20. etapa Tour de France 2015 - bikepoint.sk

20. etapa Tour de France 2015

vložené 25. 07. 2015 o 19:45

Posledná horská etapa tohtoročnej starej dámy, v ktorej ešte mohli nastať zmeny v poradí, merala iba 110,5 kilometra. Dvadsiata etapa začínala v Modane a končila na slávnom Alpe d’Huez. Unavených 160 pretekárov muselo dnes zdolať dve stúpania HC, prvé na 50. kilometri Col de la Croix de Fer s 29. kilometrami a priemerom 5,2 % a záverečné cieľové na už spomínanom Alpe d’Huez.

Alpe d’Huez je ikonický kopec Tour de France, ktorý bol zaradený do programu prvý krát v roku 1952. Prvým víťazom na vrchole bol Fausto Coppi. Stúpanie má dĺžku 13,8 kilometrov s priemerom 8,1%. Počas stúpania musia prekonať cyklisti 21 serpentín. Každá serpentína nesie meno víťaza etapy do lyžiarskeho strediska Alpe d’Huez. Na Alpe d’Huez končila prvý krát v histórii etapa Tour na vrchole kopca, prvý krát v histórii sa počas televízneho prenosu použili kamery na motorkách. Tento rok stúpali na vrchol cyklisti 29. raz.

O víťazovi rozhodlo až záverečné stúpanie, v ktorom sa do čela dostal francúzsky cyklista Thibaut Pinot (FDJ) a zvíťazil s náskokom 18. sekúnd pred druhým kolumbijskym cyklistom Nairom Quintanom (Movistar Team). Tretí Kanaďan Ryder Hesjedal (Team Cannondale - Garmin) stratil 41 sekúnd.

Nairovi Quintanovi sa vydaril až tretí útok na Chrisa Froomea (Sky ProCycling) a necelých sedem kilometrov pred cieľom začal pomaličky zmenšovať svoju stratu 2:38 min v priebežnom poradí. Unavený Chris Froome prešiel cieľom dnes na 5. mieste so stratou 1:20 min na Quintanu.

PETER SAGAN (Team Tinkoff - Saxo) šetril sily na zajtrajšiu etapu v ktorej sa pokúsi zvíťaziť na slávnej Champs-Élysées.

Brit Chris Froome zvíťazil na Tour de France s náskokom 1:12 min na Naira Quintanu. Froome si po roku 2013 pripísal druhé víťazstvo na najslávnejších etapových pretekoch. Dnes sa Froome obliekol aj do bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára.

Štvrtý krát v rade, pri svojej štvrtej účasti, príde do Paríža v zelenom drese slovenský cyklista PETER SAGAN.

Biely dres patrí Nairovi Quintanovi.

 

 

Priebežné poradie po 20. etape:

1. Chris Froome.....Sky ProCycling.....81h 56' 33''

2. Nairo Quintana.....Movistar Team.....+ 01' 12''

3. Alejandro Valverde.....Movistar Team.....+ 05' 25''

46. PETER SAGAN.....Team Tinkoff - Saxo.....+ 2h 14' 55''

 

 

 

Autor: Milan Majtán

 

Diskusia