali cyklisti na ikonické stúpanie Mont Ventoux (1 912 m n. m.). Ale na vrchol nedošli. Pre silný vietor na otvorenom priestranstve, ktorý mal dosahovať viac ako 100 km/h, bola dnešná horská 12. etapa skrátená o posledných šesť najveternejších kilometrov. Etapa končila na Chalet Reynard (1 435 m. n m.), v mieste kde boli cyklisti a diváci chránený lesom. Miesto plánovaných 184. kilometrov mala etapa 178. kilometrov. Náročná etapa, napriek skráteniu, začínala v Montpellier.

Po štarte sa do čela dostala trinásť členná skupina, ktorej náskok postupne narastal až na 18. minút. Tak ako včera, aj dnes trápil pelotón silný vietor, ktorý ho viac krát rozdelil. Z blížiacim sa cieľom začal náskok skupiny v úniku postupne klesať. Pod cieľovým stúpaním s dĺžkou 10 km a priemerom 8,8 % zaútočila z vedúcej skupiny dvojica pretekárov Daniel Navarro a Serge Pauwels, ktorú neskôr doplnil Thomas de Gendt. Trojica si rozdelila stupne pre víťazov. Etapu vyhral Belgičan Thomas de Gendt (Lotto Soudal) pred ďalším belgickým cyklistom Sergeom Pauwelsom (Dimension Data for Qhubeka) so stratou dvoch sekúnd a tretím Danielom Navarrom (Cofidis, Solutions Crédits) so stratou 14. sekúnd.

Veľké veci sa diali, ale za trojicou vpredu. Ďalšia trojica Richie Porte (BMC Racing Team), Bauke Mollema (Trek - Segafredo) a Chris Froome (Team Sky) s malým náskokom pred prenasledovateľmi narazila do motorky, ktorá nečakane zastala pre nedisciplinovaných divákov. Chris Froome zlomil rám a bez bicykla sa rozbehol ku cieľu. Až po ubehnutých desiatkách metrov mu tímové auto podalo náhradný bicykel. Britský cyklista prešiel cieľom s krútiacou hlavou a v priebežnom vedení sa prepadol na šieste miesto.

Slovenský cyklista PETER SAGAN (Tinkoff) šetril sily. Cieľom prešiel na 142. mieste so stratou 28 min.

Nakoniec sa rozhodcovia rozhodli započítavať časy z kilometra pred cieľom a Chrisovi Froomeovi tak zostal žltý dres. Dokonca navýšil svoj náskok o 19 sekúnd na 47. sekúnd.

Thomas de Gendt si na francúzsky štátny sviatok, Deň dobitia Bastily, pripísal svoje prvé víťazstvo na Tour de France.

 

 

Priebežné poradie po 12. etape:

1. Christopher Froome.....Team Sky..... 57:11:33

2. Adama Yatese.....ORICA - BikeExchange.....+ 00:47

3. Nairo Quitana.....Movistar Team.....+ 00:54

87. PETER SAGAN.....Tinkoff.....+ 1:37:13

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia