16. etapa TdF, víťaz P. SAGAN - bikepoint.sk

16. etapa TdF, víťaz P. SAGAN

vložené 18. 07. 2016 o 20:31

Pred druhým dňom voľna, sa dnes konala 16. etapa Tour de France. Kopcovitá etapa začínala v Moirans-en-Montagne a po 209. kilometroch končila v rodisku Fabiana Cancellaru, vo švajčiarskom Berne. Na trati dnes čakala pretekárov iba jedna horská prémia štvrtej kategórie a jedna šprintérska prémia. Pred cieľom museli šprintéri, ktorým predpovedali dnešné víťazstvo, prekonať dve krátke ale ťažké stúpania. Prvé stúpanie bolo po kockách. Pretekári nastúpali dnes 2 000 metrov.

Od 13. kilometra bola dnes dlhé kilometre v čele dvojica tímu Etixx - Quick Step Tony Martin a Julian Alaphilippe. Trojnásobný majster sveta v časovke Tony Martin ťahal a Alaphilippe sa viezol :-). Dvojica si vypracovala až 6 minútový náskok.

Ako tretí prešiel cez rýchlostnú prémiu, po dvojici vpredu, PETER SAGAN (Tinkoff) a pripísal si 15 bodov. Zvyšný favoriti na zisk zeleného dresu brali menej bodov ako slovenský cyklista.

Ako prvého, 25. kilometrov pred cieľom, dostihol pelotón Francúza Juliana Alaphilippea, o tri kilometre neskôr aj Nemca Tonyho Martina.

O víťazovi v záverečnom šprinte rozhodli v dnešnej etape centimetre. Ako prvý prešiel cieľom, po hodení bicykla v správnom čase, Slovák PETER SAGAN. Druhý bol Nórom Alexandrom Kristoffom (Team Katusha), tretí skončil ďalší nórsky cyklista Sondre Holst Enger (IAM Cycling).

PETER SAGAN dnes ovládol na tohtoročnej Tour tretiu etapu. Po dnešnej etape navýšil Slovák svoj náskok v bodovacej súťaží na druhého Brita Marka Cavendisha (Dimension Data for Qhubeka) o 114 bodov.

Priebežné poradie sa nemenilo, vo vedení zostáva Brit Chris Froome (Team Sky).

Prvý krát v histórii, získali červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca etapy, dvaja cyklisti - Tony Martin a Julian Alaphilippe.

 

 

Priebežné poradie po 16. etape:

1. Christopher Froome.....Team Sky.....72:40:38

2. Bauke Mollema.....Trek - Segafredo.....+ 1:47

2. Adama Yatese.....ORICA - BikeExchange.....+ 02:45

90. PETER SAGAN.....Tinkoff.....+ 2:07:19

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia