9. etapa TdF 2016 - bikepoint.sk

9. etapa TdF 2016

vložené 10. 07. 2016 o 19:44

Tretia etapa v Pyrenejách mala byť jednou z najťažších na 103. ročníku Tour de France. Horská etapa začínala vo švajčiarskom Val d'Aran a končila na stúpaní Andorra Arcalis v Andorre. V deviatej etape dlhej 184. kilometrov musel pelotón zdolať tri horské prémie prvej kategórie (prvé dve v Španielsku), jednu druhej kategórie a vyjsť na kopec Andorre Arcalis, najvyššej kategórie HC. Na šprintérov čakala jedna rýchlostná prémia. Cyklisti dnes nastúpali takmer päť tisíc metrov.

Hneď po štarte sa do čela dostala necelá tridsať členná skupina aj s naším PETROM SAGANOM (Tinkoff). Prekvapiť Team Sky s Chrisom Froomeom sa pokúsil Alberto Contador (Tinkoff), ktorý zaútočil v prvom stúpaní. Contadorovi ale postupne došli sily, bol dostihnutý a z posledných síl sa držal pelotónu. Rovných 100 kilometrov pred cieľom zosadol z bicykla, zamával do kamery a nasadol do tímového auta. Tour de France 2016 sa pre neho skončila.

Na rýchlostnej prémii zobral plný počet dvadsiatich bodov PETER SAGAN, postupne začal spomaľovať a bol pohltený pelotónom. Svoju úlohu v dnešnej etape si splnil.

Vedúca skupina sa postupne zmenšovala a dvanásť kilometrov pred cieľom z nej zaútočil Holanďan Tom Dumoulin (Team Giant - Alpecin), a zvíťazil. Pred cieľom sa spustil na cyklistov hustý dážď a krúpy. Druhým v cieli po stúpaní na Andorra Arcalis dlhom 10,1 kilometrov s priemerom 7,2 % bol Portugalčan Rui Costa (Lampre - Merida), tretím Poliak Rafal Majka (Tinkoff). Obaja so stratou 38 sekúnd.

Slovák PETER SAGAN cieľom prešiel na 61. mieste so stratou 21:01 min.

Holandský 25 ročný cyklista Tom Dumoulin má na svojom konte víťazné etapy zo všetkých troch GrandTours.

PETER SAGAN sa dnes posunul na druhé miesto v bodovacej súťaži. Na prvého Marka Cavendisha (Dimension Data for Qhubeka) stráca 7 bodov.

 

 

Priebežné poradie po 9. etape:

1. Christopher Froome.....Team Sky.....44:36:03

2. Adama Yatese.....ORICA - BikeExchange.....+ 16

3. Daniel Martin.....Etixx - Quick Step.....+ 19

97. PETER SAGAN.....Tinkoff.....+ 1:24:07

 

 

Autor: Milan Majtán

Diskusia