8. etapa TdF 2016 - bikepoint.sk

8. etapa TdF 2016

vložené 09. 07. 2016 o 19:53

Po včerajšej siedmej etape došlo k úpravám v poradí, pre spadnutú nafukovaciu bránu flamme rouge označujúcu posledný kilometer etapy. Červený oblúk vyfúkol a spadol po tom, čo jeden z divákov nechtiac zachytil elektrický kábel a odpojil ho od generátora. Nafukovacia brána spadla priamo na Adama Yatese (ORICA - BikeExchange), ktorý spadol priamo na tvár. Doudieraného Adama Yatesa so štyrmi stehmi na brade posunuli rozhodcovia do bieleho dresu pre najlepšieho pretekára do 25. rokov a na priebežné druhé miesto.

 

Na dnes bola naplánovaná prvá horská etapa 103. edície francúzskeho etapáku. Osma etapa začínala v Pau a končila v Bagnères-de-Luchon. Počas 183. kilometroch v Pyrenejach musel pelotón prekonať 4 hodnotené stúpania - slávny kopec Col du Tourmalet kategórie HC, jedno stúpanie druhej kategórie a dve stúpania prvej kategórie. Spolu dnes nastúpali cyklisti 4 350 výškových metrov. Na šprintérov čakala jedna šprintérska prémia.

Po viacerých pokusoch o vytvorenie úniku sa do čela v stúpaní na Col du Tourmalet s dĺžkou 19 kilometrov a priemerným sklonom 7,4 % dostala trojica Tony Martin (Etixx - Quick Step), Rafal Majka (Tinkoff) a Thibaut Pinot (FDJ). Ako prvý prešiel vrcholom Col du Tourmalet vo výške 2 115 m n. m. domáci pretekár Thibaut Pinot. Trojicu na čele pohltil pelotón v predposlednom stúpaní na Col de Val Louron-Azet (dĺžka 10,7 kilometrov s priemerom 6,8 %).

Dva kilometre pod vrcholom posledného stúpania na Col de Peyresourde (dĺžka 7,1 kilometrov s priemerom 7,8 %) útočili postupne favoriti na celkové víťazstvo, ale bez výsledku. Všetkých nakoniec prekvapil Brit Christopher Froome (Team Sky), ktorý zaútočil na úplnom vrchole a odvážnym zjazdom do cieľa prešiel ako prvý s náskokom 13. sekúnd na druhého Íra Daniela Martina (Etixx - Quick Step) a Španiela Joaquima Rodriguéza (Team Katusha). Trinásť sekúnd stratil aj v cieli piaty český pretekár Roman Kreuziger (Tinkoff).

PETER SAGAN (Tinkoff) prešiel cieľom na 137. mieste so stratou 34:43 min.

Do čela priebežného poradia sa dostal Chris Froome. Froome sa stal tretím britským cyklistom (Mark Cavendish, Stephen Cummings) v rade, ktorý vyhral etapu na tohtoročnej TdF.

Dnes odstúpil z pretekov prvý cyklista, Michael Morkov (Team Katuša), ktorý spadol v prvej etape v cieľovej rovinke. 103 ročník tak prepísal históriu Tour de France, keď kompletné štartové pole nastúpilo do siedmych etáp.

PETROVI SAGANOVI naďalej patrí tretie miesto v bodovacej súťaži.

 

 

Priebežné poradie po 8. etape:

1. Christopher Froome.....Team Sky.....39:13:04

2. Adama Yatese.....ORICA - BikeExchange.....+ 16

3. Joaquim Rodriguéz.....Team Katusha.....+ 17

113. PETER SAGAN.....Tinkoff.....+ 1:09:41

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia