18. etapa Tour de France 2017 - bikepoint.sk

18. etapa Tour de France 2017

vložené 20. 07. 2017 o 19:41

Dnes čakala na cyklistov posledná horská etapa s historicky prvým cieľom na Izoarde. Osemnásta etapa začínala v Briancone a po 179. kilometroch končila na bájnom Col d'Izoard vo výške 2 360 m n. m. V etape čakali na pretekárov tri hodnotené stúpania. Najskôr jedna trojka, potom jednotka s dĺžkou 9,3 kilometra na Col de Vars s priemerom 7,5 % a spomínaný cieľový kopec Col d'Izoard dlhý 14,1 kilometra s priemerom 7,3 %.

Dnes sa do úniku vydala najväčšia skupina. V čele bolo 54 cyklistov. Veľká skupina si vypracovala až osem minútový náskok.

Ako prvý prešiel cez kopec Col de Vars bodkovaný Warren Barguil (Team Sunweb) a definitívne získal bodkovaný dres. Stačí mu už len prísť v nedeľu do cieľa v Paríži.

Pod posledné cieľové stúpanie prišla vedúca skupina už roztrhaná. Šesť kilometrov pred cieľom bol v čele Darwin Atapuma (UAE Team Emirates) za ním Kazach Alexej Lutsenko (Astana Pro Team), ale víťazom sa stal tretí, bodkovaný domáci cyklista Warren Barguil, ktorý najskôr predbehol Alexeja Lutsenka a kilometer a pol pred cieľom dostihol aj Kolumbijčana Darwina Atapumu. Kilometer pred cieľom už bol v čele francúzsky cyklista sám a tešil sa zo svojho druhého víťazstva na 104. ročníku Tour de France.

Skupina favoritov postupne predbiehala cyklistov z úniku a útočila na seba. O atak sa pokúsil Francúz Romain Bardet (AG2R La Mondiale) aj Brit Chris Froome (Team Sky), ale jediný kto odpadol, tak ako včera, bol Talian Fabio Aru (Astana Pro Team). Favoriti tak prišli do cieľa spolu a špurtovali o bonusové sekundy. Tesne druhý, v rovnakom čase ako ďalší dvaja cyklisti, prešiel cieľom ešte muž z úniku Darwin Atapuma. Tretí skončil Romain Bardet, štvrtý Chris Froome. Piaty Kolumbíjčan Rigoberto Urán (Cannondale - Drapac Pro Team) zaostal o 22 sekúnd.

V priebežnom poradí si vymenili miesta druhý a tretí cyklista.

 

Priebežné poradie po 18. etape:

1. Christopher Froome.....Team Sky.....78:08:19

2. Romain Bardet.....Ag2r La Mondiale.....+23

3. Rigoberto Urán.....Cannondale-Drapac Pro Team.....+29

Diskusia