21.etapa Tour de France 133 km - bikepoint.sk

21.etapa Tour de France 133 km

vložené 21. 07. 2013 o 23:25

V poslednej 21. etape stej Tour de France sa na Champs-Élysées radoval z víťazstva v šprinte nemecký cyklista Marcel Kittel (Team Argos - Shimano) pred druhým Andrém Greipelom (Lotto - Belisol Team) a tretím Markom Cavendishom (OPQS). PETER SAGAN (Cannondale Pro Cycling) skončil na 4. mieste. PETER VELITS (OPQS) prišiel na 74. mieste.

Marcel Kittel si ako nováčik na Tour pripísal štvrté etapové víťazstvo a na stej TdF získal najviac etapových víťazstiev.

Víťaz Tour de France 2013 Christopher Froome (Sky ProCycling) si poslednú etapu užíval. Cestou oslavoval, fotil sa, popíjal šampanské a potriasal si rukou s riaditeľom Jeanom-Francoisom Pescheuxom.

Christopher Froome sa stal po Bradley Wigginsovi druhým britským víťazom TdF.

Nairo Quintana (Team Movistar) sa stal najlepším kolumbijským cyklistom v histórii keď okrem druhého miesta získal aj biely dres pre jazdca do 25 rokov a bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára.

V konečnom poradí tretí španielsky pretekár Joaquin Rodriguez (Katusha Team) prezývaný Cigara (Purito) si cigaru počas jazdi zapálil a ponúkal ňou nášho Sagana.

PETER SAGAN si z druhej účasti na TdF odnáša druhý zelený dres. Do poslednej etapy šiel Sagan zo zelenou briadkou a na zelenom bicykli Cannondale.

Svoju životnú sezónu potvrdil český pretekár Roman Kreuziger (Team Saxo - Tinkoff) keď obsadil konečné piate miesto a dosiahol tak najlepšie umiestnenie českého pretekára na Grand Tours.

Zo 198 cyklistov dokončilo Tour de France s poradovým číslom sto 169 cyklistov.

Na slávnostné ukončenie pozvali organizátori štyroch žijúcich päťnásobných víťazov a 615 bývalých účastníkov TdF. Dekorovanie víťazov sprevádzala svetelná šou na Víťaznom oblúku.

 

 

Konečné poradie Tour de France 2013:

1.Christopher Froome.....Sky ProCycling.....83h 56' 40''

2.Nairo Quintana.....Team Movistar.....+ 04' 20''

3.Joaquin Rodriguez.....Katusha Team.....+ 05' 04''

25.PETER VELITS.....Omega Pharma - Quick Step.....+ 54' 00''

82.PETER SAGAN.....Cannondale Pro Cycling.....+ 2h 38' 51''

 

 

Bodovacia súťaž:

1.PETER SAGAN......Cannondale Pro Cycling.....409 bodov

2.Mark Cavendish.....OPQS......312 bodov

3.André Greipel.....Lotto Belisol Team.....267 bodov

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia